"Öğrenciye türban ve namaz şartı" iddiası

"Öğrenciye türban ve namaz şartı" iddiası

"Öğrenciye türban ve namaz şartı" iddiasıMarta Uğuz: "Tek isteğim okumak ve avukat olmak" Kars'ta maddi durumu iyi olmadığı...

A+A-

"Öğrenciye türban ve namaz şartı" iddiası"Öğrenciye türban ve namaz şartı" iddiası

Marta Uğuz: "Tek isteğim okumak ve avukat olmak"

Kars'ta maddi durumu iyi olmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatıyla özel bir yurda yerleştirilen açık lise birinci sınıf öğrencisi Marta Uğuz, ''İsmimi değiştirip, türban takma ve namaz kılma şartı getirdiler. Ben de yurttan ayrıldım'' dedi.

Bir cemaate ait olduğu öne sürülen kız öğrenci yurdu yöneticisi Zeynep Aslan ise iddiaya, "Başını kapatmadığına göre böyle birşeyin olmadığı apaçık ortadadır. Bazı müesseselerde içeride uyulması gereken bazı kurallar vardır. Ama bu zorlama şeklinde değildir" yanıtını verdi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici ise "Türban takılması, namaz kılınması diye bir şey olmaz. Demokratik bir ülke burası. Konuyla ilgili inceleme yapacağım" diye konuştu.
 
Olayın gelişimi

 
Kars'ın Digor ilçesine bağlı Şatıroğlu köyünde yaşayan Yasin (55) ve Bedriye Uğuz'un (50) 11 kız çocuğundan biri olan Marta Uğuz geçtiğimiz yıl Kars Cumhuriyet Lisesi'ne kayıt yaptırdı. Okula bir süre devam eden Marta Uğuz'a omurilik kemiğinde eğrilik (skolyoz) tanısı konuldu.
 
Sabancı Vakfı'nın yaptırdığı 200 öğrenci kapasiteli yurtta barınan Marta Uğuz, Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyat oldu ve 4 ay okuluna devam edemedi. Doktorunun yurtdışına çıkması yüzünden rapor alamayan ve iyileştikten sonra okula dönen Marta Uğuz'a raporlayamadığı devamsızlığından dolayı tasdikname verildi ve Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceği bildirildi.
 
Bunun üzerine Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran Marta Uğuz, eğitim hayatını sürdürmek için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e başvurarak bir yurda yerleştirilmesini ve dershaneye gönderilmesini talep etti. Bakanlık, Digor İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda gerekli yardımın yapılması talimatı verdi.
 
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de öğrenciyi il müdürlüğü bünyesinde bulunan Özel Öğretim Kurumları Şubesi'ne yönlendirdi. Buradaki yetkililer Marta Uğuz'u cemaatlere ait olduğu söylenen Özel Zekiye Hatun Kız Yurdu'na yerleştirdi, FEM dershanesine gönderdi.
 
Öğrencinin iddiaları
 
Kürt ve Sünni olan Uğuz ailesinin 3'ü evli 11 kızından biri olan Marta Uğuz, büyüklerinin Brezilya dizilerinden etkilenerek kendisine Marta ismini taktıklarını bildirdi. Marta Uğuz, Zekiye Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nda sürekli baskı altında tutulduğunu ileri sürdü.
 
Uğuz, "Yurt cemaatlere aitti. Kalmamı, başörtüsü takma, namaz kılma ve Kur'an okuma şartlarıyla kabul ettiler. Sırtımda platin olduğu için namaz kılamadım. Bu şartları kabul edemeyeceğimi söyleyince 'eğer kalmak istiyorsan yapmak zorundasın' dediler. Yurtta 4 kadın öğretmen vardı. Marta adının dinimizde yeri ve anlamı olmadığını söyleyip değiştirme teklifinde bulundular. Ben bu teklifi de kabul etmedim. Bunun üzerine yurttan çıkardılar. Artık dershaneye de gidemiyorum. Sınavlar için Digor'dan Kars'a gelip gidiyorum" dedi.
 
"Tek isteğim okumak ve avukat olmak" diyen Uğuz, "Bana yardım edilmesini istiyorum. Türkiye genelinde kız öğrencileri için Baba Beni Okula Gönder, Haydi Kızlar Okula kampanyaları düzenleniyor. Ama ben okumak istediğim halde okuyamıyorum" diye konuştu.

Mukadder Yardımcıel / DHA / Kars
CNN TÜRK - 31 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.