Okullarda Nurcu propaganda

Okullarda Nurcu propaganda

İlköğretim okulları ve liselere tahsis edilen resmi internet sitelerinde Sait Nursi'nin sözleri yer alıyorMEB'in okullara tahsis ettiği resmi internet sitelerinde,...

A+A-

bediuzzaman

İlköğretim okulları ve liselere tahsis edilen resmi internet sitelerinde Sait Nursi'nin sözleri yer alıyor

MEB'in okullara tahsis ettiği resmi internet sitelerinde, Sait Nursi'nin sözleri aktarılıyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, AKP'nin laikliği zedeleyecek her türlü adımı attığını, ardından yargıyı karşısında bulunca "Biz ne yaptık ki" diye kendini savunmaya kalkıştığını belirtti. Adıbelli, sitelerdeki Atatürk resimlerinin ve sözlerininse takıyye amacı taşıdığını vurguladı.

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okullara tahsis ettiği resmi internet sitelerinde, Sait Nursi 'nin sözleriyle hadisler aktarılıyor. Bazı okullar "şeriat savunusu" yapan makale yayımlarken bazıları "Belirli Gün ve Haftalar" çizelgesinde "Kutlu Doğum Haftası" nı da gösteriyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli , sitelerdeki bilgilerden MEB'in mutlaka haberi olduğuna dikkat çekerek "Eğitim irticacılara, tarikatçılara teslim edildi" dedi.

MEB'in ilköğretim ve liselere verdiği resmi internet sitelerinde "Nurculuk" propagandası yapılıyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, AKP'nin laikliği zedeleyecek her türlü adımı attığının, ardından yargıyı karşısında bulunca "Biz ne yaptık ki" diye kendini savunmaya kalkıştığının altını çizerek gericiliğin kendini en net şekliyle eğitimde gösterdiğini belirtti. Adıbelli, sitelerde yer alan Atatürk resimlerinin ve sözlerininse takıyye amacı taşıdığını vurguladı.

Ankara'dan Osmaniye'ye kadar birçok ildeki okulun sitelerinde hemen hemen aynı isimlere ait, aynı sözlerin kullanılması dikkat çekerken bunların Atatürk 'ün resimlerinin ya da sözlerinin arasına serpiştirildiği görülüyor. Eğitim-İş'in raporuna göre, Ankara Etimesgut Atatürk İlköğretim Okulu, Osmaniye Düziçi Cumhuriyet Lisesi, İstanbul 24 Kasım Anadolu Lisesi, Gaziantep Nizip Hasan Çapan Anadolu Lisesi, Adana Kozan İsmet İnönü İlköğretim Okulu, İstanbul Kabataş Atatürk İlköğretim Okulu'nun resmi internet sitelerinde, "Günün Sözü" ya da "Güzel Sözler" bölümlerinde yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"İşlediğiniz günahları gizlediğiniz gibi, iyilikleri de gizleyiniz. Rabia-i Adeviyye (R.A) / Ümitvar olunuz! Şu istikbal inkilabatı içinde en yüksek gür sâda İslamın sâdası olacaktır. Bediüzzaman Said Nursi (R.A) / Zaman gösterdi ki: Cennet ucuz değil cehennem dahi lüzumsuz değil... Bediüzzaman Said Nursi (R.A) / Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahipsiz olamaz. Bir harf kâtipsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki; nihayet derecede muntazam şu kâinat hâkimsiz olur? Bediüzzaman Said Nursi (R.A) / Cahillerle girdiğim her tartışmayı kaybetmişimdir. İmam-ı Azam (R.A) / Verilen emaneti yerine getirmek, en üstün doğruluktur. Hz. Ebubekir (R.A) / Tenini besleyip geliştirmeye bakma, çünkü o sonunda toprağa verilecek bir kurbandır. Sen gönlünü beslemeye bak! Yücelere gidecek, şereflenecek odur. Rumi / Faydalanılmayan bilgi, harcanmayan ve hiç kimseye hayrı dokunmayan define gibidir. Hadis-i şerif meali / Bu dünya çalışma yeridir. Ücret alınacak yer, ahirettir. İmam-ı Rabbani (R.A)."

'Şeriat' savunusu

Batman Vali Aydın Arslan İlköğretim Okulu'nun sitesindeki "Makaleler" bölümünde yer alan "Cumhuriyet" başlıklı yazıda ise İslamiyetteki cumhuriyet anlayışıyla Batı'nın cumhuriyet anlayışı kıyaslanarak Batı'daki cumhuriyet kavramının, egemenliği kayıtsız şartsız halka verdiği için ideolojik olduğu belirtiliyor.

Yazıda, "Müslümanlar, halkın hâkimiyetini esas alan rejimleri değil, insanların rızasına ve şeriata dayanan hilafet sistemini savunurlar" deniyor.

Yazının kaynakçaları arasında da dini isimlerin eserleri gösterilirken "Bediüzzaman Said Nursi hükümet biçimi olarak cumhuriyeti savunmuştur" ifadesi yer alıyor.

Hem bu okulun hem de Batman İMKB İlköğretim Okulu'nun sitelerinde ise "Belirli Günler ve Haftalar" bölümünde "20-26 Nisan Kutlu Doğum Haftası" olarak gösteriliyor.

ZEYNEP ŞAHİN  / CUMHURİYET - 4 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.