Okul camiye benziyor tartışması

Okul camiye benziyor tartışması

Okul camiye benziyor tartışmasıDersim'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iki kez fikir değiştirildikten sonra yapılan Fen...

A+A-

Okul camiye benziyor tartışmasıOkul camiye benziyor tartışması

Dersim'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iki kez fikir değiştirildikten sonra yapılan Fen Lisesi'nin mimarisi tartışma konusu oldu. Osmanlı mimarisi denilerek okuldan çok camiye benzetilen okulun yapım ihalesinin de AKP Batman eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun amcasının oğluna ait Numan İnşaat'a verilmesi, kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Tunceli Fen Lisesi'nin yapımı, 1995-2002 yılında yatırım kapsamına alındı, ancak bir türlü yapılmadı. Nedeni ise 2005 yılında arsanın Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen özel bir okula verilince anlaşıldı.

Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2005 yılının Mart ayında, Milli Eğitim Bakanlığı'na Özel Erkam Öğretim Şirketi'nin söz konusu arsaya talip olduğunu, Fen Lisesi yapımının eğitim-öğretim açısından öncelikli bir konu olmadığı' şeklinde bir yazı gönderdi. Yapılan yazışmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı arsanın, Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen Erkam Özel Öğretim İşletmeleri şirketine tahsis edilmesine karar verdi. Bu karardan bir yıl sonra tersi rapor hazırlayan Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı'na 'Tunceli Fen Lisesi'nin açılması' için yazı gönderdi. Yazıda, 'İlin nüfusu, sosyal, ekonomik, kültürel ve stratejik yapısı Fen Lisesi açılmasına uygundur' ifadelerine yer veren İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ticaret Lisesi olarak görünen okulu Fen Lisesi yaptı. Ancak Ticaret Meslek Lisesi'nin kağıt üzerinde Fen Lisesi olarak değiştirilmesine rağmen, okulun tabelası ise aynı kaldı.

Fen Lisesi'ni kuran, Milli Eğitim Müdürlüğü Atatürk mahallesinde yeni bir arsada 2008 yılında tamamlanması düşünülen 24 derslikli Tunceli Fen Lisesi binasının inşaatına başladı. İnşaat ihalesi ise AKP Batman eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun amcasının oğlu Cengiz Nasıroğlu'na ait Numan İnşaat Ldt. Şti'ye verildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında yapımına başlanan okul, Osmanlı mimarisi denilerek camiye benzetildi. Okulun girişi cami-medrese girişlerine benzetilirken, ön cephenin her iki köşesine Hilal resminin konulması ise dikkat çekti.

Okula son çıkan yönetici atama yönetmeliği çerçevesinde liyakat ve kariyer dikkate alınmaksızın atamaları yapıldığını belirten Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Süleyman Güler, yapılan Fen Lisesi'nin camiyi andırdığını ifade ederek, 'Milli Eğitim Bakanlığı'nca projelendirilen okulun mimari yapısı ve projedeki görünüm, halkın tepkisini çekiyor. Hizmet binasının dış görünümü ilk bakışta camiyi çağrıştırmaktadır ve kule tarzı kısımlarda kullanılan ay yıldız motifi Osmanlı Hilafet Bayrağı ve Maarif Madalyasındaki motifle benzeşmektedir' dedi. Güler, 'Milli Eğitim Bakanlığı okul projesinde gereken değişikliği yapmalı ve kamuoyunun talebini dikkate almalıdır' dedi. Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya ise telefonlara cevap vermedi.

DERSİM - DİHA - 14 Kasım 2007
Rüştü Demirkaya

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.