OKS'nin Yerine OGES Geliyor, Alevi Öğrencilerin Durumu Belirsiz

OKS'nin Yerine OGES Geliyor, Alevi Öğrencilerin Durumu Belirsiz

OKS'nin Yerine OGES geliyor, Alevi Öğrencilerin Durumu Belirsiz.Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS)...

A+A-

OKS'nin Yerine OGES Geliyor, Alevi Öğrencilerin Durumu BelirsizOKS'nin Yerine OGES geliyor, Alevi Öğrencilerin Durumu Belirsiz.

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yerine getirilen Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) kapsamında 6, 7 ve 8. sınıflarda yapılacak Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını azınlık öğrencileri yanıtlamayacak. MEB yetkilileri, Alevi öğrencilerin de anayasa değişikliği doğrultusunda din dersinden muaf kaldıktan sonra SBS'deki soruları çözmeyeceklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS'nin bu yıl 8. sınıflar için son kez yapılacağını, 6. sınıfların 21 Haziran 2008, 7. sınıfların 22 Haziran 2008'de SBS'ye gireceğini belirtti. SBS sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanındaki sorular ise sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Yıllardan beri zorunlu din dersine karşı mücadele eden alevilerin çocukları yine bu soruları cevaplamak için ter dökecek.

Alevi öğrenciler

MEB yetkilileri, Alevi öğrencilerin din dersinden "şu anda" muaf olmadıklarını belirterek, "Anayasa değişikliği ve AİHM kararları doğrultusunda yeni düzenleme yapılırsa Alevi öğrenciler de sorulardan muaf olabilir, bunun yerine alternatif soruları çözebilirler" dedi.

Hatırlanacağı üzere Alevi inançlı Hasan Zengin ile kızı Eylem Zengin tarafından 2004 yılında açılan davayla ilgili kararını 9 Ekim 2007 de açıklayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’deki Anayasa değişikliği çalışmalarını da doğrudan etkileyecek bir karar almıştı. İlkokulda okutulan zorunlu din dersinin “İslam” dersi olduğunu kaydeden AİHM, toplumun önemli bir kesimini oluşturan Aleviliğin ise müfredatta yetersiz olduğunu belirtmişti. AİHM, din dersinden muafiyetin, velilerin dilekçe vermesine bağlanmasını da, dini inancı açıklamaya zorlamak açısından haksız bulmuştu.

Yapılması gereken şey; Alevi çocuklarının hem eğitim sürecinde hemde sınavlarda yaşadıkları bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak, Laik devletin bir gereği olarak Zorunlu Din Derslerini içeren Anayasaının 24.maddesini değiştirmektir.

27.10.2007

ALEVİ HABER AJANSI ÖZEL HABER

http://www.alevihaber.com

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.