Öğretmene türban yasağını mahkeme onayladı

Öğretmene türban yasağını mahkeme onayladı

Öğretmene türban yasağını mahkeme onayladıBaden-Württemberg Eyaleti'nde bir okulun türbanla ders vermek isteyen bir öğretmene getirdiği yasak mahkeme...

A+A-

Öğretmene türban yasağını mahkeme onayladı

Baden-Württemberg Eyaleti'nde bir okulun türbanla ders vermek isteyen bir öğretmene getirdiği yasak mahkeme tarafından onaylandı. Mannheim'de bulunan Eyalet İdari Mahkemesi tarafından dün yapılan açıklamada, mahkeme heyeti okulun yasak kararını onayladığını belirtti.

Mahkeme, öğretmenin dini inancından dolayı başörtüsü taktığı için okullardaki tarafsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğine karar verdi.

Eyalet İdari Mahkemesi bu kararla, daha önce Stuttgart İdari Mahkemesi'nin eyaletteki rahibelerin de kendi kıyafetleriyle devlet okullarında çalışabildiğine işaret ederek söz konusu öğretmene türbanlı derslere girebilme izni veren kararını kaldırmış oldu.

Hıristiyanlıktan Müslümanlığa geçen öğretmen, 1973'ten beri Stuttgart'da bir okulda ders veriyor. 1984'te Müslüman olan öğretmen, 1995'ten bu yana da türban takıyor. Stuttgart Eğitim Müdürlüğü, 2004'te öğretmene türbanlı olarak derse girme yasağı getirdi. Bu karar Temmuz 2006'ta Stuttgart İdari Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı.

Eyalet İdari Mahkemesi tarafından alınan kararda, öğretmenlerin öğrenciler karşısında dini inancı bakımından tarafsız olması gerektiği, türbanın ise burada bir tarafı temsil ettiği için derse girmemesi gerektiği kaydedildi.

Öğretmen bir ay içinde Federal İdari Mahkeme'ye itiraz başvurusunda bulunabilecek.

EVRENSEL AVRUPA - 19 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.