Ökkeş Şendiller Anmaya gelenleri suçladı

Ökkeş Şendiller Anmaya gelenleri suçladı

Ökkeş Şendiller Anmaya gelenleri suçladıProvokatörler şehir dışındanKahramanmaraş 19. Dönem Milletvekili Ökkeş Şendiller, Maraş...

A+A-

Ökkeş Şendiller Anmaya gelenleri suçladıÖkkeş Şendiller Anmaya gelenleri suçladı

Provokatörler şehir dışından

Kahramanmaraş 19. Dönem Milletvekili Ökkeş Şendiller, Maraş Olayları’nın 32’inci yıldönümü gerekçesiyle, önceki gün Kahramanmaraş’ta yapılan yürüyüşün Kahramanmaraş halkıyla ilgilisinin olmadığını söyledi.

Önceki gün gerçekleştirilen ve provokasyon girişimi olarak değerlendirilen yürüyüşü Akit’e değerlendiren Ökkeş Şendiller, yapılan mitingin kabuk bağlamış yarayı deşmek anlamına geldiğine dikkat çekti.

“32 YILDIR BÖYLE BİR KALKIŞMA OLMAMIŞTI”

1978 yılından bu yana geçen 32 yılda ilk defa böyle bir girişimin olduğunun altını çizen Şendiller, “Bin kişinin altında kalabalık vardı. Maraş’taki Alevi dernekleri de bu eyleme destek vermedi. Gelenler Maraş’tan değil dışarıdandı. Bu yaraları kaşımanın mantığı yok. Bu mesele Alevi-Sünni meselesi değil. Bu, 12 Eylül’e giden son virajdır. Dış mihrakların bir tertibidir. Bu tür kışkırtmaların son zamanlarda artması dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle etnik ayrımcılığa, bölücü hareketlerle beraber Alevi-Sünni meselesini gündemde tutanlar var. Buna ister Ergenekon deyin ister başka bir şey deyin. Kahramanmaraş, Alevi ve Sünni’siyle birliktedir. Tahrik ve kışkırtmalara vatandaşlarımız dikkat etsinler. Olayı büyütmenin de fazla bir anlamı yok” dedi.

“YUMURTAYA ALKIŞ TUTMASINI BİLİYORLAR!”

Gazetelerde, irtibat bürosu balkonunda fotoğrafları yer alan Şendiller, kendisi hakkında yazılan ‘provokasyona çıktı’ tarzındaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve malum medyanın oyunu olduğunu söyledi. Şendiller, kendi irtibat bürosuyla miting yapılan yerin arasında 1 kilometreden fazla mesafe olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Malum medyanın niyeti belli. Benim büromun önündeki gösteri Alevilerin değil. Miting yapılan yer ile benim irtibat büromun bulunduğu yer arasından 1 km mesafe var. Bürom ile valilik karşı karşıya. Valiliği protesto eden gençler vardı büromuzun önünde. Yumurtayla bakanları yağmura tutanlara alkış tutanlar, bir avuç gencin tepkisini normal karşılamalı. Kaldı ki, Alevilerin miting yaptığı yerde biz büro açamayacak mıyız, balkona çıkamayacak mıyız? Onların gelmesi tahrik değil de bizim balkondan bakmamız mı tahrik? Bu yöndeki maksatlı yayınları şiddetle kınıyorum.”

“PROVOKATÖRLERE ÇANAK TUTUYORLAR”

Akit’e konuşan Şendiller, kartel medyasına tepki gösterdi. Kartelde, eylemi bürosunun balkonundan izleyen Şendiller ile ilgili, “Katliamın 1 numaralı sanığı”, “32 yıl sonra balkonda” şeklinde ifadelere yer verildi. Şendiller, “32 yıldır bu ahlaksızlarla mücadele ediyorum. Her seferinde mahkemeye veriyorum, mahkûm ettiriyorum, yine aynı, provokatörlere çanak tutuyorlar, olay çıkmayınca beni hedef aldılar” dedi.

“7 SÜNNETSİZ KİMDİ, ALTUNYAN’IN ROLÜ NEYDİ?”

Kendisini hedef gösteren sol çevrelerin 1978 olayları konusunda ikiyüzlü davrandığını kaydeden Şendiller, “Eğer gerçekten Kahramanmaraş olaylarının aydınlatılmasını istiyorlarsa ölenler arasından çıkan 7 sünnetsiz militanın kim olduğunu sorgulasınlar. Devrimci Halkın Birliği örgütü lideri Ermeni Garbis Altınyan’ın rolü neydi, onu sorgulasınlar. Eğer hesap soracaklarsa, olayların yaşandığı sırada CHP’nin başında bulunan Bülent Ecevit hükümeti işbaşındaydı, Ecevit hükümetinin sorumlularından hesap sorsunlar” diye konuştu.

“BALKIZ’IN DERDİ BAŞKA”

Eylemi tertipleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız’ı da sert bir dille eleştiren Şendiller, “Bu eyleme Kahramanmaraş’taki Aleviler de karşı çıktılar.

Önce Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu bu işe öncülük etmek istedi. Dışişleri Bakanlığı devreye girerek, yurtdışındaki bir kuruluşun böyle bir organizasyonu yapamayacağı söylendi. Ardından Ali Balkız devreye girdi. Ben iki hafta önce Balkız’a dedim; ‘Eğer gerçekten iyi niyetliyseniz, olayların aydınlatılmasını istiyorsanız, gelin mitingi birlikte yapalım’, kabul etmedi. Çünkü bunların derdi başka” dedi.

ÜLKÜ OCAKLARINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan, Ülkü Ocakları’ndan yapılan açıklamada, “Maraş’ta yaşanan olayların Ülkü Ocaklarının kurumsal yapısıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığı” belirtildi.

32 YIL ÖNCE KAHRAMANMARAŞ’TA NE OLMUŞTU?

Kahramanmaraş’ta 19 -24 Aralık 1978 tarihlerinde meydana gelen ve tarihe ‘Maraş Olayları’ olarak geçen olaylar, 12 Eylül darbesine gerekçe olarak kullanılan olaylardan biri olarak kabul ediliyor. Aleviler ve solcular ile ülkücüleri kışkırtanların neden olduğu olaylar sırasında resmi rakamlara göre, 111 kişi öldü, 1000 kişi yaralandı. Bu olayların bir numaralı sanığı olarak Adana Sıkıyönetim Komutanlığı Mahkemesi’nde yargılanan Ökkeş Şendiller beraat etti.

Beraat ettikten sonra o dönem ‘Kenger’ olan soyadını da ‘Şendiller’ olarak değiştirdi. Davalar 1991 yılına kadar sürdü. Aralarında sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açıldı. Sanıklardan 29’u idam, 7’si ömür boyu hapis, 321’i kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezalarıyla cezalandırıldı.

Yeni Akit - 21 Aralık 2010

Olay çıkmadığı için bazıları üzüldü

Eski milletvekili Ökkeş Şendiller, 32 yıl sonra Kahramanmaraş'ta etkinlik yapmasına ne alevi ve ne de sünni vatandaşların razı olmadığını ifade etti. Yeni Şafak'a konuşan Şendiller, etkinliğin protesto eden gençlerin de Alperen ya da Ülkü Ocakları tarafından olmadıklarını, bir grup gencin spontane gruplaşması olduğunu söyledi.

Ökkeş Şendiller, Alevi Federasyonu'nun yapmış olduğu etkinliğe Kahramanmaraş'taki alevi ve sünni vatandaşların razı olmadığını ifade ederek şunları söyledi: "Yani bir prokovakasyonlardan, bir tatsızlıktan herkesin endişesi vardı. Onun içinde etkinliğe katılım çok azdı. Özellikle Kahramanmaraş'tan katılan çok fazla olmadı. Keşke o toplantı ortaklaşa yapılmış olsa. Din adamlarından, alevi dedelerinden bizimde katılacağımız, beraber vereceğimiz bir mesaj çok daha farklı bir güzellik getirebilirdi." Malum medyanın Kahramanmaraş'ta bir provakasyona zemin hazırlanmadığı için üzüldüğünü ileri süren Şendiller, "Yaptıkları haberlerde ona dayanıyor" diye konuştu.

Şendiller, malum medyada belirtildiği gibi kendisinin Kahramanmaraş olayları davasının bir numaralı sanığı değil, Ecevit Hükümeti'nin oluşturduğu Özel Eş Güdümlü Sıkı Mahkemelerin mağduru olduğunu söyledi.

Yenişafak - FAZLI ŞAHAN - 21 Aralık 2010

ÜLKÜCÜLER ÖKKEŞ ŞENDİLLER'İ SUÇLADI...

Maraş'taki töreni kim provoke etti?.. Ülkücüler, "olaylarla alakamız yok" dedi ve davanın 1 numaralı sanığı Ökkeş Şendiller'i işaret etti.

111 kişinin öldüğü Maraş olayların yıldönümünde çıkan gerginlikle ilgili ülkü ocaklarından açıklama geldi. Ülkücüler, "olaylarla alakamız yok" dedi ve davanın 1 numaralı sanığı Ökkeş Şendiller'i işaret etti.

1978 yılında 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş olaylarının 32'nci yıldönümünde Kahramanmaraş'ta ilk kez düzenlenen anma töreni gergin geçti. Kentte 32 yıl aradan sonra yeniden "burası Maraş buradan çıkış yok" sloganları yükseldi.

Peki Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından organize edilen töreni kim provoke etti? Gruptakilerin ülkücüler olduğu zannediliyordu, ama Ülkü Ocakları İl Başkanlığı buna tepki gösterdi: "Camiamızla özdeşleşmiş simgeleri kullanan bu şahısların kurumsal yapımızla ilgisi bulunmamaktadır. Tasvip edilmesi mümkün değildir." Ülkü Ocakları İl Başkanı'na göre sorumlu, olayları balkondan izleyen Maraş olayları davasının 1 numaralı sanığı Ökkeş Şendiller: "Dün burada komutan edasıyla balkondan gerginliği izleyen Ökkeş Şendiller bir müdahalede bulunmamıştır. Olayların sorumlusu Ökkeş Şendiller ve onun gibi provokatörlerdir."

Ökkeş Şendiller ise toplantının en başından bazı kişilerce provoke edildiğini savundu. Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından dün kentte düzenlenen anma töreni sırasında ortaya çıkan gerginliği bürosundan izleyen ve zaman zaman kaygılandığını belirten Şendiller "Provokatörlerin hevesleri kursaklarında kaldı" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Kahramanmaraş'ta düzenlenen Aleviler'in basın açıklaması 1000 kişilik bir grupla yapılmıştır. Kahramanmaraş'taki Alevi vatandaşlarımızın 'provokasyon olabileceği' gerekçesi ile katılmadığı toplantıya gelenler söyleyeceklerini söyledi. Kahramanmaraş'ta birilerinin beklediği gibi anormal bir durum olmadı. Bir grup gencin kendiliğinden anlık oluşan tepkileri sadece toplantıya izin verenlere karşı bir tepki idi. Bunun da herhangi bir grup, görüş ya da ocakla ilgisinin olmadığı yapılan açıklamalarla da ortaya kondu. Bu nedenle bazı medyada sanki ülkücü kesimin yaptığı gibi bir hava verilmeye çalışılması doğru değildir. Kaldı ki, bu gösterilere katılan gençlerin içerisinde giyim- kuşam olarak ülkücüleri temsil etmeyen gençlerin olması hatta boynunda 'zincir' olan gençlerin bulunması da bizim bu görüşümüzü doğrular niteliktedir. Anlık gelişen bu tepkinin Valilik binası önünde gösterildiği sırada bizim irtibat büromuzun da Valilik karşısında olması nedeni ile biz de olayı balkondan takip ettik. Bunu bir kısım basın mensubu 'balkondan izledi' diye vererek duyurdu."

Kahramanmaraş'ta Alevi ve Sünniler'in 32 yıldan bu yana kardeşçe bir ortamda yaşadığını anlatan Ökkeş Şendiller, kimsenin kimse ile bir meselesi olmadığını belirtti.

Şendiller, "Buradan şunu ifade etmek isterim ki; eski filmleri gösterime sokmak isteyenler ne yazık ki bekledikleri gişe ve primi asla bulamayacaklardır. Bu acıları yeniden yaşatmak isteyenler beyduhe uğraşırlar. Kahramanmaraşlı dün de bunun en güzel örneğini ortaya koydu" diye konuştu.

Habervitrini - 21 Aralık 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.