Ozan CEYHUN : Almanya'daki Aleviler'in haklı protestosunu desteklemeliyiz!

Ozan CEYHUN : Almanya'daki Aleviler'in haklı protestosunu desteklemeliyiz!

Ozan CEYHUN : Almanya'daki Aleviler'in haklı protestosunu desteklemeliyiz! Almanya'da devlet televizyonları çatısını oluşturan ARD bünyesinde...

A+A-

Ozan CEYHUN : Almanya'daki Aleviler'in haklı protestosunu desteklemeliyiz!Ozan CEYHUN : Almanya'daki Aleviler'in haklı protestosunu desteklemeliyiz!

Almanya'da devlet televizyonları çatısını oluşturan ARD bünyesinde yayın yapan kanallar tarafından sunulan polisiye bir dizi ya "kasıtlı bir şekilde" ya da gerçekten "cahilce" kaleme alınan senaryosu ve diyalogları ile haklı olarak tüm Aleviler tarafından tepki görmekte.

Almanyalı Aleviler'in çatı örgütü AABF tarafından yapılan bir yazılı açıklamada "23 Ara-lık'ta yayınlanan dizinin 'Wem Ehre gebührt-Namusuma Layık Olmak' bölümünde Alevi Toplumu'nun rencide edildiği dile getirilmekte ve konuyla ilgili olarak "Toplumumuzun Osmanlı ulemalarının iftiralarına benzer bir iftirayla Almanya'da karşı karşıya kalması bizi derinden üzmüştür. Dizide Alevi olarak gösterilen bir babanın kızına tecavüz etmesi ve bu aşağılık tavrın Alevilere yönelik devam eden "mum söndü" olayını çağrıştırması bizi derinden yaralamıştır. Bu konunun dizi yayınlanmadan Hürriyet Gazetesi'ne yansımış olması üzerine dizinin durdurulması için yaptığımız girişimlere ARD ve NRD yetkilileri 'hayır' cevabı vermişlerdir. Binlerce Alevinin dizinin durdurulması için yaptığı başvurular sonuçsuz kalmıştır" denilmekte.

"AABF olarak bu dizide Alevi bir ailede sembolize edilen konunun tesadüfen ortaya çıktığına inanmıyoruz. Milyonlarca insanı rencide eden böyle bir senaryo yalnızca senaristin sorumluluğu ile sınırlandırılamaz. Devlet kanalı olan ARD bünyesinde böyle bir dizinin yayınlanmış olması Alman Hükümeti'ni de ilgilendirir. Bu konuda suç duyurusunda bulunan AABF olarak ayrıca sorumluların Alevi toplumundan derhal özür dilemesini de istiyoruz. Hem kararlılığımızı ve tepkimizi hem de bütün inançlara saygı göstermenin zorunlu bir kural olduğunu göstermek için bu mitingi düzenliyoruz" diyerek tüm Aleviler adına AABF, 29 Aralık 2007 tarihinde Almanya'nın Köln kentinde büyük bir protesto mitingi organize etmekte.

On binlerce Alevi'nin bu mitinge katılarak başka ülkeler söz konusu olduğunda "bol keseden atmaya" meraklı kimi televizyonculara unuttukları toplumsal sorumluluğu hatırlatacağından hiç şüphem yok! Maalesef Almanya'da olamayacağım için katılamayacağım bu mitingi yürekten destekliyorum.

Lafa geldi mi "demokrasi konusunda mangalda kül bırakmayan" bazı televizyoncuların Almanya'daki pratikleri ile tüm dünyaya örnek olmasını beklerken sergiledikleri duyarsızlık ve binlerce insanın haklı protestosuna cevaben "dizinin oyuncusu da Alevi" tarzı konunun ciddiyetinden uzak açıklamaları çok üzücü.

Üstelik ARD ve NRD'nin, Almanya'da yaşamakta ve çalışmakta olan on binlerce Alevi'nin vergilerini kullanarak bu diziyi çevirdiğini de göz önünde tuttuğumda sadece Almanya'daki Alevi'lerin değil, Türkiye'deki ve KKTC'deki tüm demokratların, Almanya'da tüm dünyaya kötü örnek teşkil edecek şekilde gündeme gelen ve Alevileri rencide eden sorumsuz yayıncılığına karşı protestoya destek vermesini beklemem yanlış olmayacaktır sanırım.

Aleviler'in yüzyıllar boyu yaşamak zorunda oldukları önyargıları polisiye bir diziye malzeme yapan ve bu ortaya çıktığında da pişkin bir şekilde bu diziyi oynatan "sorumsuz sorumlular" özür dileyip hatalarını düzeltene kadar ARD ve NDR televizyonlarını sürekli teşhir etmek bir demokrasi görevidir.
 
Ozan Ceyhun 

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy73883 = 'ozanceyhun' + '@';

addy73883 = addy73883 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text73883 = 'ozanceyhun' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

73883 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


28 Aralık 2007 - BİRGÜN

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.