On bin Alevi AKP açılımına karşı buluştu

On bin Alevi AKP açılımına karşı buluştu

On bin Alevi AKP açılımına karşı buluştu  İZMİR (17.02.2007) - İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu'nun düzenlediği...

A+A-

On bin Alevi AKP açılımına karşı buluştuOn bin Alevi AKP açılımına karşı buluştu 

İZMİR (17.02.2007) - İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu'nun düzenlediği Aşure Günü etkinliğinde bir araya gelen 10 bin Alevi, AKP'nin kendi Alevisini yaratma politikalarına karşı birlik mesajları verdi.

49 Alevi örgüatünün bir araya gelerek kuruluşunu ilan ettiği platform, Halkapınar Kapalı Spor Salonu'nda düzenlediği Aşure Günü, 10 bin kişinin katılımı ile gerçekleşti. PSAKD Başkanı Kazım Genç, Alevi Bektaşi Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaşi Veli Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri'nin de katıldığı etkinliğe çok sayıda demokratik kurum da mesaj gönderdi. Aşure Günü etkinliğinde İzmir ESP'liler de gazetemizin satışını gerçekleştirdi.

Genç: AKP samimiyetsiz

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan PSAKD Başkanı Kazım Genç, AKP Hükümeti'nin Alevi açılımını eleştirdi. “Erdoğan, kendi ülkesinde farklı kültür ve inançların özgürlüğünü görmezden geliyor" dedi. Genç, “Aleviler, Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi ile ülkenin zenginliklerine ve özgürlüklerine yönelecek her türlü saldırının karşısında olacaklar” dedi.

On bin Alevi AKP açılımına karşı buluştu

Avrupa Alevi Birlikleri Başkanı Turgut Öker de Diyanet İşleri Başkanlığı kurumunun varlığının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Öker, “Biz bu tür oyunları çok gördük. Başbakan Erdoğan, Alevileri aldattığını zannediyorsa yanılıyor. Alevilere camiyi ibadet yeri olarak göstermek ve Alevi çocuklara zorunlu din dersleriyle sunniliği dayatmak insanlık suçudur.” dedi.

On bin Alevi AKP açılımına karşı buluştu

Konuşmaların ardından semah dönen Tokat Turhal Hubyar Sultan Semah Grubu beğeni toplarken, etkinlik sahne alan Öznur Korkmaz, Dertli Divane, Gani Peşken, Nilüfer Sarıtaş, Tolga Sağ ve Emre Saltık'ın deyişleriyle sona erdi.

ESP'liler etkinlik alanındaydı

Alevi emekçilere yönelik asimilasyona karşı etkinliğe katılan İzmir ESP'liler, etkinlikte gazetemizin satışını gerçekleştirdi. Etkinlik salonu girişinde ajitasyon konuşmaları ile gazete satışı gerçekleştiren ESP'liler aynı zamanda SSGSS tasarısına karşı da bildiriler dağıttı. ESP'liler emekçilerden sağlık hakları için yapılan eylemlere katılmalarının önemine vurgu yaptı.

ATILIM

Alevilerden 10 bin kişilik etkinlik   
 
Geçtiğimiz haftalarda kuruluşunu ilan eden İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, ilk etkinliğini yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdi. 51 derneğin bir araya gelmesi ile oluşan platform tarafından Halkapınar Spor Salonu'nda düzenlenen "Aşure Etkinliği"nde buluşan Aleviler, cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması taleplerini dile getirdiler.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Başkanı Mustafa Aslan, platformun amacının toplumu doğru yönlendirecek argümanları sunmak olduğunu söyledi. Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç ise Başbakan Erdoğan'ın Medeniyetler İttifakı'na başkan yardımcısı olmasına dikkat çekerek, Alevileri yok sayan bir başbakanın bu konumda bulunmasının büyük bir çelişki olduğunu ifade etti. AKP'nin Alevileri inkar ettiğini ve yok etmeye çalıştığını belirten Genç, "Alevi iftarı adı altında bizlerden kopuk bir şeyler düzenleniyor. Bu yemeğe gidenlere lanet, gitmeyenlere selam olsun" diye konuştu.

Genç'in konuşmasının ardından sahneye çıkan Tokat Turhal Kültür ve Dayanışma Derneği Hubyar Semah Grubu, bir semah gösterisi sundu. Etkinliğin bir diğer katılımcısı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu platformun çok parçalı demokrasi mücadelesine ivme kazandıracağını dile getirdi. Kocaoğlu, Aleviliğin Türkiye'de laiklik, demokrasi ve özgürlüğün çimentosu olduğunu vurguladı.

'ZORUNLU DİN DERSİ SUÇTUR'

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti'nin herkesi kucaklamadığını ve Alevilerin içi boş demokrasi söylemlerini değil, haklarını ve hukuklarını istediklerini belirtti. Sunnilerin ne hakkı varsa Alevilerin de aynısını istediklerini söyleyen Öker sözlerini şöyle sürdürdü: "Camiler Sünni kardeşlerimizin ibadet merkeziyse cemevleri de Alevilerin ibadet merkezleridir. Asimilasyon bir insanlık suçuysa Alevilere adres olarak camiyi göstermek de, Alevi çocuklarına okullarda zorunlu din dersleri ile Sünniliği öğretmek de insanlık suçudur." Etkinlik, konuşmaların ardından Öznur Korkmaz, Nurgül Kaplan, Dertli Divani, Gani Peşken, Emre Saltık, Tolga Sağ konserleri ile devam etti.

ERKAN ÇINAR İZMİR
BİRGÜN - 20 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.