Oral ÇALIŞLAR : 'İçki kötülüklerin anasıdır'

Oral ÇALIŞLAR : 'İçki kötülüklerin anasıdır'

Oral ÇALIŞLAR : 'İçki kötülüklerin anasıdır'Ankara’nın Keçiören İlçesi’nin Belediye Başkanı...

A+A-

Oral ÇALIŞLAR : 'İçki kötülüklerin anasıdır'Oral ÇALIŞLAR : 'İçki kötülüklerin anasıdır'

Ankara’nın Keçiören İlçesi’nin Belediye Başkanı Turgut Altınok, ilçenin girişine Hazreti Muhammed’e ait olduğu söylenen şu hadisi asmış: ‘İçki kötülüklerin anasıdır.’ Niye babası değil de ‘anası’ gerçekten merak ediyorum. İçki içenlerin çoğunluğu erkek olduğu halde bu konuda da kadınların örnek olarak verilmesi ilginç değil mi? Kötülük gelse gelse kadından gelir diye mi düşünüyorlar?

Bazı İslamcı kesimlerin Hazreti Muhammed’in hadisi olarak aktarmaktan pek hoşlandıkları bu cümleyi, içinde yaşadığımız pratik açısından tartışmakta yarar var diye düşünüyorum. Bu tartışmaya girmeden önce de, Keçiören’de tekel bayilerini, içki içen insanları hedef alan yöntemleri konuşsak daha iyi olur diyorum.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut bey içki içmenin günah olduğunu düşünüyor olabilir. Kendisi içki de içmeyebilir. Saygı duyarız. Ona oy verenlerin önemli bir çoğunluğu da aynı inanışta olabilir. Onlara da saygı duyarız. Ancak kendisi gibi düşünmeyen ve yaşamayanlara saygı göstermek, ihtiyaçlarını karşılayacağı ortamı yaratmak bir yerel yönetici olarak Turgut beyin görevidir. Yurttaşlar da birbirlerinin farklılıklarına saygı göstermek durumundadır.

***

Turgut Altınok, bir şeriat devletinin yöneticisi değildir. Kuran’a ve hadislere göre davranacaksınız diye afiş asmak onun görevleri içinde bulunmuyor. Kimin neye nasıl inanacağı da onun görevleri arasında değildir. İnanan insanlar, dini kuralları öğrenmek istiyorlarsa başvuracakları kurum bellidir. Müftülüğe giderler, Diyanet İşleri Başkanlığı’na giderler. Belediye Başkanlığı, müftülük değildir, fetva makamı hiç değildir.

Ben şimdi inanıyorum ki, bu tür yayınları görünce Turgut bey, biz kimseye karışmıyoruz diyerek kendisini savunmaya kalkacaktır. İlçenin girişine astığı tabela başlı başına karıştığının ifadesidir. Zaten görevliler talimatı almakta gecikmemişler.

Keçiören Belediye zabıtaları tekel bayiliği de yapan Metin Şahin’i öldüresiye dövmüşler midir? Metin Şahin’in annesi ellerinde saat 00.01’e kadar çalışma izni olduğunu, ancak 23.00’te dükkânların zorla kapatıldığını iddia ediyor? Ürkütücü bir durumdan söz ediyoruz. Bu konunun Keçiören’de evi olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da yakından ilgilendirmesi gerekir. Kendi ilçesinde halkın bir kesimine baskı yapıldığı iddiasını ciddiye almak zorundadır. Bu konudaki tutumunu merakla bekliyorum.

***

‘İçki kötülüklerin anasıdır’ diye büyük panolar astıran Belediye Başkanı Turgut Altınok’a bir sorum daha olacak. ‘İçki kötülüklerin anası’ysa, içki yasağının en sert şekilde uygulandığı İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin en az kötülük üreten ülkeler olması gerekmez mi? Kötülüklerin anası oraya giremediğine göre orada kimsenin kötülük doğurma şansı da bulunmuyor demektir.

Turgut Altınok’un inancına göre; en büyük kötülüklerin de içkinin en çok içildiği Kuzey Avrupa ülkelerinde meydana gelmesi gerekmez mi? En çok suçun, en çok yolsuzluğun, en çok baskının ve şiddetin o ülkelerde olması gerekiyor. Sizce doğru mu bu saptama?

İslamcı Mehmet Şevki Eygi, bu yoruma inandığı için, arandığı yıllarda Suudi Arabistan’a kaçmıştı. Bir süre sonra bu ülkede yaşamasının mümkün olmadığını görünce Kuzey Avrupa ülkelerine kapağı atmıştı. Bunu da kendisi büyük bir samimiyetle itiraf ediyor.

Arabistan’da yaşayamadım, Avrupa ülkelerinde rahat ettim diyor.

Turgut Altınok’lar tabii ki bu toplumda var. Böyleleri her zaman olmaya devam edecek.

Sorun, bu tür idarecilerin böyle şeyler yapabilme cesaretini nereden bulduklarıdır?

İçişleri Bakanı’nın dikkatine. Açıklama bekliyoruz.

ORAL ÇALIŞLAR

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy19155 = 'oralcalislar' + '@';

addy19155 = addy19155 + 'gmail' + '.' + 'com';

var addy_text19155 = 'oralcalislar' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';

( '' );

19155 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


RADİKAL - 22/08/2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.