Ölümevi !

Ölümevi !

Ölümevi !Ankara’daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin doğumevindeki 27 bebeğin hastane enfeksiyonu...

A+A-

Ölümevi !Ölümevi !

Ankara’daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin doğumevindeki 27 bebeğin hastane enfeksiyonu nedeniyle öldüğü iddia edildi

Doğumevinde son günlerde meydana gelen bebek ölümleri endişe yarattı.

Ankara’da 80 yıldır hizmet veren Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin doğumevinde 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında 27 bebeğin öldüğü belirtildi.

KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Bedriye Yorgun, bebeklerin üç günde öldüğünü, hastane enfeksiyonu riskinin olabileceğini iddia etti. Başhekim Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu ise 27 bebeğin son iki haftada hayatını kaybettiğini kaydederek, ölümlerin bebeklerin prematüre olmasından kaynaklandığını söyledi.

Hastanenin doğumevinde yaşanan bebek ölümleri, hastane yetkililerinin yalanlamalarına rağmen hastane enfeksiyonu şüphesini gündeme getirdi.

İki hafta değil üç gün

Hastane yetkililerinin son iki haftada 27 bebeğin hayatını kaybettiğini açıklamasına karşın, Milliyet’e konuşan SES Başkanı Yorgun ölümlerin  31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında meydana geldiğini, son bir ayda ise 42 bebeğin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Hastanedeki teknik yetersizlikler nedeniyle bir kuvöze iki-üç bebeğin konulduğunu söyleyen Yorgun, tadilat yüzünden taşınan doğumhanenin ise her türlü enfeksiyona açık olduğunu savundu. Yorgun, fiziksel koşulları nedeniyle ameliyathane dahil tüm servislerde hastane enfeksiyonunun yayılmış olabileceğini ileri sürdü.

Belge imzalatılıyor

Hastanede önlem almak yerine, hasta sahiplerine koşulları kendi rızaları ile kabul ettiklerine dair bir belge imzalatıldığını kaydeden Yorgun, bu durumun hekimlik anlayışına uymadığını ifade etti.

Başhekim Mollamahmutoğlu ve Yenidoğan Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilmen’in 27 bebeğin ölümüne ilişkin sonuçlarda hastane enfeksiyonuna rastlanmadığını açıklamasına karşın, ölümleri düşündürücü bulan Yorgun, Sağlık Bakanlığı’nın bir heyet görevlendirmesini talep etti.

‘Enfeksiyon yok’

İddialarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mollamahmutoğlu, prematüre 27 bebeğin yaşamını yitirdiğini ve bunların hiçbirinin hastane enfeksiyonundan kaynaklanmadığını bildirdi. Mollamahmutoğlu, hastanenin hiçbir bölümünde hastane enfeksiyonunun söz konusu olmadığını savundu. Dilmen de bebeklerden alınan kültür örneklerinin sonuçlarının, söz konusu ölümlere hastane enfeksiyonunun etken olmadığını gösterdiğini söyledi.

Ölümlerde hastanenin hiçbir ihmalinin bulunmadığını savunan Dilmen, tüm birimlerde her türlü tedbirin alındığını ve sağlık çalışanlarının titizlikle görev yaptıklarını kaydetti.

Son bir ay içinde servise kabul edilen 504 bebekten 42’sinin öldüğünü doğrulayan Dilmen, ölen bebeklerin dosyalarının kaçırıldığı iddialarını ise yalanladı.

Ölenlerin 16’sı prematüre

Dilmen, son bir ay içinde hastanede yaşamını yitiren bebeklerin ölüm nedenlerini şöyle sıraladı:

“16’sı prematüre, çoğul gebelik, tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen, 8’i geç yeni doğan sepsisi, 6’sı nekrotizon entrekolit, 5’i erken neonatal sepsis, 4’ü doğumsal sakatlık, 3’ü doğumsal kalp, 2’si purmonal hipertansiyon, 2’si doğum sırasında oksijen yetmezliği ve biri de diyafromal fıtık nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdir.”

Aile: Yetkililer ‘enfeksiyon şüphesi var’ dedi

Hüseyin ve Döndü Boyraz çiftinin 6 Temmuz’da prematüre dünyaya gelen bebekleri, doğumevinde hayatını kaybeden 27 bebekten biri. Aile, ünite doktorlarının kendilerine “Bebeğiniz iyiye gidiyor, ama enfeksiyondan şüpheleniyoruz” dediğini iddia etti.

Çankaya’da oturan Hüseyin ve Döndü Boyraz çiftinin ikinci bebekleri, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1 kilo 50 gram olarak dünyaya geldi. Hemen yoğun bakıma alınan bebeğin ağırlığı 950 grama kadar düştü. Ağabey Özmen Boyraz (20), anne ve babasının kardeşine “yaşama direndiği” için Diren Deniz ismini vermeye hazırlandığını söyledi. Kardeşinin ölümünü 1 Ağustos’ta nüfus cüzdanı için nüfus müdürlüğüne giderken öğrendiğini belirten Özmen Boyraz, doktorların babası Hüseyin Boyraz’a iki gün önce “Bebeğiniz iyiye gidiyor, ama enfeksiyondan şüpheleniyoruz” dediklerini aktardı.

Kuvözde iki bebek vardı

Kaybettiği kardeşinin, diğer pek çok bebek gibi kuvözünü bir başka bebekle paylaştığını anlatan Boyraz, yoğun bakım ünitesine sadece anne ve babaların alınmasına rağmen gerekli dezenfeksiyonun yapılmadığını söyledi. Üniteye girenlerin sadece ellerinin dezenfekte edildiğini ifade eden Boyraz, önlük ve galoş kullanılmadığını da öne sürdü. Kardeşinin kanında 21 Temmuz günü mikrop bulunduğunu da ifade eden Boyraz, sorumluların bulunmasını istedi.

Hastayı ölüme götürebiliyor

Hastanelerdeki hijyen eksikliği, yoğunluk, havalandırma sisteminin iyi olmaması, yoğun ve uygunsuz antibiyotik kullanımı hastane enfeksiyonu nedenlerinin başında geliyor. Ayrıca hastayı yaşatmak için başvurulan küçük cerrahi girişimler, ameliyatlar ve yoğun bakımda solunum cihazına bağlanma gibi tedaviler hastane enfeksiyonuna yakalanma riskini artırıyor. Hastanede bulunan bakteriler ve mantarlar yaraya bulaşıp kana karışıyor. Hastayı birkaç gün içerisinde ölüme götürebiliyor.

MERİÇ TAFOLAR Ankara - Fotoğraf: ALTAN BURGUCU
MİLLİYET - 4 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.