Okay GÖNENSİN : Diyanet İşleri bu nedenle kaldırılmalıdır

Okay GÖNENSİN : Diyanet İşleri bu nedenle kaldırılmalıdır

Okay GÖNENSİN : Diyanet İşleri bu nedenle kaldırılmalıdır  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi dinle ilgili tanımlar getirmek,...

A+A-

Okay GÖNENSİN : Diyanet İşleri bu nedenle kaldırılmalıdırOkay GÖNENSİN : Diyanet İşleri bu nedenle kaldırılmalıdır 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi dinle ilgili tanımlar getirmek, kurallar belirlemek değildir. Bütün vatandaşların; “bütün” yani inançları ne olursa olsun bütün vatandaşların dinlerini özgürce yaşamalarını, birbirlerinin haklarını çignememelerini sağlamaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığı bugün dev bir “dini örgüt” olarak faaliyet gösteriyor. “Sünni” inancına dayanan, kadrolarıyla, imkânlarıyla bu çok büyük örgütün bütçesi devletten, yani “bütün” vatandaşların verdiği vergilerden sağlanıyor.

Örgütün başındaki kişinin ya da kişilerin dinle ilgili tanımlar yapmak gibi bir görevleri ve yetkileri olamaz, ama bugün ulaştığı yapıyla bu örgüt o hakkı elde etmiş gibi görünüyor.

***

Diyanet İşleri Başkanı dün “baş örtüsü dini gerekliliktir” gibi bir fetvada bulundu. Arkasından eklediği “insanlar bu gerekliliği yerine getirip getirmemekte serbesttir” mealindeki “demokrat” katkının anlamı yoktur.

Çünkü bu örgütün başındaki kişi “baş örtüsü dini gerekliliktir” dediğinde, anlamı “kadınlar başlarını örtmelidir” olur ki bu tür bir dini yorum “kamusal alan”, “okul” ya da “devlet kurumu” gibi mekân farklarını ya da yaş farklarını içermez. Bu, küçük kız çocukları dahil bütün Müslüman kadınların başlarını örtmeleri “emri”dir.

***

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın türbanla ilgili sözleri üzerine bir açıklama yaptı.

Bu açıklamanın özeti şudur: Türbanla ilgili olarak bugünkü düzenin dışında yapılacak her türlü düzenleme laikliğin zedelenmesine yönelik sonuçlara yol açacaktır ve bu girişimde bulunan bir siyasi parti laiklikle ilgili anayasal yükümlülüğünü çiğnemiş olur.

Yargıtay Başsavcılığı laiklikle ilgili bu gevşetme girişimleriyle ilgili tavır almak gereğini duymuşsa aynı tavrı Diyanet İşleri Başkanı ve Başkanlığı ile ilgili olarak da almalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din “hizmetleri” çerçevesini çok aşmış olan bugünkü “Sünni dinci örgüt” yapısının varlığı bile laik devlet ilkesinin çiğnendiği alanlardan biridir.

Türban tartışmasının bugünkü aşamasında “baş örtüsü dini gerekliliktir” diyen Diyanet İşleri Başkanı hakkında da “bir kamu görevlisi olarak yetkilerini aştığı için” soruşturma açacak bir hukukçunun ortaya çıkıp çıkmayacağını göreceğiz.

Okay Gönensin   

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy74055 = 'ogonensin' + '@';

addy74055 = addy74055 + 'gazetevatan' + '.' + 'com';

var addy_text74055 = 'ogonensin' + '@' + 'gazetevatan' + '.' + 'com';

( '' );

74055 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


VATAN - 18.01.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.