Oruçluyum dedim, daha çok vurdu

Oruçluyum dedim, daha çok vurdu

'Oruçluyum dedim, daha çok vurdu'   Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Son aylarda okullarla...

A+A-

Oruçluyum dedim, daha çok vurdu'Oruçluyum dedim, daha çok vurdu'
 
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Son aylarda okullarla Alevi öğrencilere yönelik baskılar ve dayak olayları arttı" dedi. Kenanoğlu ve beraberindekiler, olay üzerine rapor alıp okula gitmeyen öğretmen hakkında suç duyurusu yaptı. FOTOĞRAF: CEM MİRZANLI
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin, derste cep telefonunun saatine baktığı gerekçesiyle hastanelik ettiği öğrenci Burak Tibar, dayağı anlattı: 'Alevi olduğumu biliyordu. Döverken oruçluyum dedim, daha çok vurdu.' Alevi örgütleri dün protesto için Tibar'ın okuluna giderek müdürle görüştü

İSTANBUL - Derste cep telefonunun saatine baktığı için din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni tarafından dövülen öğrenciyle ilgili vahim iddia: Öğretmeni Burak Tibar'ın Alevi olduğunu biliyordu. Öğrenci "Muharrem orucundayım" deyince öğretmen dayağın şiddetini artırdı... Alevi dernekleri, dayağı protesto için dün Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde toplandı ve öğretmene suç duyurusunda bulundu.

Şişli Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Tesisatı 11. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Burak Tibar, dört gün önce din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde öğretmeni Mustafa Kurt tarafından tekmelerle hastanelik edilene kadar dövülmüştü. Cep telefonunun saatine baktığı için öğrenciye şiddet uygulayan öğretmenin, öğrencinin 'Oruç tutuyorum, vurmayın' demesi üzerine Tibar'ı daha şiddetle dövdüğü öne sürüldü. Böbreklerine aldığı darbeden ötürü idrarında kan tespit edilen ve halen hastanede yatan Tibar'a destek için, Alevi dernekleri dün okula gitti.

Alevi Bektaşi Federasyonu İstanbul Bileşenleri, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği Marmara Bölgesi şubeleri gibi sivil toplum örgütünden temsilciler okul müdürü Fatih Kemal Bilgin'le görüştü. Müdürle görüşenler arasında zorunlu din dersinin kaldırılması amacıyla AİHM'ye dava açıp kazanan Hasan Zengin, çocuklarının zorunlu din dersine girmemeleri için dava açan Ali Kenanoğlu ve Hatice Köse de vardı. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Burak Tibar'a atılan tekmelerin kendilerine atılmış olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Son aylarda okullardaki Alevi çocukları üzerinde baskılar artmış ve hastanelik edilecek şekilde darp olayları meydana gelmeye başlamıştır. Bu olaylar din dersi öğretmenlerince yapılıyor. Son olayda öğretmen Mustafa Kurt, Muharrem orucu tutan Burak Tibar'ı hastanelik edene kadar dövmüş, çocuğumuzun 'Ben orucum vurmayın' demesi üzerine daha da hiddetlenen öğretmen tekmelerle çocuğumuzun böbreklerine zarar vermiştir. Zorunlu din dersinin kaldırılmasına yönelik AİHM kararı bir an evvel uygulamaya sokulmalı ve Alevi öğrenciler din dersi ve din öğretmenleri işkencesinden kurtarılmalıdır."

Alevi dernekleri daha sonra öğretmen Kurt hakkında Şişli Savcılığı'na suç duyurusu yaptı.

Öğrenci dayağı anlattı

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Çetin Soysal ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de Burak Tibar'ı tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti. Çetin Soysal, şikâyet dilekçesinin kendisine ulaştırılmasını isteyerek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na ileteceğini söyledi.

"Din öğretmenim benim Alevi olduğumu biliyordu" diyen Burak Tibar ise CHP'lilere dayak olayını anlatırken, "Derste bana soru sorduktan sonra vurmaya başladı. 'Oruçluyum' dediğim halde vurmaya devam etti. Arkadaşlarımın gözlerinin önünde tekme-tokat dövdü. Sırtıma birkaç darbe aldıktan sonra yere yığıldım. Bayılmışım. Arkadaşlarım beni hastaneye kaldırmış" dedi.

Öğretmen açığa alınacak

Suçlanan öğretmen Kurt olayın ardından rapor alarak okula gitmezken, okul yönetimi öğrencinin 'Alevi' olduğu için şiddet gördüğü iddialarını kabul etmedi. Yöneticiler, "Öğretmen üzüntülü ve pişman" dedi. Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise öğretmenin soruşturma süresince açığa alınması için işlem başlattı.

19 Ocak 2008  - RADİKAL

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.