Ötekini An(v)lamak

Ötekini An(v)lamak

Ötekini An(v)lamak   Rıza OYLUM / Alevihaber.comİstanbul’un merkezi yerlerindeki reklâm panolarının hemen hepsinde şu sıralar Zaman...

A+A-

Ötekini An(v)lamakÖtekini An(v)lamak
  
Rıza OYLUM / Alevihaber.com

İstanbul’un merkezi yerlerindeki reklâm panolarının hemen hepsinde şu sıralar Zaman gazetesinin çekici tanıtımlarını görüyoruz. Vurucu cümle şu; “ötekini anlamak.” Gazetenin iddiası “Ötekini anlayabiliyoruz.” Güzel tasarımıyla birçok kez tasarım ödülü alan Zaman gazetesi bazı konu ve kavramlara sitemli olarak özel ilgi göstermekten kendini alamıyor. Genel olarak aleviler ve özelde de Maraş Katliamı Zaman gazetesi için her zaman çekici unsurlar. Bu gazetenin yöneticileri Alevi mitingleri öncesinde, Alevilerin önemli günlerinde hiçbir fırsatı kaçırmayarak her türlü hadisenin kenarına köşesine Alevileri yamamaktan kendilerini alamıyorlar. Bu durumun son örneğini Diyarbakır ve çevresinde yapılan operasyon haberlerinde gördük. Haberlerde bu operasyonlar sonucunda ulaşılan bilgilerle ayrılıkçı örgütün yönetiminde Alevilerin etkin olduğunu yayımladılar. Haberdeki bölüm şu şekildedir; …Solcular ve Aleviler de yer alıyor. Özellikle solcu Aleviler PKK içinde her zaman güçlü ve etkin oldular. Türkiye'deki bazı güçlerle çalışıyor, onlarla birlikte hareket ediyorlar… (19 Nisan 2009) Hiçbir kesinlik taşımayan bu ifadelerle, gazete bilgi kirliliği yaratıp zihin bulandırıyor.

Zaman gazetesi daha önce de birçok farklı olay içine Alevileri eklemeye özen gösteriyor. Gazetenin arşivinde yaptığımız bir taramada bu sonuca rahatça ulaşabiliyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse; gazetede: Bombacının Ailesinden Dört Kişi İntihar Etmiş başlığıyla yayımlanan haberde “İntihar eylemcisi Akkuş'un nüfusunun kayıtlı olduğu Çaypınar köyü bir Alevi köyüdür.”(24 Mayıs 2007) ifadelerini haberle alakasız bir bilgi de olsa kullanmaktan kendilerini alamamışlar! Bu durum başka haberlerde de aynı biçimde sürüyor Alevilerin Avukatlığını Yapmış (28 Şubat 2009) isimli haberde, Ergenekon davasından tutuklu olan Nusret Senem'in Çorum, Maraş ve Sivas davalarında Alevilerin avukatlığını yaptığı ortaya çıktı. İfadelerini kullanmışlar. Alevi Mitinginin Görünmeyen Yüzü (11 Kasım 2008), PKK, Alevi ve Yezidi Yapılanması da Oluşturmuş (14 Nisan 2009), Güneydoğu Alevi ve Ergenekon (21.10.2008) Başlıklı haberler de aynı manipüle sürecinin ürünüdür.

Özellikle de Maraş Katliamı’yla ilgili akıllara durgunluk verecek bir bilgi kirliliğini sağlamayı başaran Zaman gazetesi, bu olayı kimi zaman Ermenilere, kimi zaman sol örgütlere, kimi zaman da Sovyet ajanlarına bağlıyor. Maraş Katliamı’nın devletin derinliklerinin desteğiyle faşizan zihniyetlerin işi olduğu, Ecevit’in arşivinden çıkan belgelerle iyice ortaya çıkmış durumda. Buna karşılık Zaman gazetesinde bu konuyla ilgili yayımlanan haberler şu şekildedir; Maraş Olaylarını Bir Ermeni Planladı (24 Aralık 2006), bu haberde hiç kanıt göstermeden bir ermeni vatandaşın bu olayı organize ettiği iddia edilmiş. Şendiller: Maraş Olayının Üzerine Gidilsin (6 Ocak 2007), Zaman gazetesinin Maraş Katliamı’yla ilgili yegâne bilgi kaynağı olan katliamın sanığı Ökkeş Şendiler, “tanık” sıfatıyla bu konuyu değerlendirmiş. BBP'li Şendiller CHP'li Güneş’i Yalanladı (03 Ocak 2008), Bu haberde de aynı şekilde Şendiller’in katliamın sanığı olması gerçeği es geçilerek partili kimliğiyle bu şahsa meşruiyet kazandırılmış. Şendiller Maraş Olaylarını Yazdı (19 Nisan 2008), Maraş Olayları (20 Nisan 2008), Kahramanmaraş Katliamını 6 Sol Örgüt Yaptı (18 Mayıs 2008) katliamın sanığı bu haberlerde de gazetenin bilgi kaynağı olarak değerlendirmelerde bulunuyor. Aleviler Katilleri Yanlış Yerde Arıyor (3 Temmuz 2008) Maraş Olaylarının Arkasında Sovyet Ajanları Var (14 Aralık 2008) bu iki haberde de katliam hiçbir kanıt gösterilmeden farklı yapıların üstüne atılmaya çalışılıyor.

Bu haberlerin hepsinin tesadüfen yapıldığını, arkasında bir art niyet olmadığını keşke söyleyebilsem. Ama hiç de öyle durmuyor. Bir yeniden inşa sürecinin yansımaları gibi duruyor hepsi. Gündüz Vassaf ‘Tarihi Yargılıyorum’ isimli kitabında gelecek kuşakların tarihi Google’dan yazacaklarını söylüyor. Kimsenin kütüphanelerin tozlu raflarına gitme zahmetine girmeyeceğini, Google’da ne yazıyorsa onu doğru kabul edeceklerini, tarihin böyle yazılacağını iddia ediyor. Maraş Katliamı’nın tarihi Zaman gazetesinin arşivinden yazılacaksa, gerçek bir tarihten ziyade, kurgulanmış yeni bir tarih ortaya çıkacak.

KAYNAK : Alevihaber.com - BirGün - 30 Nisan 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.