On binler adalet istedi

On binler adalet istedi

On binler adalet istedi Hrant Dink’in öldürülmesinin yıl dönümünde bir araya gelen on binler, adalet ve kardeşlik istediNe...

A+A-

On binler adalet istediOn binler adalet istedi

Hrant Dink’in öldürülmesinin yıl dönümünde bir araya gelen on binler, adalet ve kardeşlik istedi

Ne savaş ve kin ne de düşmanlık istiyordu. İstediği tüm halkların barış ve kardeşlik içinde yaşamasıydı Hrant Dink’in. Ermeni, Türk, Kürt ve daha birçok ırk ve mezhepten Hrant Dink’in kardeşleri, katledildiği sokakta gözyaşları döktü ve adalet sözü verdi. “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz” diyerek Hrant Dink’in istediği kardeşçe yaşama bir kez daha sahip çıktıklarını haykıran on binler, cinayetin ardındaki asıl sorumluların açığa çıkarılmasını ve TCK 301. maddenin kaldırılmasını istediler.

“Hrant için adalet çağrısı” ile dün öğle saatlerinden itibaren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürüldüğü Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Agos gazetesi önü ziyaretçi akınına uğradı. Anma programının başlamasına 2 saat kala, Hrant Dink’in öldürülmesini engelleyemeyen polis neredeyse tüm sokaklara konuşlandırıldı. Poliste tüm izinlerin kaldırıldığı öğrenilirken anmada yaklaşık 6 bin polis görev aldı.

Cinayetin işlendiği yerde mumlar yakılırken alana Dink’in fotoğrafları konuldu ve karanfiller bırakıldı. Türkiye ve dünya basının takip ettiği anma programına milletvekili, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri ile aydın ve sanatçıların da aralarında bulunduğu on binlerce kişi katıldı. Ellerinde “Ji bo Hrant ji bo dadê”, “Hrant için adalet için”, “Hepimiz Hrant’ız” yazılı dövizler taşıyan kitle, sık sık “Katil devlet hesap verecek” sloganını attı.

Hrant’ın cesaretine ihtiyaç var

Saatler tam 14.58’i gösterdiğinde herkes Hrant Dink için saygı duruşunda bulundu. Yürekleri Hrant için atan binlerce kişi, hep bir ağızdan “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz” dedi. Anma, Gazeteci Oral Çalışlar’ın konuşmasıyla devam etti. Dink “Akla vicdana seslenen bir devrimciydi. Kurulu düzeni yerinden oynatacak kadar yürekli ve haklı bir sesti” sözleri ile tanımlayan Çalışlar, Dink’in Rum, Ermeni, Kürt, Yahudi ve daha birçok ırk ve mezhepten insanları temsil ettiğini dile getirdi. Dink’in herkesin ortak özlemlerini dünyaya duyurduğunu ifade eden Çalışlar, “Onsuz bir yıldır çok yalnızız; hüzünlüyüz” diye konuştu. Dink’in, ortaklaşa hazırlanan bir cinayet ile öldürüldüğüne dikkat çeken Çalışlar, “Devlet içindeki katillerden örgütlenmelerden, hesap soracak bir cesarete gerek var. Hrant’ın cesaretine ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Sessizliğinizde adalet çığlığı duyuluyor

Anmada on binlere seslenen Dink’in eşi Rakel Dink konuşmasına eşinin yazısından alıntı yaparak başladı. “Burada, yani onun kanını suyla temizlenmeye çalışıldığı kaldırımdayız. Bu kaldırım bu şekilde temizlenebilir mi? Unutturulabilir mi? Üstü örtülebilir mi? Kardeşlerim!”şeklinde konuşan Rakel Dink, dökülen kanın vicdanların oynamasıyla kanları dökenlerin pişmanlık ve af dilemesiyle temizleneceğinin mümkün olacağını dile getirdi. Dink, “Dökülen kan 1 yıldır susmadı. Çünkü kanın sesi ancak adaletle susar. Bugün adalet için buradayız. Sesizliğinizde adalet çığlığı duyuluyor” dedi.

Adalet adına ne gördük

Geçen 1 yıl içinde adalet adına hiçbir gelişme olmadığını ifade eden Dink, “Adalet nasıl yerini bulacak? Katilimizin eline ülkenin bayrağını verip, poster çektirenlere ülkemin adaleti ne yaptı? Sadece görüntüleri basına verenlere dava açıldı. Stadyumlarda hepimiz Ogün’üz diye bağıranlara, katlinden sonra onu hain ilan eden devlet görevlilerine ne yaptı ülkemin adaleti? Telefonda, “Tek farklılık kaçmayacaktı ama bu kaçtı” diyen ve kimin öldüreceğini bilen emniyetçilere ne yaptı ülkemin adaleti? Daha katil yakalanmadan silahın markasına kadar bilen jandarmalara ne yaptı ülkemin adaleti? Cinayet planları yapılan ocaklara ne yaptı ülkemin adaleti? Eşime haddini bildirmeye çalışan vali yardımcısı ve sözde yakınlarına ne yaptı ülkemin adaleti?” şeklinde konuştu.

TCK’nın 301 maddesine konuşmasında dikkat çeken Dink, cesaretle adaletin sağlanmasını istedi. Anma, Dink’in konuşmasının ardından sloganlarla sona erdi. Kitle, Hrant Dink’in öldürüldüğü yere karanfiller ve ellerindeki fotoğrafları bıraktı.

Öte yandan, anmanın ardından Taksim’e doğru yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis saldırdı.

Polisin silah kullanması sonucu anmaya katılmayan Rıdvan Yanık adlı bir kişi ayağından yaralandı.

(İstanbul/EVRENSEL)

Derin devlet hâlâ faaliyette

Eyleme katılan halktan geçen bir yılda yaşanan gelişmelerin ne anlama geldiğini sorduk.

Mikail Kayadibi: Aradan geçen bir yıla rağmen bir ilerleme olduğunu zannetmiyorum. İnsanlar bu düşüncede oldukları sürece ama biz buradayız her şekilde de burada olmaya devam edeceğiz. Dava onlara göre olumlu bir şekilde gidiyor ama öyle değil durum. İnşallah bir daha böyle olaylar yaşamayız son olur artık.

Yıldıray Sarı: Bu olayın kasıtlı yapıldığı kanaatindeyim. Devlet bu konuda hiçbir şey yapmıyor. Derin devlet hâlâ faaliyette. Bizler artık hakların kardeşliğine inanmalıyız. Yani bu tür durumlarda olumsuzluklarda beraberliği yitirmemeliyiz.

Perihan Timurtürkan: Bir yılda çok bir şey değişmedi. Değişseydi her şey aydınlanırdı zaten. İyi niyet olsaydı bir şeyler daha farklı olurdu. Bu insanlar buraya o kadar hırsla gelmezlerdi diye düşünüyorum. Medya bu kanı yeniden üretiliyor her defasında, bu acı olaylarda bunu tekrar tekrar üretiyor.

Gizem Arlı: Buraya gelmek sadece anma değil ülkemizde faşizme karşı göstereceğimiz bir tepkidir aslında. Halkların kardeşliği ile buluşup, bu tür milliyetçi olaylar karşısında tepki göstermeye devam etmemiz gerekiyor.

Alaattin Timur: Hrant Dink’i anma etkinliğine katılım iyi idi. Sevindirici bir durum bu. Bu kadar insanın toplanmasının nedeni, bir yıldır aslında Dink öldürmesinden de önce başlayan, yükselerek giden milliyetçi baskı ve insanlar artık sinmekten öte tepki gösteriyorlar. Çünkü, artık bundan ciddi rahatsızlık duymaya başladılar. Aynı zamanda bu davanın sürmesi, bu cinayetin sürdüğünün bir kanıtı.

EVRENSEL - 20 Ocak 2008

Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz

Hrant Dink, bir çok ilde yapılan eylemlerle anıldı , anmalarda ‘Hempimiz Hrant’iz hepimiz Ermeniyiz’ sloganı öne çıktı.

Hrant Dink, bir çok ilde yapılan eylemlerle anıldı. Eskişehir, Trabzon, Tunceli, Denizli, Adana, Hatay, ve Malatya’da yapılan anmalarda ‘Hempimiz Hrant’iz hepimiz Ermeniyiz’ sloganı öne çıktı.

Adana’da kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler tarafından anıldı. Adana Beş Ocak Meydanı’nda biraya gelen kitle İnönü parkına kadar “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz “Ermeniyiz”, “Kürt, Türk Ermeni yaşasın halkların kardeşliği” sloganları ile yürüdüler.

İnönü parkında kitle adına açıklama yapan Hacı Bektaş-ı Veli Genel Merkez Yöneticisi Metin Çelik, Hrant Dink cinayetinin gerçek sorumlularının açığa çıkarılıp, cezalandırılıncaya kadar haklı tepkilerinin süreceğini dile getirdi. Halkların kardeşliğine sıkılan kurşunlara karşı hiçbir zaman sessiz kalmayacaklarının altını çizen Çelik, gerçek katiller ortaya çıkana kadar mücadelelerinin süreceğini aktardı.

Dink memleketinde anıldı

Hrant Dink, memleketi Malatya’da kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler tarafından anıldı. Soykan Parkında yapılan anmada “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Hepimiz Hrantız”, sloganları atıldı. Eylemde konuşan İHD Malatya Şube Başkanı Şenel Karataş, Türkiye’de yaşanan bir dizi cinayetin birkaç kendini bilmez, münferit ya da tesadüf sayılamayacağını söyledi.

Adaletin ve vicdanın sesiydi

Dink’in ölüm yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan İHD Antakya Şubesi, Dink’in hayallerini gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti. Dernek binasında yapılan açıklamada konuşan Şube Başkanı Hatice Can, Dink’in toplumda adaletin ve vicdanın sesi olduğunu belirterek saldırının barış, demokrasi ve insan haklarını hedef aldığını belirtti.

(HABER MERKEZİ)

Ankara’da da unutulmadı

Hrant Dink için İzmir’de Konak Meydanı’nda bir anma etkinliği ve yürüyüş gerçekleştirildi. Çok sayıda kurumun ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Ermenice ezgiler çalındı, gökyüzüne güvercinler uçuruldu. Hrant Dink’in resimleri ile “Hepimiz Ermeniyiz, hepimiz Hrant’ız” yazılı pankartın açıldığı etkinlikte, her dilden barış yazılı dövizler taşındı. Saat 15.00’te Dink anısına yapılan saygı duruşunun ardından etkinliği düzenleyen kurumlar adına bir konuşma yapan TİHV Çalışanı Coşkun Üsterci, Hrant Dink'in bağıra bağıra gelen bir cinayet sonucu kaybedildiğini belirtti. Konuşmanın ardından el ele tutuşularak zincir oluşturuldu. Katılımcılar daha sonra, denize karanfil attılar.

Hrant Dink, öldürülmesinin birinci yılında Ankara’da da “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” diyen yüzlerce kişi tarafından anıldı. Dink için Ankara’daki anma, öldürüldüğü saat olan 14.57’de Birgün Gazetesi Ankara Temsilciliği önünde başladı. Ankara’daki emek ve meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan bir heyet Birgün Gazetesi Ankara Temsilciliğini ziyaret ederek, karanfil bıraktı.

(Ankara/EVRENSEL)  - 20 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.