Okul mu, külliye mi?

Okul mu, külliye mi?

Okul mu, külliye mi?Eğitim-Sen, Kars'ta yaptırılan 24 derslikli ilköğretim okulunun mimarisine karşı çıktı. Eğitim-Sen, "Okullar,...

A+A-

Okul mu, külliye mi?Okul mu, külliye mi?

Eğitim-Sen, Kars'ta yaptırılan 24 derslikli ilköğretim okulunun mimarisine karşı çıktı. Eğitim-Sen, "Okullar, külliyeye ve tekkeye benzetiliyor" dedi
 
Kars'ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları içinde yaptırılan 24 derslikli ilköğretim okulu inşaatı, camiye benzer motifler kullanıldığı gerekçesiyle tepki çekti.

Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Tuncer Uşar, "AKP hükümeti, okulları camiye ve tekkeye benzetmek için çaba sarf ediyor" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Tunceli'de yaptırmaya başladığı 24 derslikli fen lisesi binasının bir benzeri Kars'ta yaptırılıyor.

Aynı proje çerçevesinde yaptırılan binanın sağ ve sol başlarında oluşturulan kemerlerin içinin camlarla kaplanarak ve çinilerle süslenerek cami girişine benzetileceği iddia ediliyor.

Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Uşar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Son dönem okulları biraz daha külliyeye ya da tekkeye benzetiliyor. Özellikle Atatürk'ün, cumhuriyetin kuruluşunda tekke ve zaviyeleri kapatması bir anlamıyla yankısını 2000'li yıllarda ters bulacak. İkinci AKP hükümetiyle birlikte okulların inşaatlarında da özellikle camiye, külliyeye, tekkeye benzetmek için çaba sarf ediliyor. Son dönemde öğretmenlerin birçoğu din kültürü branşından atanıyor. AKP'nin ilk döneminde ataması yapılan din kültürü öğretmeni 1500'ü buldu. Ama, felsefe, biyoloji, fizik gibi diğer branşlarda ataması yapılan öğretmen sayısı çok değil. Okulu gördüğümüzde meraklandık, ilginç bulduk. Acaba, bu bir mimari özellik mi? Yoksa, bir dini versiyonu kullanmak için yapılması istenen bir özellik mi?"

MUKADDER YARDIMCIEL Kars DHA
23 Aralık 2007 - MİLLİYET

'Cami görünümlü okul' tepki çekti 
 
'Cami görünümlü okul' tepki çekti 24 derslikli ilköğretim okulunun gelecek yıl hizmete girmesi hedefleniyor.
 
DHA - KARS - Tunceli'nin ardından Kars'ta yapımı devam eden bir okul 'cami görünümlü' olduğu gerekçesiyle tepki çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Tunceli'de yaptırmaya başladığı 24 derslikli fen lisesi binasının bir benzeri de Kars'ta yaptırılıyor. Tartışmalara neden olan ve önümüzdeki yıl hizmete girecek okulun binasının camiye benzetildiği ileri sürüldü. Aynı proje çerçevesinde yaptırılan binanın sağ ve sol başlarında oluşturulan kemerlerin içinin camlarla kaplanarak ve çinilerle süslenerek cami girişine benzetileceği ileri sürüldü. Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Tuncer Uşar, AKP hükümetiyle birlikte okul inşaatlarının özellikle camiye ve külliyeye benzetilmesi için çaba sarf edildiğini ileri sürdü. Uşar, "AKP döneminde ataması yapılan din kültürü öğretmeni bin 500'ü buldu. Ama diğer branşlarda atamalar cüzi miktarda" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, geçen yıl okulların mimarisenden yakınarak, yeni yapılacak okullarda proje değişikliğine gidileceğini duyurmuştu.

23 Aralık 2007 - RADİKAL

‘Cami’ okullar artıyor

Kars’ta, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları içerisinde yaptırılan 24 derslikli ilköğretim okulunun camiye benzeyen inşaatı tepkilere neden oldu.

Kars’ta, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları içerisinde yaptırılan 24 derslikli ilköğretim okulunun camiye benzeyen inşaatı tepkilere neden oldu.

Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Tuncer Uşar, “AKP hükümeti, okulları camiye ve tekkeye benzetmek için çaba sarf ediyor” dedi. Daha önce Tunceli ve Bingöl’de de benzer okul inşaatları tepkilere neden olmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tunceli’de yaptırmaya başladığı 24 derslikli fen lisesi binasının bir benzeri de Kars’ta yaptırılıyor. Tartışmalara neden olan ve önümüzdeki yıl hizmete girecek okulun binasının camiye benzetildiği ifade edildi. Aynı proje çerçevesinde yaptırılan binanın sağ ve sol başlarında oluşturulan kemerlerin içinin camlarla kaplanarak ve çinilerle süslenerek cami girişine benzetileceği kaydedildi.

Eğitim Sen tepki gösterdi

Okul binasının yapısına tepki gösteren Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Tuncer Uşar, AKP Hükümeti’yle birlikte okul inşaatlarının özellikle camiye ve külliyeye benzetilmesi için çaba sarf edildiğini ifade etti.

Uşar “Son dönem okulları biraz daha külliyeye ya da tekkeye benzetiliyor. Başbakan’ın ‘Camiler bizim kışlamız, müminler bizim askerimizdir’ sözü vardı. Bu da herhalde, ‘Okullar bizim camimiz, öğretmenler de imamımız’ düşüncesini taşıyor olsa gerek” değerlendirmesinde bulundu.

(Kars / EVRENSEL) - 23 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.