Özen Alevilikteki sürek çeşitliliğini bilmeyenlere cevap verdi

Özen Alevilikteki sürek çeşitliliğini bilmeyenlere cevap verdi

Istanbul Milletvekili Zeynel Özen, TBMM'de düzenlediği aşure paylaşımı için karalama kampanyası başlatanlara "zorunlu açıklama" başlığı altında cevap verdi.

A+A-

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen’in, Muharrem mateminin son gününde TBMM’de gerçekleştirdiği lokma dağıtımına Alevi kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra kalabalık bir canlar topluluğu katıldı. Gülbank okunarak başlatılan 12. gündeki lokma dağıtımının erken bir saatte yapılması, Alevilikteki sürek çeşitliliğini bilmeyen bazı kesimler tarafından ”Bu saatte oruç açılımı olmaz” denilerek eleştirildi.

Sosyal medyada yapılan bu eleştiriler üzerine Özen, verdiği lokmaya ve yapılan eleştirilere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Zeynel Özen, Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy'un da Serçeşme'de aynı saatlerde aşure lokmasının paylaşılacağı duyurusunu da paylaşarak zorunlu açıklama başlığıyla yaptığı açıklamada TBMM’de gerçekleştirdikleri oruç açımına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

”Alevi toplumu olarak yüzyıllardır maruz kaldığımız baskı, zulüm, katliam ve sürgünler karşında inancımızı, felsefemizi ve kültürümüzü gizleyerek yaşamak zorunda kaldık. Fiziki saldırıların dışında öğretimizi asimile ederek bizleri siyasi İslam’ın ve Şia gericiliği içinde eritmek isteyen çevreler son yıllarda Aleviliği katletmeye yönelik saldırılara hız verdiler.
Karanlık emellerine karşı gelen Alevi kurum ve bireylerine karşı Yezit ideolojisinin ağzı ile saldırılarını pervasızca sürdürmektedirler. Bütün amaçları Aleviliği çağdaş değerlerden uzaklaştırarak kendi despot değerlerine yama etmektir.
Alevi toplumunun yok sayılmasına, inanç özgürlüğüne sahip olmamasına ve hayatın her alanında eşit haklara sahip olması gerektiğine dikkat çekmek için Avrupa’nın birçok başkentinde, parlamento içinde, sokaklarda aşuremizi paylaştığımız gibi son yıllarda TBMM'de de oruç açımı ve aşure dağıtımı gerçekleşmiştir.
Bu yıl ise ben oruç acımı ve aşure dağıtımını organize ettim. Bu organizeyi yaparken de birçok dede, ana, pirlerimizden görüş ve öneri aldım.
Alevilikte şeyhülislamlık makamı olmadığı için “yol bir sürek binbir” anlayışı temel bir ilkedir, kendi içinde çoğulculuğu esas alan Alevilik ocakların ve yörelerin nüanslarda farklılığını zenginlik olarak görmüştür.
Aleviliğin örgütlenip gün ışığına çıkması ile 50-60 yaşlarında Alevilik mücadelesi içine girenler bu gerçeği bilemedikleri için bir yöreye ait uygulamaları bütün Alevi toplumuna aitmiş gibi despotik dayatmalarda bulunmaktadırlar.
Türkiye sınırları içinde yaşayan Alevi ocakların büyük bir bölümü oruçlarını 12 günün öğleni açarlar ve aşure dağıtmaya başlarlar.
Bizler de bu gerçekten yola çıkarak TBMM’de bugün öğlen oruç açımı ve aşure paylaşımını organize ettik.
Alevi toplumu içinde birliğimizi parçalamaya yönelik çevrelere yaranma peşinde koşan bazı çevrelerin yüreklice yürüttüğümüz mücadeleye karşı hazımsızlığı olan bazı kendini bilmezler, bu onurlu çabaları karalamaya çalışmaktadırlar” dedi.

Zeynel ÖZEN
HDP Istanbul Milletvekili

 

zeynel2.jpgasura111.jpgasure2.jpgasure3.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum