Özbayrak'ın Sözleri Komisyonda Tartışma Yarattı

Özbayrak'ın Sözleri Komisyonda Tartışma Yarattı

Özbayrak'ın Sözleri Komisyonda Tartışma Yarattı AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Alevilikle İlgili Sözleri,...

A+A-

Özbayrak'ın Sözleri Komisyonda Tartışma YarattıÖzbayrak'ın Sözleri Komisyonda Tartışma Yarattı
 
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Alevilikle İlgili Sözleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tartışmaya Neden Oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesi üzerinde görüşlerini açıklayan Özbayrak, muhalefet milletvekillerinin, Alevilikle ilgili düşüncelerini ifade ettiklerini anımsattı. 

Aleviliğin, Şia'nın bir kolu olduğunu, Şia'nın Caferilik gibi başka kolları da bulunduğunu belirten Özbayrak, Alevilere herhangi bir tahsisat yapılması düşünülürse, Şia'nın diğer kollarının da tahsisat talebinde bulunabileceğini, bu durumda ne olacağını sordu. Özbayrak, ''Belki Alevilik kapsamı içinde ele alınmayacak ama Mecuziler, Vahabiler, Satanistler de benzer taleplerle gelebilir pekala... Bu durumda Alevilerin ya da 'Aleviyim' diyen insanların bu tür taleplerini nasıl karşılamak gerekiyor, doğrusu ben bilmiyorum'' diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Özbayrak'ın sözlerine tepki gösterdi. Özbayrak'ın, Alevileri satanistlerle bir tuttuğunu ileri süren Ergin, ''Bu ülkede 10 milyonun üzerinde Alevi nüfusu, Satanistlerle bir tutuyorsunuz eyvah...'' dedi. Bunu son derece yanlış ve sakıncalı bulduğunu ifade eden Ergin, ''Cemevlerine kaynak aktarılması yönünde dile getirilen görüşlerde yadırganacak ne var? Yanlış oldu'' dedi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak da Özbayrak'ın Alevilerle ilgili yaptığı değerlendirmeyi esefle karşıladığını ifade ederek, bu yaklaşımın, Türkiye'de çoğulcu demokratik yapıya kavuşmanın önünde ciddi engel olduğunu savundu.

Tekrar söz alan Özbayrak, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, kimsenin Alevileri, Satanistlerle veya başka sapık inançlarla bir tutma cesareti içinde olamayacağını ifade etti. Özbayrak, Aleviliğin, Şia'nın bir kolu olduğunu; Şia içinde başka mezhepler de bulunduğunu söylediğini kaydetti. Özbayrak, ''Bunlar da gelir, ayrı ibadet yeri, bütçe isterse ne olacak? Önüne nasıl geçilecek?'' diye sordu.

Anadolu Ajansı - 31 Ekim 2007

AKP'li vekilin Alevilik çıkışı komisyonu gerdi

Meclis komisyonunda AKP'li Mustafa Özbayrak'ın Alevilerle satanistleri bir tutan örneği, CHP ve DTP'li vekilleri kızdırdı

Başbakanlık ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerine 'terör' ve 'Alevilik' tartışması damgasını vurdu. Görüşmelerde 'Alevilik-satanistlik' tartışması yaşandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, MİT, MGK, TİKA, SHÇEK, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü kurumlarının bütçeleri görüşüldü.

Komisyonda, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Alevilerin kendi inançlarına ilişkin temel kaynakların ilk defa Diyanet tarafından basılıp hizmete sunulduğunu belirtirken, "Bu insanlarımızı dönüştürme veya inançlarını etkileme şeklinde bir politika güdülmesi söz konusu değildir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise, "Diyanet, Sünni mezhebe hizmet veriyor. Diğer ibadethanelere yapılan mali yardım cemevlerine de yapılmalı" diye konuştu.

Aleviliğin, Şianın bir kolu olduğunu, Caferilik gibi başka kolları da bulunduğunu belirten AKP'li Mustafa Özbayrak'ın, "Alevilere ödenek verilirse Vahabiler, Satanistler de benzer taleplerle gelebilir pekâlâ..." sözleri tartışma yarattı.

CHP'li Gürol Ergin, Özbayrak'ın sözlerine "Bu ülkede 10 milyonun üzerinde Alevi nüfusu, satanistlerle bir tutuyorsunuz, eyvah, çok yanlış" diyerek tepki gösterdi. DTP'li Gültan Kışanak da bu sözleri esefle karşıladığını söyledi. Tekrar söz alan Özbayrak ise sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti.

Diyanet'ten ayrılarak başka kurumlara geçen personelin polemik konusu yapılmamasını isteyen Yazıcıoğlu, "Bir kişi Diyanet İşleri Başkanlığı'nda birkaç yıl çalışırsa herhangi bir hastalığa yakalanmaz, vebalı da olmaz" dedi.

ANKARA Milliyet
01 Kasım 2007 / Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.