Papa: 20. Yüzyılın İlk Soykırımı Ermenilere Yapıldı

Papa: 20. Yüzyılın İlk Soykırımı Ermenilere Yapıldı

Papa Francesco, 1915 Ermeni Soykırımını anmak için Vatikan'da düzenlenen ayinde, 20. yüzyılın ilk soykırım kurbanlarının Ermeni toplumu olduğunu söyledi....

A+A-

Papa Francesco, 1915 Ermeni Soykırımını anmak için Vatikan'da düzenlenen ayinde, 20. yüzyılın ilk soykırım kurbanlarının Ermeni toplumu olduğunu söyledi. Vatikan’ın resmi internet sitesinde dün paylaşılan, ayin sırasında okunması için katılımcılara dağıtılan dua kitapçığının örneğinde de soykırım ifadesi yer aldı.

* Fotoğraf: Barış Seçkin / AA

Papa Francesko bugün, hem Paskalya Bayramı’ndan sonraki Kutsal Pazar günü hem de Ermeni Soykırımının 100. yılı sebebiyle Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası’nda yönettiği büyük ayini yönetti.

Duaya Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Katolikosu I. Aram da katıldı.

Agos gazetesinin haberine göre Papa Francis, bugünkü ayin öncesinde yaptığı açıklamada, sadece ayine katılacak Ermenileri değil, aynı zamanda dünyaya yayılmış Diaspora Ermenilerini de selamladı. Vatikan Radyo’da yer alana açıklamaya göre Papa, Ermenistan’da geçmişi 301 yılına kadar giden ruhani ve kültürel Ermeni ve Hristiyan geçmişini de hatırlattı; “Büyük Suç”ın işlendiği dönemde, başta katliamları engellemek için Osmanlı Devleti yetkililileriyle temas kuran Papa 15. Benedikt olmak üzere, Ermeni halkının ızdırabını azaltmak için uğraşanlara saygılarını gönderdi.

Papa Francis, "La marcia senza ritorno. İl genocidio Armeno (Dönüşü olmayan yürüyüş. Ermeni Soykırımı" kitabını hazırlayan İl Messaggero Gazetesi Vatikan (Kutsal Makam) muhabiri Franca Giansoldati’ye bir mektup göndererek "Ermeni halkını vuran büyük trajedinin (immane tragedia) 100. yılı nedeniyle hazırladığınız son yayımınızdan dolayı size teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Papa ayrıca, "Barışa ve adalete giden yolda belleklerimizi yoklamak bakımından değerli olan bu araştırma ve belgeler konusunda verdiğiniz emeğin, tarihsel bir soruşturma çalışması olması yönünden yeterli takdiri görmesini diliyorum" dedi.

Papa Francesko, Buenos Aires Başpiskoposu olduğu dönemde yazdığı kitapta da, “Türklerin Ermenilere karşı soykırım gerçekleştirdiğini” belirtmişti. Papa, yine Buenos Aires’teki bir törende “soykırımın, Osmanlı Türklerinin Ermenilere ve insanlığa karşı işlediği en ağır suç olduğunu” söylemişti.

Papalık makamına seçilmesinin ardından 2013 yılında ise bazı Ermeni din adamları ve 1915 soykırımı kurbanlarının yakınlarını Vatikan’da kabul eden Papa burada, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını bir kez daha dile getirmişti. (AS)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.