Öker: Gelecek nesiller kendi kimliklerini garanti altına aldı

Öker: Gelecek nesiller kendi kimliklerini garanti altına aldı

Öker: Gelecek nesiller kendi kimliklerini garanti altına aldı Almanya'nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki okullarda...

A+A-

Öker: Gelecek nesiller kendi kimliklerini garanti altına aldıÖker: Gelecek nesiller kendi kimliklerini garanti altına aldı

Almanya'nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki okullarda "Alevilik Dersleri" verilmeye başlandı. AABF Genel Başkanı Turgut Öker, bu gelişmeyi ‘gelecek nesillerin kendi kimliklerini garanti altına alacak‘ şeklinde yorumladı.
 
KRV Eyaleti Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bergkamen, Wuppertal ve Köln kentlerindeki 4 ilkokulda Alevilik Dersleri’nin başladığı belirtildi. Açıklamaya göre, Alevilik Dersleri, sonbahar tatilinden sonra da Duisburg kentindeki bir ilkokulda daha verilecek. Açıklamada şunlar kaydedildi:

Alevilik Dersleri, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu‘nun (AABF) belirlediği ilkeler çerçevesinde Almanca ve Alevi öğretmeler tarafından verilecek. Alevilik Dersleri için geçen yıl oluşturulan ve AABF’nin de yer aldığı Eğitim Komisyonu birinci ve dördüncü sınıflara bir ders programı hazırladı. Ders programı okullarda verilen protestan, katolik ve yahudi dersleri için geçerli prensiplere göre hazırlandı. Böylece öğrenciler, diğer inaçları kabul etme, diğer inançtan olanlarla diyaloğa girme ve diğer inaçlara saygı duymayı öğerenecekler.

KRV bu konuda Hessen, Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletleriyle birlikte görüş alış verişinde bulundu. Alevilik Dersleri ilk aşamada Bergkamen Gerhard-Hauptmann-Schule, Pestalozzischule, Wuppertal Opphofer Strasse ve Köln Merianstrasse okulunda verilecek.

AABF Genel Başkanı Öker: Gelecek nesiller kendi kimliklerini garanti altına aldı

Almanya’da Alevilik dersleri’nin verilmeye başlanmasıyla ilgili YOL TV’nin sorularını yanıtlayan AABF Genel Başkanı Turgut Öker, bu gelişmeyle birlikte gelecek nesillerin kendi kimliklerini garanti altına aldığını belirtti. Alevilik derslerinin verilmesini bütün Aleviler için büyük bir kazanım olarak değerlendiren Öker, şunları kaydetti: Almanya’da Alevilik Dersleri’nin başlamış olması, gelecek nesillere kendi inançlarını ve kültürlerini bilimsel bir çerçevede öğrenme imkanı sağlayacak. Bu kuşkusuz diğer Avrupa ülkelerini de olumlu etkileyecek. Bu ülkeler de okullarda Alevilik Dersleri’nin verilmesi için adım atacaklar. Türkiye de bundan etkilenecek. Zamanla Türkiye’de de Alevilik Dersleri verilmeye başlanacak. Bu gelişme, üniversitelerde Alevilik kürsülerinin açılmasını sağlayacak ve Alevilik ile ilgili bilimsel çalışmalar daha da artacak.

Bu aynı zamanda, başta Avrupa ve Türkiye olmak üzere bütün dünyada basın yayın kuruluşlarının Alevilikle daha fazla ilgilenmelerini sağlayacak. Medya kuruluşları, Alevilerin gelenek görenekleri ve kültürleri ile ile ilgili haberlere ağırlık verecek. Önümüzdeki ders yılında Alevilik Dersi verilen okul sayısını iki katına çıkarmak için şimdiden çalışmalara başladık.

Almanya’da bu olumlu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’de Alevi çocukları hala Sünni din eğitimine tabi tutuluyor. Bu zihniyet meselesi. Alevi çocuklarına Sünni İslam kimliği dayatılıyor. Bu gelişmeler ışığında iki ülkeyi karşılaştırdığımızda ortaya çıkan tabloda, Türkiye’nin gerçek anlamda laik ve demokratik bir ülke olmadığını görüyoruz.

Alevilik Dersleri’nin başlamasıyla ilgili bir açıklama yapan KRV Eyaleti Eğitim Bakanı Barbara Sommer, ‘‘Hükümetin sorumluluğundaki Alevilik din dersi, uyumu güçlendirecektir‘‘ şeklinde konuştu.

GÜNAY FIRAT / YOL HABER - Alevi.com - 9 Ekim 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.