Okul tabelaları AKP renklerinde

Okul tabelaları AKP renklerinde

Okul tabelaları AKP renklerindeMilli Eğitim Bakanlığı’nın okul tabelalarının rengini mavi-beyaz olarak değiştirmesi, ülke çapında tepkilere...

A+A-

Okul tabelaları AKP renklerindeOkul tabelaları AKP renklerinde

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul tabelalarının rengini mavi-beyaz olarak değiştirmesi, ülke çapında tepkilere neden oluyor. Okul tabelaları ile AKP’nin renklerinin benzerlik göstermesi eğitimcilerin tepkisini çekti, psikiyatrlar ise renklerin çocukları etkilediği görüşünde.

soL (Denizli) Milli Eğitim Bakanlığı’nın, geçtiğimiz eğitim yılı ortalarında yayımladığı genelge ile okul tabelalarının rengini mavi zemin üzerine lacivert yazı ile yazılması, bakanlık logosunun da beyaz zemin içinde konulması talimatlarını vermesi, eğitim dünyası ve muhalefetten büyük tepki gördü.

Kullanılan renkler AKP renkleri

Okul tabelalarının AKP’nin kullandığı iki renkten biri ile çok benzerlik gösterdiği, hatta yazı karakterleri ve logo yerleşiminin de aynı olduğuna dikkat çeken Eğitim-Sen Denizli Şubesi, renklerin ve sembollerin aynı olmasının sadece bir tesadüften ibaret olmadığının da altını çizdi.

AKP’nin eğitim üzerinde hegemonya kurduğunu belirten Eğitim-Sen Mali İşler Sekreteri Ahmet Öztürk, AKP’nin tüm faaliyetlerinin bilinçli olarak yapıldığını belirterek, daha önce de ücretsiz olarak dağıtılan kitapların da AKP’nin diğer rengi olan turuncu poşetlerde bulunduğunu söyledi. Öztürk “AKP iktidarı, aldıkları yüzde 47’lik oy oranını da etkisiyle toplumun tüm kesimlerinde egemenlik kurmaya çalışmaktadır. Ayrıca ücretsiz olarak dağıttıkları kitapları koydukları poşetlerin rengi de kendi parti renklerinden olan turuncuydu. Bu da yapılan işe gölge düşürmüştür. Şimdi de okul tabelalarının renklerini kendi parti renklerine çevirmektedirler. AKP, neyin peşinde olduğunu bir an önce açıklamalıdır” ifadelerini kullandı.

Renkler yoluyla koşullama

Renklerin ve sembollerin, kitleler üzerinde oldukça etkili olduğunu ifade eden Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Herken ise, her türlü sembol ve rengin çocuklar üzerinde etki yaptığını ve özellikle de siyasi partilerin buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Herken, “Renkler, bilinçaltı çağrışımları yaparak halkı, büyük ölçüde etkilemektedir. Örneğin reklâm tabelalarında kullanılan renklerin tonundan, bir siyasetçinin kullandığı gözlüğün biçimine kadar her şey, halkın bilinçaltına etki ederek onları etkileyebilir. Dolayısıyla okulunun tabelasında AKP’nin rengini ve sembollerini gören bir öğrenci de, ileride bu otorite birimlerine karşı bir zaaf ve itaat duygusu hissedebilir” dedi.

6 Aralık 2007, Perşembe - SOL GÜNLÜK SİYASİ GAZETE

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.