Partilerde yerel seçim rüzgârı

Partilerde yerel seçim rüzgârı

Partilerde yerel seçim rüzgârı       Mart 2009 yerel seçim hazırlıklarına başlandı. AKP İzmir, Diyarbakır...

A+A-

Partilerde yerel seçim rüzgârıPartilerde yerel seçim rüzgârı
      
Mart 2009 yerel seçim hazırlıklarına başlandı. AKP İzmir, Diyarbakır ve Çankaya’yı hedef alırken, CHP seçim stratejisinde yeni bir yapılanma içinde. DTP ise AKP’ye giden Kürt oylarını geri almayı planlıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, partinin kapatılmamasının ardından hedefi yüzde 60’a yükselttiği yerel seçimlerin startını bugün memleketi Rize’nin Güneysu ilçesinden verecek.

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi kararının ardından Meclis’i tatile çıkarırken vekillere seçim bölgelerine giderek yerel seçim çalışmalarını başlatma talimatı verdi.

SEÇİM STARTI • Milletvekilleri, doğrudan parti genel merkezince belirlenen programla örgüt çalışmalarını sürdürürken, Başbakan Erdoğan da seçim çalışmalarını gündemine aldı. Erdoğan, yerel seçimler için gayrıresmi startı bugün verecek. Erdoğan’ın, memleketi Rize’nin Güneysu ilçesindeki AKP  kongresine çok sayıda parti yöneticisi ve milletvekiliyle katılması bekleniyor.

HEDEFTEKİ ÜÇ KALE • Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinden hemen sonra ilan ettiği “Kaleleri alacağız” hedefinde de ısrarlı. Parti yönetimi de, seçim hazırlıklarını kalelere ağırlık vererek yürütüyor. Ancak seçim bölgelerinde vekillerce yapılan ilk gözlemler üzerinden partide yapılan değerlendirmede, İzmir, Diyarbakır ve Çankaya’yı ifade eden üç “kale”den, İzmir’in alınmasının en gerçekçi hedef olduğu görüşü ağırlık kazanıyor. Partide, üç kaleye ilişkin değerlendirme ve olası aday ve aday kriterleri konusundaki ilk tespitler şöyle:

İZMİR • “22 Temmuzda başlayan oy artış trendi istikrarlı biçimde sürüyor. Adaylık ve kampanya sürecinde bir olumsuzluk olmaması halinde ilk kez belediyeyi kazanma ihtimali çok yüksek. İzmir’de gösterilecek aday çok önemli. Soldan da mutlaka oy alabilecek bir aday tercih edilmeli. Adayda hata yapmassak İzmir’i alırız. Ancak İzmir’de Burhan Özfatura ve Işılay Saygın gibi sağ muhafazakar isimlerin nerelerden aday olacağı da önemli.

CHP’NİN GÖZÜ ÇANKAYA’DA • Tüm çalışmalarını yerel seçimlere odaklayan CHP’de bu konudaki hazırlıklar sürüyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Başkanlığında bu hafta iki kez toplanan ve yerel seçim çalışmalarını ele alan CHP Merkez Yönetim Kurulu, yerel seçim çalışmaları için dört ayrı komisyon kurulmasına karar verdi. Yerel Yönetim Seçimleri Komisyonu Başkanlığı’na Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil getirildi.

YENİ BİR YAPILANMA • MYK, yeniden yapılanmanın gereği olarak illerdeki çalışmalara fiilen katılacak üyelerini de belirledi. Her MYK üyesi en az dört  ildeki çalışmalardan sorumlu olacak.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, MYK’da alınan kararları ve yerel yönetim seçimleriyle ilgili değerlendirmeleri bir genelgeyle il ve ilçe başkanlıklarına iletti. Genelgede, Yerel Yönetim Seçimleri Komisyonu Başkanlığı’na Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, Siyaset ve Propaganda Komisyonu Başkanlığına Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Sivil Toplum Örgütleriyle ilişkiler Komisyonu Başkanlığı’na Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Dış İlişkiler ve Ekonominin Yerel Yönetimlere Etkisi Komisyonu Başkanlığı’na ise Onur Öymen’in getirildiği bildirildi.

ÇANKAYA • Çankaya üç ilden daha da zor olanı. Oylar bir miktar arttı ama belli bir noktada da durdu. Alevi-liberal bir adayın oy toplayacağı üzerinde görüş birliği var. Çankaya, ayrıca baba-oğul Gökçekler tartımasının kilit noktası. Melih Gökçek’in aday olup olmayacağı tartışması yaşanırken, oğlunun adaylığa talip olması, Çankaya’da sorunları artırıyor.”

Taraf/ERDEM GÜL/ANKARA - Istanbul - 22.08.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.