Nükleer santral istemiyoruz

Nükleer santral istemiyoruz

Nükleer santral istemiyoruzNükleer enerji karşıtları Çernobil kazasını anımsattı.Ukrayna'da Çernobil Nükleer Enerji Santrali'nde...

A+A-

Nükleer santral istemiyoruzNükleer santral istemiyoruz

Nükleer enerji karşıtları Çernobil kazasını anımsattı.

Ukrayna'da Çernobil Nükleer Enerji Santrali'nde 22 yıl önce meydana gelen kazanın yıldönümünde yayılan radyasyonun yıkıcı etkilerinin halen doğaya zarar verdiğini savunan nükleer enerji karşıtları dün Kadıköy'de eylem düzenledi. Tepe Nautilus'un önünde toplanan 2 bin kişi "Nükleer santral istemiyoruz", "Katil ABD gezegeni kirletme" sloganlarıyla Kadıköy Meydanı'na yürüdü. Doğal enerji kaynaklarının kullanılmasını isteyen grup Sinop'ta yapılması planlanan santrali de eleştirdi.

Serdar CANIPEK / SABAH - 27 Nisan 2008

Farklı illerde nükleer karşıtı eylemler yapıldı
 
Çernobil faciasının 22'nci yıldönümünde, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde nükleer karşıtı eylemler yapıldı.

İstanbul, İzmir, Mersin ve Sinop'taki eylemlerde Türkiye'de nükleer santral kurulması kararı protesto edildi. Bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin de destek verdiği grup, Tepe Nautilus önünde toplandıktan sonra sloganlar eşliğinde Kadıköy iskele meydanına doğru yürüyüşe geçti.

Ellerinde nükleer karşıtı pankart ve dövizler bulunan gruptan bazı kişilerin "Her Türk asker doğmaz" şeklinde slogan atmaları üzerine yoldan geçen bir kişi de "Her Türk asker doğar" şeklinde karşılık verdi.

Grupta bulunan bir kadının tokat attığı bu kişi, tartaklanarak uzaklaştırıldı. Kadıköy iskele meydanına ulaşan gruptakiler aranarak alana alındı.

DTP'li Kaplan konuşma yaptı

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, mitingde yaptığı konuşmada Çernobil'in 22 yıl önce dünyaya ölüm getirdiğini, şimdi de nükleer santrallerle Türkiye'ye ölüm getirilmek istendiğini söyledi.

Kaplan, dünyanın en güzel ülkesi Türkiye'de enerji konusunda güneş ve rüzgardan faydalanılması gerektiğini ifade etti. Hasip Kaplan, nükleer santrallerin kurulacağı her alanı miting alanına çevireceklerini kaydetti.

Küresel Eylem Grubu adına konuşma yapan Görkem Yeltan da Çernobil faciasının üzerinden 22 yıl geçtiğini hatırlatarak, nükleer enerjinin ekolojik dengeleri alt üst ettiğini, nükleerin kanser demek olduğunu ve ölümlere yol açtığını ifade etti. Yeltan, nükleer santrallerin nükleer silah anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Abı Hayat Grubu'nun konser verdiği miting, olaysız olarak tamamlandı. Miting nedeniyle trafiğe kapatılan yollardaki ulaşım da katılımcıların dağılmasından sonra normale döndü.

İzmir, Mersin ve Sinop'ta eylemler

İzmir'de de çevreciler bir gösteriyle nükleer santralleri protesto etti. Nükleer santral yapılması planlanan Mersin ve Sinop'ta da eylemler vardı.

Sinop'ta Nükleer Santral Karşıtı Platform tarafından düzenlenen mitinge yaklaşık bin kişi katıldı. Eyleme balıkçılar da destek verdi.

Mersin'deki mitinge ise yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Gazeteciler de eyleme katılanları "Sahillerimiz kirlendi haberi yapmak istemiyoruz" yazılı tişörtler giyerek destekledi.

Güler: "Nükleer santralde kararlıyız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise Ordu'da konuştu, nükleer santral yapımı konusunda hükümetin kararlı olduğunu söyledi. Güler, Türkiye'nin enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olduğuna dikkat çekti.

CNN TÜRK - 26 Nisan 2008 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.