Oğul Unakıtan gübre kralı

Oğul Unakıtan gübre kralı

Oğul Unakıtan gübre kralıFiyatı yüzde 300 artan gübrede 18.5 milyon dolarlık ithalat yaptığı ortaya çıktı ANKARA - Maliye Bakanı...

A+A-

Oğul Unakıtan gübre kralıOğul Unakıtan gübre kralı

Fiyatı yüzde 300 artan gübrede 18.5 milyon dolarlık ithalat yaptığı ortaya çıktı

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'ın oğlu Abdullah Unakıtan 'ın, mısırdan sonra, fiyatı yüzde 300 artan gübrede de ithalat devi olduğu ortaya çıktı. Oğul Unakıtan'ın şirketi AB Gıda AŞ, son 4 yılda 18.5 milyon dolarlık gübre hammaddesi ithal ederek 2007 yılında Türkiye'nin en fazla ithalat yapan üç büyük şirketi arasına girdi. Pankobirlik ve ziraatçılar tarafından gübre ithalatında tekelleştiği ileri sürülen bakan oğlunun, Maliye Bakanı'nın oğlu Abdullah Unakıtan olduğu kesinleşti. Cumhuriyet , Unakıtan'ın oğlunun tekel olduğu iddialarına dayanak olan fosforik asit ithalatının resmi belgelerine ulaştı.

Kayıtlara göre, Abdullah Unakıtan'ın sahibi olduğu AB Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, 2003 ile 2007 yılları arasında toplam 21 milyon 736 bin 184 dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Bunlar arasında "fosforik asit, kalsiyum hidrojen ortofosfat, kalsiyum fosfatların" oranları dikkat çekiciydi.

Gübre üretiminin ana hammadesi olan asitlerden AB Gıda AŞ, son 4 yılda, 18 milyon 516 bin 928 dolarlık ithalat yaptı. Fosforik asitler ağırlıklı olarak Lübnan ve Tunus'tan getirildi. Unakıtanların 4 yıllık ithalat işlemlerinde, gübre hammadesi ve türevleri, toplam ithalatlarının yüzde 85'lik bölümünü oluşturdu. AB Gıda AŞ, 2007 yılında Çin ve Tunus'tan yaptığı fosforik asit ithalatıyla ise Türkiye'nin gübre devlerinin hemen ardından yer aldı. Gübre Fabrikaları AŞ, 21.5 milyon dolarlık, Ege Gübre Sanayi AŞ 14 milyon dolarlık fosforik asit ithalatı gerçekleştirirken Maliye Bakanı'nın oğlunun şirketi en çok ithalat gerçekleştiren üçüncü şirket oldu. AB Gıda bu dönemde Tunus'tan 3.1 milyon, Çin Halk Cumhuriyeti'nden ise 121 bin 293 dolarlık fosforik asit ithalatı yaptı.

2.5 milyon YTL'lik teşvik

AB Gıda AŞ'nin ithal ettiği ürünler arasında en dikkat çekeni ise "idrar torbası" ydı. Şirket, bu ithalatını 2006 yılında gerçekleştirdi. İsveç'ten yapılan idrar torbası ithalatının bedeli resmi kayıtlara 87 bin 589 dolar olarak yansıdı. Unakıtanların şirketinin ithalat kalemlerinden bazıları ise şöyle: "Cin mısırı, mekaniksel hamurdan diğer basılı yayınlar, civciv çıkarma makine aksamları, baklagil temizleme makinesi, içecek arıtma cihazları, şişeler için kapak ve kapsüller, vulkanize kauçuktan diğer contalar, oluksuz kâğıt, yakıt brülörleri, balık unu, menteşe, santrifüjler, örgü, dikiş, trikotaj makine aksamları, tıpalar ve diğer kapama malzemeleri, alev borulu buhar kazanları."

AB Gıda AŞ 2005 yılında fosforik asit üretmek için devletten 2.5 milyon YTL'lik teşvik almıştı. Şirkete, yüzde 100'lük gümrük vergi muafiyeti de sağlanmıştı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 4 bin tonluk mısır ithalatını vergi oranının düştüğü dönemde 4 günlük farkla gerçekleştiren oğlunu, "Çiftliklerindeki tavuklarına yedirmek üzere, yemlik olarak tamamen kendi ihtiyaçları için ithal etmiştir" sözleriyle savunmuştu.

İLHAN TAŞCI / CUMHURİYET - 30 Nisan 2008  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.