Özbudun: Üniversitede türban serbest olacak

Özbudun: Üniversitede türban serbest olacak

Özbudun: Üniversitede türban serbest olacak Yeni sivil anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun, türbanın üniversitede...

A+A-

Özbudun: Üniversitede türban serbest olacak Özbudun: Üniversitede türban serbest olacak

Yeni sivil anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun, türbanın üniversitede serbest, ancak kamu sektöründe yasak olacağını söyledi..

Sivil Anayasa Taslağı Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, hazırlanan anayasa taslağında cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlandığını, ilk ve orta öğrenimde yasaklanan türbanın sadece üniversitede serbest olmasının öngörüldüğünü belirtti. Özbudun, İtalya'nın Trieste kentinde katıldığı Türkiye Avrupa'da Konferansı'nda SABAH'ın Roma Temsilcisi Yasemin Taşkın'ın sorularına yanıt verdi:

Hazırlanan anayasa taslağında sizce en önemli değişiklikler hangileri?

* Yeni anayasaya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile paralellik kazandırdık. Anayasa Türkiye'nin imzaladığı tüm insan hakları sözleşmeleri ile uyumlu hale getirildi. Biliyorsunuz, en önemli insan hakları ihlalleri Olağanüstü Hal'lerde yapıldı. Olağanüstü Hal kararnameleri Anayasa Mahkemesi'nin denetiminde değildi. Biz tümüyle kaldırılmasını önerdik.

Sivil bir anayasa taslağı hazırlanıyor, askerlerin yetki ve nüfuzları son şekliyle nasıl sınırlandırıldı?

* Sivil asker ilişkileri ile ilgili radikal bir çıkış yok. Mevcut şartlarda gerçekçi olmaz. Bu konuda şu aşamada fazla bir şey yapılabileceğini sanmıyorum. Askerin belli bir siyasi etkisi var. Anayasada yeni maddelerle bunu değiştiremezsiniz. Siyasi, sosyolojik ve tarihi nedenlerini ortadan kaldıramazsınız.

Cumhurbaşkanının sembolik yetkilerle bırakılması sözkonusu...

* Cumhurbaşkanının az sayıda sembolik yetkileri olacak. Örnek vermem gerekirse Erzincan İl Sağlık Müdürü bile cumhurbaşkanının imzası ile tayin ediliyordu. Bundan sonra böyle olmayacak. Yüksek Yargı Organları'na, YÖK'e, üniversiteye rektör ataması yapamayacak.

Yeni anayasa taslağında laikliğin zayıflatıldığı endişeleri var. Türban ve din dersi konuları da bu kapsama giriyor...

* Laikliği zayıflatacak en ufak bir unsur yok. Din dersinin seçimlik ders olması öngörülüyor. Türban ise bir insan hakları konusu, bunun da laiklik ile bir ilgisi yok.

Türban ilk ve orta öğretimde yasak mı?

* İlk ve orta öğretimde reşit olmayan çocukların türban kullanımı yasak. Reşit olduktan sonra kendi seçimi, dolayısıyla üniversitede serbest. Kamu sektörü devlet otoritesini kullanan insanlar demektir. Dini simge kullanması doğru değil.

Yasemin TAŞKIN /TRIESTE
SABAH - 21.11.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.