PEW: Türkiyede laiklik erezyona uğruyor

PEW: Türkiyede laiklik erezyona uğruyor

PEW: Türkiye’de laiklik erezyona uğruyorMerkezi Washington’da bulunan bağımsız araştırma şirketi PEW’in yaptığı kapsamlı anket,...

A+A-

PEW: Türkiyede laiklik erezyona uğruyorPEW: Türkiye’de laiklik erezyona uğruyor

Merkezi Washington’da bulunan bağımsız araştırma şirketi PEW’in yaptığı kapsamlı anket, Türkiye’de laikliğe verilen desteğin ciddi biçimde azaldığını gösterdi.

WASHINGTON - Tespit, bağımsız araştırma şirketi Pew’in, Türkiye’de dahil 42 ülkede 45 bini aşkın kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarından sadece biri. 2002 yılındaki ankette “din, siyasetten ayrı tutulmalıdır” görüşünü savunanların oranı Türkiye’de yüzde 73’tü, 2007’ye gelindiğinde bu oran yüzde 55’e kadar geriledi. Türkiye, bu alanda Hindistan’ın ardından laikliğe desteğin bu kadar hızlı düştüğü ikinci ülke konumunda.

Anketin Türkiye’ye ilişkin bir diğer çarpıcı sonucu da tesettüre ilişkin. Ankete katılan Türklerin yüzde 93’ü, “Tesettüre girip girmemek kadının tercihidir” diyor. Bu, 42 ülke arasında en yüksek oran.

Türklerin büyük çoğunluğu hayat tarzlarının yabancı tehdidi altında olduğunu düşünüyor ve geleneklerin korunmasını istiyor.

“Kadınların ve erkeklerin işyerinde birarada çalışmasına sınırlama getirilmesini ister misiniz” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı ise Türkiye’de yüzde 24’te kaldı. Türkiye’de bu oran 5 yıl önce yüzde 37’ydi.

Son dönemde Türkiye ile karşılaştırılan Malezya’da ise ankete katılanların yüzde 80’i işyerinde haremlik-selamlık uygulamasını destekliyor.

“Demokrasi ülkemizde işleyebilir” diyenlerin oranına bakıldığında ise Türkiye, tüm İslam dünyası içinde en düşük orana sahip. Türk halkının sadece yüzde 31’i böyle düşünüyor.

NTV - 06 Ekim 2007 Cumartesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.