Necati DOĞRU : Ampule vergi ekmeğe zam geliyor!

Necati DOĞRU : Ampule vergi ekmeğe zam geliyor!

Necati DOĞRU : Ampule vergi ekmeğe zam geliyor!  Türbanı üniversiteye sokmak konusunda gösterilen “softa kurnazlığı” ekmek...

A+A-

Necati DOĞRU : Ampule vergi ekmeğe zam geliyor!Necati DOĞRU : Ampule vergi ekmeğe zam geliyor! 

Türbanı üniversiteye sokmak konusunda gösterilen “softa kurnazlığı” ekmek ve sokak ampulünde faydalı olamadı.

Ekmeğe zam geliyor.

Sokak ampulüne vergi.

Ekmek küçülüyor, fiyatı büyüyor. Kasım ayında zaten ekmeğe yüzde 20 oranında, büyük sayılabilecek bir zam yapılmıştı. Bu yüksek artış “mahkemeye düşecek” kadar fazla bulunmuştu. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), ekmek zammının iptali için dava açmıştı.

Dava hâkimin önünde.

Sürüyor.

Dava bitmeden ekmeğe yüzde 20 ile 25 oranında yeni bir zam kaçınılmaz oldu. Çünkü buğday fiyatı yüzde 100 sayılabilecek bir oranda artış gösterdi. Ekmeklik buğdayın kilosu 2007’nin son aylarında 32 kuruştu, 2008’in Şubat ayında, şu günlerde 60 kuruşu geçti.

Ekmek kumdan yapılmıyor.

Undan yapılıyor.

Un ise buğdaydan.

Buğday fiyatı artınca, artış ekmeğe yansıyacak. 300 gramlık bir ekmeğin maliyetinde unun payı yüzde 30, geri kalan yüzde 70 ise genel imalat gideri, işçilik, fırıncı kârı, bakkal payı.

***

Türkiye’deki ve dünyadaki kuraklık buğday üretimini düşürdü. Ülkemizde 4 milyon çiftçi, 20 milyon ton buğday üretirdi. Kuraklık yüzünden üretim Tarım Bakanı’na göre 17 milyon tona, Ziraat Odaları’na göre 16 milyon tona geriledi.

TMO da havlu attı.

Un fabrikaları!

Buğday tüccarları!

Değirmenciler!

Dünyayı ve iç piyasayı daha dikkatli takip ediyor. Buğday üretiminin dünyada ve Türkiye’de düşeceğini ve fiyatların artacağını kestirdikleri için üreticiden buğdayı daha iyi fiyatla satın alıyorlar.

TMO alamıyor.

Bulduğum veriye göre, 17 milyon ton üretim olan Türkiye piyasasında TMO, 1 Haziran 2006’dan 7 Şubat 2008’e kadar iç piyasadan sadece 102 bin ton ekmeklik buğday aldı. 22 Ocak 2008’de de uluslararası ihale ile 100 bin ton ekmeklik buğday ithal etti.

Anlamsız bir alım.

Piyasaya vız gelir.

TMO elinde bu kadar buğdayla piyasaya müdahale edemez. Dolayısıyla buğdayı, üreticiden alıp bugünler için saklayan ve sayısı 100’ü geçmeyen büyük tüccar, büyük un fabrikası, büyük spekülatör, “halkın ekmeğinden” yüksek kârlar elde eder.

***

Ne mahkeme karışır!

Ne yargıç laf eder!

Ne savcı suçlar!

Eli kulağında, ekmeğe ikinci zam geliyor. Ve sokaklardaki elektrik direklerinde gece yanan ampullere de vergi konuluyor.

Ampul vergisi!

Halktan alınacak.

Çünkü belediyelerin, elektrik dağıtım şirketi TEDAŞ’a ödemedikleri aydınlatma bedeli 2 milyar YTL’ye (2 katrilyon lira) ulaştı. Bu miktar konut abonesi vatandaş ile sanayi-ticaret elektriği kullananlara, “vergi ve maktu bedel olarak” yansıtılacak. Böylece ampul partisi AKP, sokak ampulüne de vergi getirmiş olacak.

Necati Doğru   

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy67886 = 'ndogru' + '@';

addy67886 = addy67886 + 'gazetevatan' + '.' + 'com';

var addy_text67886 = 'ndogru' + '@' + 'gazetevatan' + '.' + 'com';

( '' );

67886 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


VATAN - 10 Şubat 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.