Ortak akılla yönetmek için adayım

Ortak akılla yönetmek için adayım

Ortak akılla yönetmek için adayım Gazeteci Yüksel Işık, Çankaya Belediye Başkanlığına aday olmak için belediyedeki görevinden...

A+A-

Ortak akılla yönetmek için adayımOrtak akılla yönetmek için adayım

Gazeteci Yüksel Işık, Çankaya Belediye Başkanlığına aday olmak için belediyedeki görevinden istifa etti.
 
Işık, yaptığı açıklamada, yaklaşık yirmi yıldır belediyecilikle iştigal ettiğini, Çankaya Belediyesi’nin Basın Bürosunda muhabir olarak başladığı sürecin önce uzmanlıkla, ardından da Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile devam ettiğini, 2001-2004 tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini yaptığını anımsattı. Nisan 2004’de, Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini, son beş yılda demokratik ve katılımcı bir belediyenin nasıl olması gerektiği üzerine araştırmalar yaptığını  ifade eden Işık, “Belediye başkanlığının bilgi ve tecrübe kadar “ortak akıl” ile yönetilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Yönetme sürecine mahalle muhtarlarından STK’lara, odalardan sendikalara, iş çevrelerinden üniversitelere kadar bütün aktörlerin katılması gerektiğine inanırım.Çankaya’nın artık bilgi ve tecrübeyi içiçe geçirebilen, halkın sürece doğrudan katılımını esas alan, demokrasiyi ve şeffaflığı yanı başından ayırmayan, “ortak akıl” ile kentlinin yaşamını kolaylaştıran bir başkana ihtiyacı var” dedi.

Dünyanın her yerinde, otoriter geleneksel yönetimin, yerini, yetkisini ve bilgisini çalışanlarıyla paylaşan, onları üstlendikleri iş süreçlerinde özerkleştiren, her küçük iş için bile “ortak akıl” takımları oluşturarak, çalışanlarının aktif olarak rol almasını sağlayan modern yönetim anlayışına bıraktığını belirten Işık, “Bu açılıma Çankaya’dan başlamanın zamanı gelmiştir. Bu nedenle CHP’den Çankaya Belediye Başkanlığı’na aday olmak üzere Pazartesi(1 Aralık) itibariyle Belediyedeki görevimden istifa ediyorum” diye konuştu. 

Yüksel Işık kimdir? 
8 Ocak 1961’de Erzincan- Tercan’da doğdu. İlkokulu köyünde, orta ve yüksek öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. İngilizce öğrenimini TÖMER’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Uluslararası İlişkiler Uzmanlığı sertifikası aldı. 1971’den bu yana Ankara’da yaşıyor.

ÇALIŞMA HAYATI: Çalışma hayatına üniversite öğrenimini sürdürürken başladı. Bu süreç, O’nu sendikal örgütlenmelerde görev almaya kadar götürdü. Ankara’da faaliyet yürüten Tüm Döküm İş adlı bağımsız sendikanın Ankara Şubesi’nde yöneticilik yaptı. Sendikacılıkta kazandığı deneylerden hareketle bu alana ilişkin araştırma ve incelemelerini kitaplaştırdı.
İlk Belediyecilik deneyimine, 1985 yılında, Yenimahalle Belediyesi Basın Bürosu’nda başladı. Bu süreç, politik nedenlerle kısa sürdü.

1991’de Çankaya Belediyesi’nin muhabir alımı için açtığı sınava başvurdu; kazandı. O tarihten bu yana Çankaya Belediyesi’nde, sırasıyla muhabir, uzman, müdür yardımcısı, Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü, Başkan Yardımcısı olarak, her kademede, görev aldı. Halen Çankaya Belediyesi’nde İktisat Müfettişi olarak görev yapıyor.

TECRÜBELERİ:  Müdürlüğü ve Başkan Yardımcılığı sırasında, Çankaya halkı ile belediye arasındaki ilişkiyi akışkan ve anlaşılır hale getirecek projeler üzerinde çalıştı. Çankaya Belediyesi web sitesi, O’nun sorumluluğunda kuruldu. 1995’de üstlendiği müdürlük görevi döneminde “KİME SORSAN BİLİR” sloganıyla geliştirdiği KİM (Kentli İletişim Projesi)’nin basın ve halk arasında dikkat çekmesinden sonra 2001’den itibaren kültür, sanat, bilgi teknolojisi, uluslararası ilişkiler ve halkla ilişkilerden sorumlu Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

Halkla İlişkiler alanındaki başarılı çalışmaları, diğer belediyelerin ilgili görevlileri için TODAİE tarafından seminer konusu yapıldı. Bürokratik engeller ve hantallığa karşı mücadele etti. Yerel yönetimlerden pratikte edindiği bilgileri, günlük gazetelere ve internet sitelerine makaleler yazarak kamuoyuyla paylaştı.

ULUSLARARASI DENEYLERİ: Uluslararası yerel yönetim deneylerini araştırdı. Çankaya Belediyesi’nin ufkunu açmak için girişimlerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na girmek için Çankaya Belediyesi’nin 1994’de yaptığı başvuruyu 2002’de sonuçlandıran heyete Başkanlık yaptı. Çankaya’nın kent sağlık göstergeleri, O’nun başında bulunduğu bir ekip tarafından çıkartıldı. Çıkartılan göstergelerden hareketle 2002- 2007 Kent Sağlık Gelişim Planı hazırlandı. Plan, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi tarafından gerçekçi ve başarılı bulunarak, Çankaya Belediyesi’nin Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na dahil edilmesi kararlaştırıldı.

Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen Yerel Gündem 21 Ağı’na dahil olmak da, O’nun Başkan Yardımcılığı döneminde mümkün olabildi.

PROJELERİ: Bilgi teknolojilerinin Belediyenin gündelik faaliyetlerinde kullanılması için uğraş verdi. Belediyeye ait kreşlerin internet ortamında izlenebilmesi ve nikahların internet üzerinden canlı olarak yayınlanabilmesine ilişkin projeler hazırladı. 24 saat sistemiyle çalışan ve belediye ile halk arasında doğrudan ilişki kurarak, sorunları anında çözmeye yönelik Halkla İlişkiler alanında geliştirdiği projeler basının ilgisini çekti.

Halkın belediyenin faaliyetlerinden haberdar olmasının yeterli olmayacağı fikrinden hareketle katılımcılığın teşvik edilmesini savundu. Henüz yasal bir zorunluluk değilken, Çankaya’daki ilk Kent Konseyi toplantısı O’nun uğraşlarıyla hayat buldu. Halkın yaşadığı semtten sürece dahil olmasını amaç edinen SEMTEVLERİ Projesi, Kent Konseyi tarafından katılımcılığı teşvik edici bulundu. Uygulanması için tavsiye kararı aldı.

Siyasetle sınırlı başkentin yalnızlaşacağı fikrinden hareketle Ankara’nın kültür ve sanat alanında da iddialı konuma gelmesi için altyapının önemine dikkat çeken projeler üzerinde çalıştı. Bugün çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan Çankaya Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi fikri O’na aittir.

YAZARLIĞI: Yurt ve dünya sorunlarını konu edinen makalelerini, ulusal nitelikli çeşitli gazeteler aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Başta amblem olmak üzere, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarının kent kültürüne ve kent tarihine karşı işlenmiş suçlar olduğunu anlatan makaleleri büyük ilgi gördü.

Halen çoğunluğunun konusu yerel yönetimler olan makaleleri www.habercek.com sitesinde yayınlanıyor. TV 12’DE “KARŞI KARŞIYA” adlı programda görüşlerini aktarıyor. İlgi çeken makaleleri çeşitli gazetelerde; kitap eleştirileriyse gazetelerin kitap eklerinde yayınlanıyor. Onbeş öğretim üyesinin hazırlamaya çalıştığı yerel yönetim konulu bir ortak kitaba editörlük yapıyor.

YAYINLANMIŞ ALTI KİTABI ŞU İSİMLERİ TAŞIYOR:

1. Sendikal Bürokrasi ve Çözüm Önerileri(2 baskı)
2. Türk Solu ve Sendikal Hareket,
3. Osmanlı'dan Günümüze İşçi Hareketinin Evrimi,
4. Siyasal İslam Çalışanlara Ne Vaad ediyor?(2 baski),
5. Sendikalar Kimin Örgütü?
6. Siyasal İslamın Arkabahçesi.

Bir ekip çalışmasının ürünü olan Çankaya Belediyesi Kent Sağlık Göstergeleri ve Çankaya Belediyesi Kent Sağlık Gelişim Planı adlı araştırmalar da ingilizce ve Türkçe kitap haline getirilmiş bulunuyor.

SOSYAL YAŞAMI: Ankara Halkla İlişkiler Derneği(AHİD), Çağdaş Gazeteciler Derneği(ÇGD), Pirsultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD) ve HOY-TUR(Halk Dansları Topluluğu) üyesi. 2004-2006 arasında ÇGD Ankara Şube Başkanlığı, 2006-2008 arasında PSAKD Genel Yönetim Kurulu üyeliği görevini üstlendi. Halen PSAKD Disiplin Kurulu üyesi.

Habercek.com - 30 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.