Netekim caddesine tepki

Netekim caddesine tepki

‘Netekim’ caddesine tepki     Adanalılar, Adana’nın bulvarlarından biri olan ‘Kenan Evren Bulvarı’nın adını...

A+A-

Netekim caddesine tepki‘Netekim’ caddesine tepki   
 
Adanalılar, Adana’nın bulvarlarından biri olan ‘Kenan Evren Bulvarı’nın adını değiştirmek için mahkemeye akın etti. Avukat Ömer Öneren ve avukat Filiz Öz aracılığıyla Adana Bölge İdare Mahkemesi’nde başlayan davada, ‘Darbecilerin adını bile duymak istemiyoruz’ diyen yüzlerce vatandaş kararı bekliyor.

KENAN EVREN ‘ÇIKMAZI’

Darbeci generallerin adlarının okullara, yollara, caddelere verilerek gelecek kuşaklara ‘bir kahraman gibi aktarılmasına karşı durmak için’ bir yurttaşlık hareketi başlatıldı. Adana’daki, Kenan Evren Bulvarı’nın adının ‘Demokrasi Bulvarı’ olarak değiştirilmesini isteyen eczacı Aysel Kılıç, İşadamı Mehmet Ataç ve eczacı Başak Yıldırım adlı üç vatandaş dava açtı. Türkiyeliler adına davaya müdahil olan bin 200 kişi de mahkemeden bulvarın adının değiştirilmesini istedi.

MAHKEMEDE KENAN EVREN TARİFİ

Mahkemenin isteği üzerine Adana Büyükşehir Belediyesi, 25 Şubat 2008’de mahkemeye savunma verdi. Davayla ilgili kararı bu hafta verecek olan mahkeme, yürütmeyi durdurursa bulvardan Evren’in adı silinecek.

Adana Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 2 ay önce başvuran Kılıç, Ataç ve Yıldırım, belediye sessiz kalınca, ‘zımnen red’ kabul edilerek, dava yoluna başvurdu. 12 Eylül döneminde işkence gören mağdurlardan olan avukat Ömer Öneren ve avukat Filiz Öz aracılığıyla Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebiyle 17 Aralık 2007’de yapılan başvuruyla hukuki süreç başladı. Adana Büyükşehir Belediyesi de 25 Şubat 2008’de mahkemeye savunma göndermek zorunda kaldı.

Davada, Kenan Evren’in darbe yıllarını anlattığı ve gazeteci Fikret Bila’nın kaleme aldığı ‘Komutanlar Cephesi’ adlı kitaptaki “Ben idama taraftarım”, “Asmayalım da besleyelim mi?” sözleriyle; 12 Eylül döneminde gözaltındaki işkencelerin anlatıldığı Erbil Tuşalp’in yazdığı ‘Bin Tanık’ adlı kitaplar da mahkemeye kanıt olarak sunuldu.

Mahkemeye ayrıca Kenan Evren’le ilgili 2 bin 400 adet yayın da kanıt olarak sunuldu. Dava dilekçesinde, dünyadaki darbecilerin ülkelerinde hesap verdikleri de anımsatılarak, Evren’in 2 milyon kişiyi, daha güzel bir dünya istedikleri için sorgudan geçirip, fişleterek, vatan haini ilan ettiği, idamlara yol açtığı anlatıldı. “Çocukların yaşını mahkeme kararıyla büyütüp idam eden, darbecilerin başı Kenan Evren değil mi?” diye soruldu.

‘ZALİMİN ADI KAHRAMAN OLMASIN’

Kararın fiilen Adana’yı kapsadığını ama açılacak tüm davalara örnek olacağını belirten avukat Öneren, “Mahkeme talebimizi haklı bulursa, Kenan Evren adı, bir darbeci olarak da hukuken tescillenecek" dedi. 12 Eylül’de gözaltına alınan ve en ağır işkenceleri gören 10 kişiden biri olduğunu söyleyen avukat Öneren, “Yaşadıklarımızı bu halk yaşamasın ve gelecek kuşaklara da böyle bir zalimin adı kahraman olarak kalmasın” dedi. Avukat Öneren, beklentileri yönünde bir karar çıkmaması durumunda davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini bildirdi.

‘ADINI GÖRMEYE KATLANAMIYORUM’

Davacılardan Aysel Kılıç da, “Kenan Evren’in adının bir cadde ya da sokağa verilmesi, darbe kültürünü ve darbecileri halkın gözünde de meşrulaştırıyor. Binlerce insan gözaltına alınıp, mağdur edildi. İdamların hesabını vermedi. Vicdanımızı rahatsız ediyor. Dünyanın her yerinde diktatörler yargılanıyor. Biz, baştacı ediyoruz” diye konuştu.

Diğer davacı Başak Yıldırım ise, “Evren’in adını her sabah Adana’nın en güzel bulvarında görmek istemiyorum. Mağdurum ve ona katlanamıyorum. Davadan sonuç alacağımızı umuyorum. Kenan Evren adı Adana’dan ve Türkiye’den silinecek” dedi.

ONURKAN AVCI - BİRGÜN - 12 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.