ÖDP : Maraş'ı Unutmayacak Unutulmasına İzin Vermeyeceğiz

ÖDP : Maraş'ı Unutmayacak Unutulmasına İzin Vermeyeceğiz

MARAŞ’I UNUTMAYACAK UNUTULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ! BASIN AÇIKLAMASI       Ülkemiz siyasal - toplumsal tarihine...

A+A-

ÖDP : Maraş'ı Unutmayacak Unutulmasına İzin VermeyeceğizMARAŞ’I UNUTMAYACAK UNUTULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ!
 
BASIN AÇIKLAMASI
  
   
Ülkemiz siyasal - toplumsal tarihine kara bir gün olarak geçen Kahramanmaraş katliamının yıldönümündeyiz...
 
Tam 29 yıl önce Maraş'ta faşist-gerici çeteler tarafından gerçekleştirilen katliamda yüzü aşkın insan öldürülmüş, yüzlercesi yaralanmış, Alevi, solcu, ilerici insanlara ait işyerleri, evler yağmalanmış, yakılmış binlerce Maraşlı kenti terk etmek zorunda bırakılmıştır.

Maraş katliamı büyük acılara neden olmuştur. En az bunun kadar önemli bir diğer nokta da katliamla başlayan sürecin Türkiye‘yi 12 Eylül açık faşizmine taşıyan sürecin başlangıcı olmasıdır. Katliam Türkiye‘de iç savaşı derinleştirmiş, 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmesine sebebiyet vermiştir.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ülkemizin farklı etnik, mezhepsel yapısının provokasyonlara açık olduğudur. 1970‘li yıllarda Maraş‘ta, Sivas‘ta, Malatya‘da, Çorum‘da iç savaş Alevi-Sünni ayrılığı temelinde kışkırtmalarla derinleştirilmiştir.

1970‘li yıllar acı derslerle doludur; Maraş acı bir derstir… Bir daha yaşanmaması için unutulmaması gerekmektedir. Türkiye‘de bugünlerde yine benzer acılar yaşatmak isteyenler, halklar arasında kin ve nefret tohumları ekerek iç savaş provası yapmaktadır. Tıpkı Maraş‘ta Alevi oldukları için saldırıya uğradıkları gibi, bu kez de Kürt oldukları için, insanların kapıları işaretlenmekte, iş yerleri yağmalanmakta, Kürtlerden alışveriş yapmayın kampanyaları düzenlenmektedir.

Maraş, Çorum, Sivas bu ülke tarihinin utanç tablolarıdır. Türkiye tarihinde yaşanan bu katliamlarla hesaplaşmadan ülkenin gerçek anlamda demokratikleşmesi mümkün değildir. Bugün Maraş‘ı hatırlamak, ülkemizin sürüklendiği karanlığa karşı durmak, yeni Maraşlar yaratmak isteyenlere karşı, barış, kardeşlik ve bir arada yaşamı savunmaktır.

Bugün halklar arasına kin ve nefret tohumları ekenler dün Maraş‘ı yaratanlardır. Maraş‘ı unutmayacağız, unutulmasına izin vermeyeceğiz.

Önder İŞLEYEN
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı
24 Aralık 2007
www.odp.org.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.