Necdet SARAÇ : Yola ışık düşürmek

Necdet SARAÇ : Yola ışık düşürmek

Necdet SARAÇ : Yola ışık düşürmekMevcut siyasi iktidarın karşısında, solun düşünsel bir alternatif olduğu kesin olmakla birlikte,...

A+A-

Necdet SARAÇ : Yola ışık düşürmekNecdet SARAÇ : Yola ışık düşürmek

Mevcut siyasi iktidarın karşısında, solun düşünsel bir alternatif olduğu kesin olmakla birlikte, sokağa yansıyan, iktidarı zorlayan gözle görülür, elle tutulur bir alternatif yok. Bir süredir, kamuoyunun en azından bir bölümünde alternatifmiş gibi sunulan, ancak izlediği milliyetçi, hatta ırkçı çizgi ile sol ile arasında kalın çizgiler bulunan Tuncay Özkan’ın Kanaltürk’ü, ’en çok karşı olduğu’ Fettullah Gülen’e çok yakın bir gruba satması ve kendisinin de teslim olması bir kez daha sol merkezli bir alternatifin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Duruşuyla, düşünsel yapısıyla asla alternatif olmayanları alternatifmiş gibi görmekten ve hayal kırıklıklarından kurtulmanın yolu, sol bir alternetif yaratmaktan geçiyor. Türkiye’nin sola ihtiyacı var.

Sol olmadan seçenek oluşturmak mümkün olmuyor. Hayatın içinde, elle tutulur, gözle görülür bir sol alternatif yaratmanın kolay olmadığı açık. Ancak, özellikle 1 Mayıs 2008 Türkiye’si, TÜRK İŞ de dahil, sendikal hareketin uzun süredir ilk kez silkinmesi ve bir ’delikanlı duruşu’ sergilemesi, 6 Mayıs’ta Denizlerin mezarı başında belki de ilk kez, farklı programlar yerine tek bir anma programı ile bir araya gelen 68’li, 78’li ve belki de en önemlisi Denizleri hiç tanımayan, onların hayallerine uzun süre yabancı kalmış ’88’li’ on bin kişi yeni bir sol dalganın güçlü sinyallerini verdiler.

Adaletsizliğe, haksızlığa karşı yılların biriken tepkisi, hayal bile kuramamanın yarattığı rahatsızlık, sola ait dayanışma gibi, yardımlaşma gibi, vefa gibi temel değerlerin yeniden şekilleniyor olması yeni bir devrimci dalganının olabileceğini gösteriyor. Yeni ve güçlü devrimci ve sol bir dalganın yaratılmasında alternatif medyanın, gazetenin, radyonun, internetin, ama en önemlisi de televizyonun önemi ise bugün artık hiç tartışılmıyor bile.

Uzun bir süredir tek başına medyanın gücünden daha çok güçlerin medyası gerçeği var. Her güç kendi medyasını yaratıyor. Salı günü YOL tv’de ’Farklı Çizgi’de ’alternatif medya’yı tartışırken gazeteci Celal Başlangıç’ın söylediği gibi Türkiye ’iki Doğan’a kalmış durumda. Türkiye’deki mevcut medyanın neredeyse tamamı Doğan yada Erdoğan’a ait. Haber ajanslarını da bu iki Doğan kontrol ediyor. Bizlerde dahil bütün medya da haber kaynakları maalesef ağırlıkta ’Doğanların’ kontrolündeki haber ajansları.

Bu kuşatmayı yarmanın bir tek yolu alternatif bir medya, alternatif bir televizyon yaratmaktan geçiyor. Çok ortaklı şirket yapısı ve yayın ilkeleri ile YOL tv ise bu kulvarın en önemli adayı… Türkiye’de sayıları her geçen gün biraz daha artan ’mutsuzlarına’ hiç tereddüt etmeden ve uzun uzun gerekçelendirmeden, solun unutulmaya yüz tutmuş, eşitlik, kardeşlik, özgürlük gibi temel değerleri ışığında, doğrudan taraf olarak bir platform sunmak mümkün.

Sloganlaştırılmamış ama sulandırılmamış sol değerler ışığında yapılan her yayının başarılı olduğunu ve umudu güçlendirdiğini, alternatif yaratmayı hızlandırdığını biz YOL tv deneyinde açıkça gördük. Doğan ve Erdoğan’a ait televizyonların yayın çizgilerinin aksine 40 yıllık Türk televizyon tarihinde Alevileri bütün yönleriyle gündeme taşımak, 1 Mayıs 77 gibi, Sivas gibi, Denizler gibi, Kızıldere gibi, Hrant Dink gibi, Hüseyin Cebe gibi siyasi cinayetlerin, kapatılan,  kapatılmaya çalışılan dosyalarını yeniden açmak, biber gazı ve tazyikli suya rağmen 1 Mayıs 2008 İstanbul’unu 7 saat ekranlara taşımak, Denizlerin mezarları başından yayın yapmak, kamerayı yerel kültürlere yöneltmek,  Karadeniz’e, KKTC’ye bir başka açıdan bakmanın da mümkün olduğunu göstermek halkla ciddi bir buluşma sağlıyor, yola ışık düşürüyor, yolu aydınlatıyor…

YOL tv tanıtım toplantısı

TURKSAT 1 C uydusu üzerinden yayın yapan YOL tv şimdi bu hedeflerini daha da büyüterek, solun bütün renklerini, ’mutsuz çoğunluğun mutluluklarını’ daha fazla ekrana taşımak istiyor. Yaklaşık 500 ortağı bulunan YOL tv, mevcut yayın ilkelerini daha da güçlendirerek etki ve kapsama alanını genişletmek istiyor. Köln ve Ankara’dan sonra İstanbul merkezli bir stüdyo kurmak için harekete geçen YOL tv pazartesi günü herkese açık bir toplantı yapıyor.

19 Mayıs Pazartesi akşamı yapılacak toplantıda YOL tv’nin yayın politikasının ve mevcut yapısının tanıtılmasının yanısıra, sendikaların, meslek kuruluşlarının, siyasi parti temsilcilerinin, işadamlarının, akademisyenlerin, sanatçıların alternatif medya konusundaki yaklaşımları da konuşulacak. ’Türkiye’ye sol, sol’a da ortak bir yol gerek’ diyen ve yola düşen ışığı güçlendirmek isteyen herkesi toplantıya bekliyoruz.

•••

19 Mayıs, Pazartesi, Saat 19:00

Haldun Dormen Tiyatrosu, Pangaltı Şişli.

Geniş bilgi: 0212-297553 veya 0534-716 01 16

BİRGÜN - 17 Mayıs 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.