Necdet SARAÇ : Alevilere bütçeden pay ayrılacak mı?

Necdet SARAÇ : Alevilere bütçeden pay ayrılacak mı?

Alevilere bütçeden pay ayrılacak mı?  Yalnızca Sünni yurttaşlara hizmet ettiği artık ulusal ve uluslararası düzeyde tescil edilmiş...

A+A-

Necdet SARAÇ : Alevilere bütçeden pay ayrılacak mı?  Alevilere bütçeden pay ayrılacak mı? 

Yalnızca Sünni yurttaşlara hizmet ettiği artık ulusal ve uluslararası düzeyde tescil edilmiş Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2008 için ayrılan bütçe yaklaşık 2 milyar YTL Bu bütçenin 70 bin camiyi ve 90 bin personeli finanse ettiği, birçok bakanlık bütçesinden de çok olduğu da kamuoyunda iyi biliniyor. Kamuoyunda bilinen bir diğer gerçek ise, diğer bakanlıklara olduğu gibi Diyanet'e de verilen bütçe, Alevilerden de toplanan vergilerle oluşturuluyor.

Devletin bütün vatandaşlarından toplayıp, sonra da "hizmet" için dağıttığı bütçeden devletin "asli vatandaşı" olan Aleviler her ne hikmetse hiç yararlanamadılar. Haksızlık yapmayalım, Aleviler de, inancın devlet tarafından finanse edilmesine karşı oldukları için kendilerine bütçeden pay ayrılması konusunda 'bugüne kadar' çok da ısrarcı olmadılar. 'Bugüne kadar' diyorum, çünkü Alevilerin en büyük çatı örgütü Alevi Bektaşi Federasyonu kendilerine ödenek ayrılması için resmi olarak 'TMBB Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na başvurdu. ABF Genel Başkanı Turan Eser imzasıyla yapılan başvuruda, 'T.C. Maliye Bakanlığı 2008 Yılı Mali Bütçesinden, Anadolu Alevi-Bektaşi Kültürüyle ilgili olarak, yapılacak harcamaları karşılamak üzere, 400 milyon YTL ödenek ayrılması" saygıyla "arz edilmiş".

Yaklaşık 200 bin üyeyi temsil ettiklerini, bir yıl içinde yapılan etkinliklere 2,5 milyon kişinin katıldığını belirten ABF Başkanı Turan Eser, başvuruya birçok gerekçe yazmış. Yazılan gerekçelerin asıl referansını da mevcut Anayasa'nın 2., 10. ve 24. maddelerinde yer alan "eşitlik ve tarafsızlık" vurguları oluşturuyor. Bu nedenle de başvuruda şöyle denmiş: "Anayasamızın 10. Maddesinde; 'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kimseye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz' denilmesine rağmen, bütçe yapan milletvekilleri tarafından yıllar yılı görmezden gelinmiş, yok sayılmış, hatta suç işlenmiştir. Bu nedenle; Devletimiz adına görev yapanlar, inançlar arasında taraf olmak ve ayrımcılık yapmak ayıbından, hem kendilerini, hem de devleti kurtarmalı; kötü, eşit ve adil olmayan daha önceki uygulamalar örnek olmamalı; içtihat sayılmamalıdır. Laik Devlet olarak tanımlanmamıza karşın, Sünni-Hanefi inancı doğrultusunda yıllar yılı cömert bütçeler ayrılırken, inanç ve kültürlerini yaşamak, geliştirmek ve inançsal mekânlarını oluşturmak üzere devlet katkısı isteyen Alevilere 'hayır veremeyiz' denilmesi" adil ve kabul edilebilir bir uygulama olmadığı ortadadır... Sünni kardeşlerimizin inançlarını yerine getirmeleri adına ulusal (ortak) bütçemizden verilen ödenek meşru bir haksa, Alevi kültürü için ödenek ayrılması da aynı ölçüde meşru bir haktır.

Taraflı ve adil olmayan bu vahim uygulama, bir bölüm yurttaşının, yurttaşlık duygularını örseleyen, yaralayan ve bu yüzden de derhal ortadan kaldırılması gereken bir uygulamadır. Plan Bütçe Komisyonunun Sayın Başkanını ve bütün üyelerini, Anayasamızın son derece açık olan bu hükmüne uygun davranmaya davet ediyoruz.

2008 yılı bütçe görüşmelerinde, Alevi-Bektaşi örgütlerinin temsilcisi olarak; Alevi- Bektaşi inancını, kültürünü ve öğretisini tanıtmak, yaşatmak ve yıllardır birikmiş olan gereksinimlerini karşılamak için genel bütçeden federasyonumuza pay ayrılmasını zorunlu görüyoruz."

Türkiye topraklarında yaşayan bütün vatandaşların sıklıkla asli olduğunu vurgulayan, mevcut siyasi iktidarın ötesinde fiili olarak devleti temsil eden ve vergiler başta olmak üzere devletin gelirlerinden oluşan bütçenin nasıl harcanması gerektiğini planlayan "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu" bakalım şimdi ne diyecek?

Satanist benzetmesiyle bu yaklaşıma 'hayır' dense de, daha geçen hafta Sivas merkeze 36 km uzaklıktaki Çatalkaya ve Mermer köylerinde öğretmen yokken, okullar kapalıyken, oraya öğretmen atamak yerine imam atayan siyasi iktidarın yine de bizi yanıltmasını bekliyoruz. AKP, Alevi kuruluşlarının bu açık tavırlarına rağmen, onları yok sayarak Alevileri 'kınalı keklikler' aracılığıyla teslim almaya çalışsa da bir ilk adım olarak Alevi Bektaşi Federasyonu'nu muhatap kabul ederek umarım hepimizi yanıltır!

Necdet Saraç

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy59085 = 'necdetsarac' + '@';

addy59085 = addy59085 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text59085 = 'necdetsarac' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

59085 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


BİRGÜN - 24 Kasım 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.