Onbinler Sivas'ta gericiliği ve faşizmi lanetledi

Onbinler Sivas'ta gericiliği ve faşizmi lanetledi

Onbinler Sivas'ta gericiliği ve faşizmi lanetledi 15 yıl önce 33 canın katledildiği Sivas’ta bugün 20 binin üzerinde kişinin...

A+A-

Onbinler Sivas'ta gericiliği ve faşizmi lanetlediOnbinler Sivas'ta gericiliği ve faşizmi lanetledi
 
15 yıl önce 33 canın katledildiği Sivas’ta bugün 20 binin üzerinde kişinin katıldığı mitingle gericilik ve faşizm lanetlendi, Sivas’ın unutturulmayacağı ve hesabının sorulacağı söylendi. Sivas’ta yapılan en kitlesel 2 Temmuz eylemi olma özelliği taşıyan mitinge Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa'dan katılanlar oldu.

Miting öncesinde saat 10.00’da biri Sivas Halkevi önü diğeri ise anayol olmak üzere iki koldan toplanarak yürüyüşe başlayan eylemciler kent girişinde buluşarak büyük bir kortej oluşturdular. 2 saate yakın süren yürüyüşün ardından Madımak Oteli’nin bulunduğu alana ulaşıldı.

Eyleme, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, Halkevleri, KESK, HÖC, ESP, DHP, ÖDP, EMEP, TKP, DSP, SHP gibi kurum ve partilerin yanı sıra DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve çeşitli kurum ve örgütlerin yöneticileri katıldı.

“Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek, Yobazlar yaktı devlet baktı” gibi sloganlarla devletin Sivas Katliamı’ndaki tutumuna ve sorumluların bugüne kadar cezalandırılmamasına tepki gösterilirken pankartlarda ise “Madımak müze olsun, Pirsultan ölür dirilir, Sivas’ı unutma unutturma” gibi sloganlar göze çarptı.

Mitingde, Tertip Komitesi adına Eğitim-Sen Sivas Şube Temsilcisi Önder Doğan, Sivas’ta yitirdiklerimizin aileleri adına Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin, PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Türkiye Barış Meclisi’nden Yıldız İrmek, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Samut Karabulut, Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan (TYS) Tevfik Taş birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda Sivas Katliamı’nın 15 yıldır hesabının verilmediği, Madımak Oteli’nin yerindeki kebapçının halen müzeye dönüştürülmediği belirtilirken “birilerinin katlettiği devletin ise seyrettiği”nin altı çizildi.

Bugün Sivas’ta binlerce kişinin toplanmasının bu işin peşinin bırakılmadığını göstermek için önemli olduğuna değinilirken yılardır değişen hükümetlere karşın ne Alevilerin taleplerine yanıt verildiği ne Madımak’ın müze yapıldığı söylendi ve bu sorunu ancak ilerici güçlerin çözebileceği belirtildi.

"Kanı kanla yumazlar"

2 Temmuz Katliamı’nda yaşamını yitiren Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin konuşmasında şunları söyledi: “Biz bu ülkeyi uğruna ölecek kadar çok seviyoruz… Biz 2 Temmuz’da yakınlarımızı buraya, Sivas’ı aydınlatsınlar diye göndermiştik… 2 Temmuz’un sıcağı yetmemiş olacak ki onları yaktılar… Kanı kanla yumazlar. Sivas bu ayıptan kurtulsun. Madımak müze yapılsın.”

"Örgütlenmezsek yanmaya devam ederiz"

Turgut Öker ise konuşmasında “Burada 15 yıl önce yobazların olduğunu şimdi ise Aleviler, ilericiler burada ana Deniz Baykal Burada yok. Seçimlerden önce alkışladığınız Deniz Baykal burada yok” diyerek CHP’yi ve Baykal’ı eleştirdi. Aleviler örgütlü olsaydı Sivas’ın yaşanmayacağını belirten Öker, Alevilerin örgütlenmekten başka şansları olmadığını ve örgütlenmezlerse yanmaya devam edeceklerini söyledi.

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna konuşmasında Kürtlerle Alevilerin aynı kaderi paylaştığını vurgularken Ufuk Uras ve Tüzel’in konuşmalarında ise birlik olmaya yönelik vurgular ön plana çıktı.

"Çare ilerici güçlerin örgütlenmesinde"

Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Samut Karabulut ise şunları söyledi: “Sivas’ı unutma unutturma diyoruz. Bir katliam söyleyin ki içinde Demirel olmasın, bir katliam söyleyin ki içinde MHP olmasın, bir katliam söyleyin ki içinde yobazlar olmasın, bir katliam söyleyin ki içinde generaller olmasın, bir katliam söyleyin ki içinde sağcılar olmasın. Bugün Sivas’ı unutmamak bunları unutmamaktır. Generalin süngüsünden, şeriatçının demokrasisinden, sağcının liberalliğinden hayır gelmez. Çare Alevilerin, işçilerin, sosyalistlerin bu ülkenin ilerici güçlerinin örgütlenmesindedir.”

Yoğun sıcağa rağmen binlerce kişinin katıldığı miting 3 saat sürdü.

MİTİNGDEN NOTLAR

- Yürüyüş ve miting sırasında, Sivas’ta yitirilen 33 canın yüzlerce fotoğrafı taşındı.

- Eylem için çok sayıda polisin görevlendirildiği görüldü. Polis kent girişinde ve otobüslerde arama ve kimlik kontrolleri yaptı.

- Bazı evlerin pencerelerinden atılan “Ülkücü hareket engellenemez” vb. sloganlara karşı eylemciler faşizmi lanetleyen sloganlarla karşılık verdi.

- TYS ile katılan şair ve yazarlar yürüyüş boyunca kortejlerde şiirler okudular.

- Türkiye’nin dört bir yanından, Avrupa’nın farklı kentlerinden, çevre il, ilçe ve köylerden mitinge katılım oldu. Geçmiş yıllarda görülmeyen bir katılımın olduğu bu yıl köylerden gelen eylemcilerin kendi pankartlarını açmaları da eyleme renk kattı.

- Eyleme CHP ve Cem Vakfı katılmadı.

- Eylemde, 2 Temmuzla ilgili kentteki resmiş görevlilerin yaptığı göstermelik anmalar eleştirildi. Bunlar, Sivas’ın imajını kurtarmaya ve olayı geçiştirmeye dönük hareketler olarak yorumlandı.

Sendika.Org - Sivas - 02 Temmuz 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.