Öker: "Hiçbir güç bizi engelleyemez"

Öker: "Hiçbir güç bizi engelleyemez"

Öker: "Hiçbir güç bizi engelleyemez"2 TEMMUZ'DA MADIMAK ÖNÜNDE YAPILACAK ANMA KRİZE DÖNÜŞTÜHABERİN...

A+A-

Öker: "Hiçbir güç bizi engelleyemez"Öker: "Hiçbir güç bizi engelleyemez"

2 TEMMUZ'DA MADIMAK ÖNÜNDE YAPILACAK ANMA KRİZE DÖNÜŞTÜ

HABERİN VİDEOSU >>>>

Sivas katliamının yapıldığı 2 Temmuz 1993 tarihinden beri 2 Temmuz ilk kez Cuma gününe denk geliyor. Bu yüzden Sivas Valisi Ali Kolat anma için kalabalık grupların Madımak Oteli önüne gitmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca anmanın cuma namazı saatine denk getirilmemesine özen gösterilecek. Ancak Alevi kurumları her koşulda anmanın Madımak Oteli önünde yapılmasını istiyorlar. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, 2 Temmuz'da 50 bin kişi ile Madımak'ın önünde olacaklarını söyledi.

50 BİN KİŞİYLE ORADA OLACAĞIZ

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, Sivas Valisi Ali Kolat'ın açıklamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Genel başkan Öker, Vali Kolat'ın açıklamalarının cuma namazına gidenleri de zan altında bıraktığını belirterek, “O insanları da katil gibi gösteren bir açıklamadır. 'Oraya giden insanları zapt edemeyiz, yakarlar yıkarlar' şeklinde yoruma açık bir demeçtir” dedi. AABK Genel Başkanı Turgut Öker, 50 bin kişilik grupla 2 Temmuz'da Madımak'ın önüne gideceklerini dile getirerek konuyu 24 Haziran'da Avrupa Parlamentosu'nda da gündeme getireceklerini ifade etti.

CUMA NAMAZINA GİDENLERİ ZAN ALTINDA BIRAKIYOR

AABK Genel Başkanı Turgut Öker şunları söyledi:

“Madımak'ın önüne gidilmesine izin verilmemesi başta Madımak'ta yakınlarını kaybedenler olmak üzere Alevi toplumunda büyük bir tepkiye neden oldu. Bir taraftan Alevi açılımı altında Alevilere inanç özgürlüğü eşit haklar tanıdığınızı söyleyeceksiniz öbür taraftan bir anmaya bile müsaade etmeyeceksiniz. Bu ciddi bir çelişkidir. '2 Temmuz, Cuma gününe denk geliyor' açıklaması cuma namazına giden insanları da zan altında bırakan bir beyandır. O insanları katil gibi gösteren bir açıklamadır. 'Oraya giden insanları zapt edemeyiz, yakarlar yıkarlar' şeklinde yoruma açık bir demeçtir. İnsanlar cumaya gidiyorlar gibi bir gerekçeyle anmanın engellenmesine asla müsaade edemeyiz. Biz bu yıl da kitlesel bir biçimde Madımak'ın önünde olacağız. Türkiye'de bir daha bu tür katliamların olmasını istemeyen bütün kesimlerle oradayız. Sivas'ta bir dağ eteğinde miting yapılmaz. Bütün dünyada olduğu gibi katliam nerede gerçekleşmişse anma orada yapılır. Şehitlerimizi Madımak'ın önünde anma konusunda kararlıyız. 50 bin kişi orada toplandıktan sonra hiçbir güç bizi engelleyemez.”

KILIÇDAROĞLU'NU DA BEKLİYORUZ

Valinin bu açıklamasından sonra anmaların sadece Madımak önünde yapılması yönünde karar aldıklarını belirten Öker sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün Türkiye'deki anma etkinlikleri Madımak'a yönlendirildi. 2 Temmuz'da ne Avrupa ne de Türkiye'de Madımak'ın dışında başka bir yerde anma yapılmayacak. 24 Haziran'da Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 'Türkiye'de Alevi gerçeği' başlığı adı altında bir oturum gerçekleştiriyoruz. AP'de temsil edilen bütün siyasi partilerin yetkilileri ve milletvekillerinin katılacağı bir oturum olacak. Şehitlerimizi Sivas'ta anmayı engelleyen zihniyeti orada protesto edeceğiz. Bırakın Alevilere hak vermeyi, şehitlerimizi anmamıza bile izin verilmiyor. Bunu oraya taşıyacağız. 17 yıldır Deniz Baykal bu anmalara hiç katılmadı. Ama bu yıl anmaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılmasını bekliyoruz. Gelmesi yerinde bir davranış olur. Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanısıra bütün demokrasiden, laiklikten yana olan siyasi parti liderlerini ve sivil toplum örgütü temsilcilerini Madımak'a bekliyoruz.

SİVAS VALİSİ NE DEMİŞTİ

Sivas Valisi Ali Kolat: “2 Temmuz, Cuma gününe denk geliyor. Bu nedenle daha dikkatli davranmak zorundayız. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi kalabalık grupların otel önüne gelmelerini istemiyoruz. Muhtemelen bu yönde bir çalışmamız olacak. Biz anmaya gelen grupların temsilcilerinden oluşan bir grubun otele gidip karanfil, çelenk bırakmasını talep edeceğiz. Bütün grubun oraya gitmesi sakıncalı olabilir. Kalabalık gruplara ise şehir içerisinde başka bir alan göstereceğiz ve anma programını orada yapacaklar.”

Hakan AYTAŞ, KÖLN, (DHA) - Haberler.com - 08 Haziran 2010 Salı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.