Nesin'i Anmak için Dosltarı Bir Araya Geldi

Nesin'i Anmak için Dosltarı Bir Araya Geldi

Nesin'i Anmak için Dosltarı Bir Araya Geldi Ünlü yazar Aziz Nesin, 13 yıl önce yaşamını yitirdiği 5 Temmuz’da Nesin Vakfı’nın...

A+A-

Nesin'i Anmak için Dosltarı Bir Araya GeldiNesin'i Anmak için Dosltarı Bir Araya Geldi

Ünlü yazar Aziz Nesin, 13 yıl önce yaşamını yitirdiği 5 Temmuz’da Nesin Vakfı’nın İstanbul Çatalca’daki merkezinde giderek gelenekselleşen bir piknikle anıldı. Pikniğe çok sayıda Aziz Nesin dostu ve vakıf destekçisi katıldı. Anımsanacağı üzere, Aziz Nesin, vasiyeti gereği kurucusu olduğu Nesin Vakfı’nın bahçesinde bilinmeyen bir yere dinsel tören olmaksızın gömülmüştü. Eserleri 20’den fazla yabancı dile çevrilen, pek çok uluslararası edebiyat ödülünün sahibi olan Nesin, Türkiye’nin ‘en çok okunan’ aynı zamanda siyasal görüşleri dolayısıyla ‘en çok kovuşturulan’ yazarıydı.

Aziz Nesin’in oğlu ve vakfın yürütücüsü Matematik Profesörü Ali Nesin; Aziz Nesin’i anma amaçlı düzenlenen piknikte, katılımcılarla birlikte kadehini Aziz Nesin’in anısına kaldırmadan önce yaptığı kısa konuşmada, “babasının halka karşı, halka rağmen hiçbir hareketin ve oluşumun içinde yer almadığını, tepeden inmeci, modernist uygulamaların Aziz Nesin’in yaşamı boyunca sergilediği tutuma uymadığını” vurguladı. Ali Nesin, konuşmasında, Sivas Katliamı’nın yaşandığı Madımak Oteli’nin ‘kebap dükkânı olması’ üzerine duyulan tepkinin haklılığına da vurgu yaparak, “Madımak Oteli kesinlikle ‘ibretlik’ bir müze yapılmalıdır. Bunu devlet yapmıyorsa bundan rahatsız olan biz yurttaşlar yapabiliriz. Telefonla konuştum kebapçı belirli miktar bir para karşılığı dükkânı kapatmayı kabul ediyor. İstenen miktarda parayı aramızda denkleştirmemiz mümkün” dedi.

MATEMATİK KÖYÜ

Konuşmasında, Nesin Vakfı Matematik Köyü projesi hakkında da bilgi veren Ali Nesin köyü şöyle tanımladı: “İzmir, Selçuk yakınındaki Şirince köyünün tam anlamıyla dağ başında ve mutlak bir ıssızlık içinde, çam ve zeytin ağaçları altında, 7’den 70’e her seviyede herkesin matematik yaptığı, öğrendiği, öğrettiği ve düşündüğü, Nesin Vakfı’na ait 10 dönümlük bir köy. Yoğunlaşmayı ve düşünmeyi engelleyen rahatsız edici her türlü öğeden uzak. Daha çok yaz aylarında açık ama baharlarda da gruplar için ideal bir çalışma ortamı. İlköğretim düzeyinde eğitiminden en ileri seviyede araştırmaya kadar her türlü matematiksel etkinlik aynı anda yer alabilir.”

ULUSLARARASI DAYANIŞMA

Aziz Nesin’in aramızdan ayrılışının 13. yıldönümünde düzenlenen piknikte Aziz Nesin’in çok sayıda dostu da uluslararası bir dayanışma sergiledi. Dostlardan biri de Vakfın yöneticilerinden Türkolog Prof. Klaus Liebe-Harkort idi. Liebe-Harkort, ‘Nesin Vakfı Destekleme Derneği’nin kurucularından. InFöNeS adlı bir de Almanca/Türkçe yayın yapan dergileri var. “Almanım, kırk yıldan fazladır Türkiye’ye gidip geliyorum. Vakıf; Türkiyeli çocuklara yönelik bir eğitim örneği oluştursun istiyordu Aziz Nesin. Şimdi de o doğrultuda faaliyet gösteriyor. Aileleri yoksul olan çocukların eğitimleri sağlanıyor vakıfta. Vakıf çocuklara kendi ayakları üzerinde durana dek bakıyor. Tüm masrafları vakfa ait” şeklinde konuştu.

MARANGOZLUK ATÖLYESİ

Vakıfın en ilginç köşelerinden biri de 1993’te kurulan marangozluk atölyesi. Nesin Vakfı dostlarından Theo Hasselo’nun gönüllü eğitmenliğinde çalışmalar yapılıyor. İstekli çocuklar atölyede çalışıp üretime katılabiliyor. Nesin Vakfı’nın gereksinimi olan kütüphane, masa, iskemle gibi mobilyalar bu atölyede yapılmış. Nesin Vakfı’nda oldukça gelişmiş bir seramik atölyesi, fırını ve torna tezgahı da bulunuyor.

Vakıf, Aziz Nesin’in kitaplarından elde edilen telif hakları, gayrimenkul gelirleri ve bağışlarla ayakta duruyor. Vakfa bağış yapmak isterseniz Nesin Vakfı bağış bölümünü tıklayarak ilgili hesap numaralarına erişebilirsiniz.

YALÇIN ERGÜNDOĞAN
BİRGÜN - 12 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.