Ne ilkti ne de son oldu

Ne ilkti ne de son oldu

Ne ilkti ne de son oldu Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla Ankara Adliyesi önünde...

A+A-

Ne ilkti ne de son olduNe ilkti ne de son oldu

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla Ankara Adliyesi önünde toplanan Aleviler, emek ve demokrasi güçleri, Maraş katliamı ve bütün katliamları kınadılar.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla Ankara Adliyesi önünde toplanan Aleviler, emek ve demokrasi güçleri, Maraş katliamı ve bütün katliamları kınadılar. Eyleme, aralarında Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile Sivas katliamında yaşamlarını yitirenlerin anne-baba ve yakınlarının da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

‘KATLİAMLARIN HESABI VERİLSİN’

Maraş katliamında Alevilerin kapılarına konan kırmızı çarpı işareti temsilen, üzerinde kırmızı çarpı işareti bulunan beyaz önlük giyen Aleviler, attıkları sloganlarla katliamları ve sorumlularını kınadılar.

Burada konuşan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, sözlerine İsmet Özel’i kınayarak başladı. Özel’in Habertürk’te Alevilere hakaret ettiğini belirterek, “müsvedde” diyen Balkız, Sivas Madımak katliamının sıcak döneminden de yakından tanıdıkları Özel’i kınadı.

Maraş katliamının 31. yılı olduğuna dikkat çeken Balkız, “Gerek Sivas Madımak katliamının, gerekse Maraş katliamının devletin bir yerlerinde, birileri tarafından kurgulandığını, sahnelendiğini yıllardan beri söyleriz” dedi. Bu söylemlerini, Bülent Ecevit’in ölümünden sonra çekmecesinden çıkan bilgi notlarının doğruladığını ve “MİT’in içindeki MHP kanadının planladığının” yazıldığını hatırlatan Balkız, Maraş katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller’in (Kenger) milletvekili yapıldığı gibi, Alevi çalıştayına da davet edilmesinin “neyin nesi” olduğunu sordu.

‘16 YILDIR KAYIP!’

Madımak katliamının sanığı Erçakmak’ın ilk baştan beri kayıp olduğuna da dikkat çeken Balkız, sanıkların korunduğunu, kimisinin belediyede çalıştırıldığını, kimisinin evlenip çoluk çocuk sahibi olduğunu, kimisinin emekli maaşı almaya devam ettiğini söyledi. Erçakmak hakkında 16 yıl sonra tutuklama kararı verilebildiğini de belirten Balkız, katliamlarda devletin rolüne dikkat çekti.

“Karanlıkta kalmış ne varsa aydınlatacağım” iddiasındaki AKP Hükümeti’ne, Maraş katliamı davasını mahzenlerden çıkarıp savcıların önüne koyması çağrısı yapan Balkız, gerçek katiller, sorumlular yargılanmadan adaletin tecelli etmeyeceğini de söyledi. Balkız, Maraş katliamı aydınlatılmadığı için arkasından diğer katliamların da yaşandığını söyledi.

Daha sonra Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Çorum’da, Dersim’de, Sivas’ta, Maraş’ta yapılan katliamların Türkiye tarihinde bir kara leke olarak durduğunu söyledi. Kılıç, katliamların aydınlatılmasını ve hesaplarının verilmesini istedi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da, aradan 31 yıl geçmesine rağmen halen cezasızlık politikasının devam ettiğine dikkat çekti. Devletin demokratikleşmesi için öncelikle kendi geçmişi ile yüzleşmesi gerektiğine işaret eden Türkdoğan, bu yapılmadıkça ülkenin demokratikleşemeyeceğinin altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK

İSTANBUL’da Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen Pir Sultan Abdal Derneği üyeleri de Maraş katliamını kınadı. ‘Maraş ne ilk ne son katliamdı’ pankartı arkasında toplanan kitle, katliamın sorumlularının bulunmasını istedi. Açıklamayı yapan Pir Sultan Abdal Derneği Kültür Sanat Sekreteri Servet Demir, Alevilere yönelik ret, imha ve inkar politikası olduğuna dikkat çekerek, çok kültürlü, çok kimlikli Türkiye toplumunu yok edip, tekçi bir zihniyet yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Maraş katliamını planlayan güçlerin düzmece bir dava ve hukuk yöntemi ile serbest bıraktırıldıklarına dikkat çeken Demir, ‘Maraş Katlimı Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu’ kuracaklarını da sözlerine ekledi.

(İstanbul/EVRENSEL) - 25 Aralık 2009

***

MARAŞ’TA KATLEDİLENLER İSTANBUL’DA ANILDI

Maraş Katliamı’nın yıldönümünde İstanbul’da da eylem vardı. Taksim Meydanı’nda bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri Maraş Katliamı’nın gizlenen dosyalarının açılmasını istedi. Eyleme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, 78'liler Girişimi ve Halkevleri üyelerinin de bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı. 

PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray burada yaptığı açıklamada Maraş Katliamı'nın 12 Eylül faşist cuntası projesi öncesi devlet güçleri tarafından organize edildiğini belirterek, iktidarlar tarafından katillerin korunduğunu söyledi. Bölükgiray, Türkiye'de utanç sayfalarında yer alan tüm katliamlara rağmen katillerin her fırsatta serbest bırakıldığı, mağdurların ise hapishanelere mahkum edildiği bir sistem olduğunu söyledi.

Maraş katliamının davasının düzmece iddianamelerle ve düzmece ' Hukuk yönetimi' ile görüldüğünü vurgulayan Bölükgiray, “Dava süreci mağdurların ve katledilen canlarımızın yakınlarının suçlu görüldüğü, tutuklanıp hapis yattığı bir hukuk ucubesine dönüşmüştür katiller beraat ettirilmiştir” dedi. İktidara seslenerek sözlerini sürdüren Bölükgiray, “Sivas katliamının bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak'ın yerini bildikleri halde buna göz yummakla kalmayıp katile maaş ödeyenler, Alevi açılımı yapamazlar” dedi. Avrupa Alevi Birlikleri Kofederasyonu Genel Sekreteri Servet Demir, Maraş katliamı başta olmak üzere tüm katliamların sorumluların hesap verene kadar Avrupa'da ve Türkiye'de eşzamanlı mücadele etmeye sürdüreceklerini duyurdu.

BirGün - ZEYNEP KURAY - 25 Aralık 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.