Paris Saldırganları Türkiye’ye Gönderildi

Paris Saldırganları Türkiye’ye Gönderildi

Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo saldırısının ardından koşer marketine 9 Ocak'ta düzenlediği saldırıda polis tarafından öldürülen Amedy...

A+A-

Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo saldırısının ardından koşer marketine 9 Ocak'ta düzenlediği saldırıda polis tarafından öldürülen Amedy Coulibaly'nin bağlantıda olduğu beş kişiyi Madrid’ten Türkiye’ye gönderdiği iddia edildi.

Coulibaly'nin eşi Hayat Boumeddiene ve Mehdi Belhoucine, 2 Ocak'ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda güvenlik kameraları tarafından görüntülenmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hayat Boumedienne'nin 2 Ocak'ta Madrid üzerinden Türkiye'ye geldiğini, Kadıköy'de bir otelde kaldığını ve 8 Ocak'ta Suriye'ye geçtiğini tespit ettiklerini açıklamıştı.

Madrid üzerinden İstanbul

AFP'ye konuşan İspanya’dan bir yetkili, Coulibaly'nin bağlantıda olduğu diğer dört kişiyi daha Madrid’ten Türkiye’ye gönderdiğini ileri sürdü.

“Paris'ten Madrid Barajas Havalimanı'na kadar hiç durmadan gittikleri düşünüyoruz. Araçta Coulibaly, Hayat, Mehdi Sabry Belhoucine ile kardeşi Mohamed'in yanı sıra Mohamed Belhoucine'nin eşi ve oğlu vardı.”

Hapisten altı ay önce çıktı

El Mundo gazetesinin haberine göre de Mohamed Belhoucine ve eşi, yanlarında bir çocukla birlikte, Hayat Boumeddiene'den birkaç saat sonra başka bir uçakla İstanbul'a hareket etti.

27 yaşındaki eski mühendislik öğrencisi Mohamed Belhoucine, Pakistan-Afganistan sınır bölgesine militan gönderen bir ağın üyesi olduğu gerekçesiyle Mayıs 2010'da İspanya’da tutuklandıktan sonra iki yıl hapis cezasına çarptırılmış, Haziran 2014'te ise cezaevinden çıkmıştı.

Sınırda yakalandı

Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin suç ortağı olduğu öne sürülen Fritz-Joly Joachin de otobüsle Bulgaristan’dan Türkiye’ye geçmeye çalışırken yakalandı.

28 yaşındaki Fransa vatandaşı Joachin ile birlikte seyahat eden biri Türkiye vatandaşı, üç kişinin Türkiye'ye geçtiği iddia edildi.

AFP'nin aktardığı tutuklama emrindeki detaylara göre; bu kişiler Fehime A., Cheikhou Diakhaby ve kız arkadaşı Imane Chanaa'ydı.

Tutuklama emrinde, Joachin ve yanındakilerin "Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen Kouachi kardeşlerle temas halinde olduğu" iddia edildi.

Bulgaristanlı savcı Darina Slavova, diğer üç şüpheli hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, bu kişilerin gözaltına alınmadan Türkiye'ye geçtiğini söyledi.

Fransa iade istedi

Polis ifadesinde radikal İslamcı olmadığını söyleyen ve Kouachi kardeşlerle "eski arkadaş" olduğunu belirten Joachin, Fransa'ya iade edilerek suçsuzluğunu kanıtlamaya hazır olduğunu belirtmişti.

"Beraber kıyafet, ayakkabı sattık" diyen Joachin, Kouachi kardeşlerin saldırı planlandığından haberdar olmadığını iddia etti.

Fransa, Joachin’in “komplo kurmak ve terörist eylemler planlamak” iddialarıyla ilgili iadesini istedi. Bulgaristan makamları talebi Salı günü görüşecek.

El Kaide üstlenmişti

Arap Yarımadası, Yemen El Kaide lideri Nasr al-Ansi internetten yayınladıkları videoyla Paris’teki Charlie Hebdo katliamını üstlenmişti. (AS)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.