Ozanların Dilinden Sivas Katliamı

Ozanların Dilinden Sivas Katliamı

SUNU2 Temmuz 1993.4. Pir Sultan Abdal Etkinlikleri.Egemen güçler, yüzyıllar öncesinde Pir Sultan Abda1'a katlanamadılar.Aradan yüzyıllar...

A+A-

SUNU

2 Temmuz 1993.

4. Pir Sultan Abdal Etkinlikleri.

Egemen güçler, yüzyıllar öncesinde Pir Sultan Abda1'a katlanamadılar.

Aradan yüzyıllar geçti, şimdi de Pir Sultan Abdal Etkinliklerine katlanamıyorlar. İnancın, bilincin ve direncin simgesi olan Pir Sultan Abdal'ı, yaşadığı yer olan Sivas'ta anmak için giden; aydın, yazar, şair, sanatçı, ozan ve semahçılarımızdan oluşan 33 can, ikisi de otel görevlisi olmak üzere 35 canımızı, Madımak'ta yakarak katlettiler.

Bununla da yetinmediler: "Şimdi bize acınızı da yaşamayın, unutun!" diyorlar.

"Unutun ki size; yeniden yeniden katliamlar yaşatalım, " diyorlar.

Canlarımızın katledildiği otelin bir bölümünü kebapçı salonu yaptılar. "Biz hem sizleri yakar ve hem de sizleri yaktığımız yerde, kebap yer keyfimize bakarız," diyorlar.

İşte bu insanlık ayıbına karşı yükselen bir çığlıktır.

"Unutmadık, unutturmayacağız; unutmak ihanettir." diye yükselen, Pir Sultanların sesi.Yükselen sadece Pir Sultan örgütlülüğünün sesi değildir. Alevi toplumunun, demokrat kamuoyunun, sendikaların, odaların, siyasi yapıların sesi de yükselmektedir.

"Nuh 'a haber verin, Madımak'a gelsin, tufan görsün. " diyen ve çığlık olup Anadolu'ya dağılmış olan canların sesidir; elinizdeki kitaptan yükselen karşı duruşun sesi. Madımak'ı unutmayın diyenlerin sesi...

İşte bu kitap, Madımak'ı unutmayın, unutturmayın diyenlerin sesidir.

Katliamlara karşı duruşun sesini yükseltenlere, yükselen sesi derleyerek sizlere sunanlar selam olsun.

Av. Kazım Genç
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı


ÖNSÖZ

Şiirin sözlük anlamı: Zengin imgelerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çakan yüzeysel anlatım biçimidir.

Şiir; şairin duygularını, düşüncelerin, ileriye dönük beklentilerin, acıların, dertlerini dile getirir.

Ancak halk şairi ve ozanı unvanı; Savaşlara, acılara, aç lığa, haksızlığa, yolsuzluğa ve yoksulluğa, kısaca bütün kötülüklere direnerek alınabilinir.

Tarihsel gelişim sürecinde halk ozanları, yaşadıkları dönemin sorumluluğunu duyarak, her zaman halkın yanında yer alıp, haksızlığa karşı çıktılar. Kendisini bu yola adayan ozanlar, ömürlerini bu yolda harcadılar. Bu nedenle tarihsel olaylar içerisinde birçok ozan; bir yol gösterici, bir kültür kaynağı konumuna gelerek, toplumun liderleri oldular. Toplumsal eserleri nedeniyle, tarihe bir iz bıraktılar ve tarih sayfalarında hak ettikleri yerleri aldılar.

Yüzlerce yıl geçmesine rağmen Pir Sultan, milyonlarca insanın gönlünde yaşamakta ve eserleri dilden dile söylenmektedir. Ama onu asanlar lanetle anılarak, tarih sayfalarından silinip gittiler.

Derisi yüzülen Nesimi, yine milyonlarca insanın gönlünde yaşarken, derisini yüzenler unutulup gittiler.

Geçmişten günümüze gelinceye kadar, sözde büyük mevki ve makam sahibi olanlar ve şatafatlı bir yaşam sürenler unutulup giderken; Hatayi, Virani, Fuzuli, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Kazak Abdal, Aşık Veysel ve daha niceleri halkın gönlünde yaşamakta ve eserleri de dilden dile söylenmektedir. İşte ozanlık budur.

Yukarıda bahsedildiği gibi, halk ozanlarımız her zaman halkın gözü, kulağı olmuş; onların dertlerini, kederlerini, sevinçlerini dile getirmişlerdir. Sivas Katliamı gibi, çağımızın en vahşice katliamı karşısında ozanlarımız elbette susacak değillerdi, bu konuda onların da söyleyecek sözleri olacaktı, hem de insanın yüreğini delen ok gibi sözleri oldu ve bu sözleri söylemeye devam edeceklerdir..

Benim amacım, Sivas Şehitlerimizin unutulmaması için küçükte olsa bir katkı yapmak, ozan ve şairlerimizin söyledikleri sözlerin unutulup gitmemesini sağlayarak, bunları bir arada toplayıp siz okurların ve gelecek kuşakların hizmetine sunmaktır.

Şiirleri iki bölüm; hece vezni ve serbest vezin şeklinde yayınlamayı uygun buldum. Öz geçmişlerini bulabildiğim ozan ve şairlerimizin kısaca öz geçmişlerini yazdım, öz geçmişlerini bulamadığım ulaşamadığım ozan ve şairlerimizin, öz geçmişlerini yazamadığım için onlardan özür dilerim.

İnsanlık tarihinde bir daha böyle vahşetlerin olmaması dileğiyle...

Not: 2 Temmuz Sivas Katliamında her ne kadar 37 insan yaşamını yitirdi ise de, bunlardan ikisi saldırganlardan olduğu için, Sivas Şehitleri olarak anılmamaktadır. Bir bilgi eksikliği nedeniyle, ozan ve şairlerin bazıları Sivas Şehitleri olarak şiirlerinde 37 sayısını kullanmışlar, bu sayılar benim tarafımdan 35 olarak değiştirilmiştir.

Enver Cemal Şahin
2008 Nisan Batıkent / Ankara


KİTAP ADI : PİR SULTAN ÖLÜR DİRİLİR ( Ozanların Dilinden Sivas Katliamı)

YAZARI : ENVER CEMAL ŞAHİN

YAYINEVİ : PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ YAYINLARI NO:7

BASKI TARİHİ : NİSAN 2008

DÜZELTİ : KEMAL IŞIK ( KUL KEMAL)

DİZGİ / SAYFA SÜZENİ : ENVER CEMAL ŞAHİN

KAPAK TASARIMI-BASKI : ÖZDOĞAN MATBAA YAYIN LTD. ŞTİ. / ANKARA

KİTAP İSTEME ADRESİ : PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

Ziya Gökalp Caddesi 16/15 Kızılay / ANKARA

İRTİBAT TELEFONU : 0 312 433 50 54 - 0 312 430 8410

ALEVİ HABER AJANSI - 13 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.