Öğrencilere ‘seçmeli din dersi’ dayatmasına Mersin Eğitim-Sen’den tepki

Öğrencilere ‘seçmeli din dersi’ dayatmasına Mersin Eğitim-Sen’den tepki

Ortaöğretim okullarında "seçmeli ders" seçim süreci tamamlanmak üzere. Önceki yıllarda da "seçmeli ders" uygulamasının idareler tarafından "zorunlu ders"e dönüştür

A+A-

Ortaöğretim kurumlarında “seçmeli ders” seçiminde sona gelindi. Her ne kadar bu hak öğrenci tarafından kullanılıyor gözükse de hükümetin milli eğitim politikası “seçmeli” olması gereken dersi zorunlu hale dönüştürüyor.

Cumhuriyet’in haberine göre, bunun son örneği Balıkesir Burhaniye’de yaşandı. Burhaniye Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, 6 Ocak’ta, ilçedeki tüm okul müdürlüklerine gönderilen yazıda, “Seçmeli derslerden olan Kuranı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin öğrencilerimiz tarafından seçilmesi ile ilgili okul müdürlüklerimizce gerekli hassasiyet ve özenin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” denildi.

Konuya ilişkin PİRHA’ya konuşan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, okullarda, hem panolara asılan afişler aracılığıyla, hem de öğrenci velileri aranarak dini içerikli derslerin veliler tarafından seçilmesi istendiğine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Adı seçmeli ders ancak çoğu zaman öğrencilere bile sorulmuyor. İdareler kendileri belirliyor. Gerekçe de şu: Sınıf oluşması için belli bir sayı olması lazım, bu olmadığı için seçmeli dersleri bu şekilde belirledik. Bu durum bahane edilerek dersler düzenliyor. Velilerin çoğu zaman haberi bile olmuyor. Olunca da okul idaresiyle ters düşülmemek adına iradeleri dışında ortaya çıkan bu uygulamaya tepki göstermeyip, sineye çekiyorlar. Başlı başına hukuksuz ve en başta da laik eğitim sistemine aykırı bir uygulama. Seçmeli derslerin zorunlu hale dönüştürülmesi bilime dayalı derslerin ortadan kaldırılmasına, bunun sonucu olarak da adı imam hatip olmayan ama müfredatı dönüştürülen okullara dönüşüyor.”

Dindar nesil yetiştirme projesinin bir parçası olarak hareket edildiğini belirten Muşlu, velilere çağrıda bulunarak, dilekçeler yoluyla okul idarelerine başvurup seçmedikleri derslerin değiştirilmesini istesinler dedi.

PİRHA/MERSİN

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.