‘Neden Alevi yerleşkelerine yoğun maden ocağı ve HES yapılıyor?’

‘Neden Alevi yerleşkelerine yoğun maden ocağı ve HES yapılıyor?’

Milletvekili Zeynel Özen, Maraş’ın Nurhak ilçesinde verimli arazilerin olduğu beş köyün ortasına kurulmak istenen maden ocağını Meclis gündemine taşıdı. Özen, “Alevilerin yaşadığı yerlere yoğun maden ocakları ve HES’ler yapılmasının amacı nedir?” diye sor

A+A-

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, yakın zamanda Alevi yerleşkelerine yapılmak istenen maden ocakları konusunu Meclis gündemine getirdi.

Özen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi hazırladı.

Zeynel Özel, Meclis’e sunduğu önergede Nurhak ilçesinde hâlihazırda 1 hidroelektrik santral, 3 maden işletmesi ve 1 taşocağının faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, “Bu işletmelerin yanı sıra Nurhak’ta verimli arazilerin olduğu beş köyün ortasına bir maden ocağı daha kurulmak istenmektedir. Maden sahası olan Pınarbaşı ilçesi ile Barış mahallelerinin ormandan ve meralardan oluşan yaşam alanları tamamen maden sahalarına dönüşerek, bölgede doğanın dengesi bozulacak ve halk geçim sıkıntısı yaşayacaktır” uyarısında bulundu.

“HAYVANSAL ÜRETİM SON BULACAK, SON ORMANLIK ALAN KESİLECEK”

HDP’li Özen, söz konusu maden ocağının icraata geçmesi durumunda ilçede kalan son ormanlık alanın da kesileceğini belirterek, bölgenin en önemli geçim kaynağını olan hayvansal üretimin de yok olacağına vurgu yaptı.

Özen, Nurhak’taki maden ocakları ve HES’lerin ilçeyi yaşanamaz hale getirdiğini de söyledi. ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile ruhsat alınmasını ise ‘başlı başına bir skandal’ sözleriyle yorumlayan Özen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

“*Kahramanmaraş’ta Nurhak başta olmak üzere özellikle Alevilerin yaşadığı yerlere yoğun maden ocakları ve HES’ler yapılmasının amacı nedir?

*Maden Ocaklarının kontrolsüz bir şekilde özellikle bir bölgede bu kadar yoğun oranlarda inşa edilmesinin doğaya vereceği zarar neden dikkate alınmamaktadır?

*Bölgede hayvancılık yapan halkın temel geçim kaynakları için olmazsa olmaz olan meraların yok edilmesi ile ilçe halkının yaşayacağı geçim sıkıntısının telafisi olacak mıdır?

*Maden ocağının inşası için gerekli ÇED raporlarının şaibelerine dair herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

*Yanlış bilgilendirmeler sonucu ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararının çıkmasını sağlayan yetkililer ve sorumlular kimlerdir? Ve bu kişiler hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?”

PİRHA/ANKARA

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.