Pınar Sağ'a 10 ay hapis

Pınar Sağ'a 10 ay hapis

Pınar Sağ'a 10 ay hapisTunceli ’de açık hava toplantısında TKP/ML TİKKO örgütünün kurucusu İbrahim Kaypakkaya’yı...

A+A-

Pınar Sağ'a 10 ay hapisPınar Sağ'a 10 ay hapis

Tunceli ’de açık hava toplantısında TKP/ML TİKKO örgütünün kurucusu İbrahim Kaypakkaya’yı övdüğü öne sürülen Pınar Sağ ’a 10 ay hapis cezası verildi

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Tunceli ’de düzenlenen bir  açık hava toplantısında, terör örgütü ve kurucusunu övdükleri gerekçesiyle hakkında dava açılan sanatçı Arif Sağ’ın gelini Pınar Sağ ve Mehmet Özcan ile ilgili kararını açıkladı. “Suç ve suçluyu övmek”, “terör örgütü  propagandası yapmak”la suçlanan Sağ ve Özcan duruşmaya katılmazken, avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, iddianamede 2 yıla kadar hapis cezaları istenen Sağ ve Özcan’ı 10’ar ay hapis cezasına çarptırdı.

‘Kaypakkaya’yı övdüler’

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde Tunceli Belediyesi bağımsız başkan adayı Murat Kur tarafından düzenlenen açık hava toplantısına katılan Özcan ve Sağ’ın, yaptıkları konuşmalarda TKP/ML TİKKO örgütü kurucusu İbrahim Kaypakkaya’yı övdükleri belirtiliyordu.

İddianamede, zanlıların  “suç ve suçluyu övme” suçu nedeniyle 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu. unceli Sulh Ceza Mahkemesi, davayla ilgili “görevsizlik” kararı vererek, dosyanın Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.  Mahkeme terör örgütüyle ilişkili olduğu için suç vasfının değiştirilerek, şüphelilere 5 yıla tadar hapis cezası verilmesi talep ediliyordu.

Öte yandan, şarkıcı Ferhat Tunç’a da, 2006’da Nazımiye Düzgün Baba Şenlikleri’nde konser verirken, Tunceli’de öldürülen 17 MKP örgütü üyesini övdüğü gereçesiyle  3. Ağır Ceza Mahkemesi 25 gün hapise cezası verildi. Ceza ertelenerek Tunç’un 5 yıl denetime tabi tutulmasına karar verildi.

Milliyet - MALATYA AA, DHA - 28 Ocak 2011

Sanatçı Sağ, Kaypakkaya’dan Söz Etmekten Mahkum!

Sanatçı Pınar Sağ, 1968’in önde gelen isimlerinden İbrahim Kaypakkaya’yı “öven” sözler sarfettiği için yargılandığı davada 10 ay hapis cezası aldı. ÇHD kararla “düşünce ve ifade hürriyeti bir kez daha ağır ve açık ihlale konu oldu” dedi ve “yargı terörüne” son verilmesi çağrısı yaptı.

Pınar Sağ'a 10 ay hapisDersim'de düzenlenen Geleneksel 9. Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nde İbrahim Kaypakkaya'yı öven sözler sarfettiği için yargılanan sanatçı Pınar Sağ, 10 ay hapis cezası aldı.

Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Ordusu'nun (TİKKO) kurucusu, 1968'in önde gelen isimlerinden olan ve 1972 yılında ağır işkenceyle öldürülen Kaypakkaya hakkında yaptığı "övgü" içerikli konuşma nedeniyle Sağ, Ceza Yasası'nın 215. maddesinden 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi dün (27 Ocak) Sağ'ın katılmadığı duruşmada, sanatçı hakkında 10 ay hapis cezası verdi.

Aynı mahkeme dün sanatçı Ferhat Tunç hakkında da "17 MKP'li militanı övdüğü gerekçesiyle" bir ay hapis cezası vermişti.

"Katledilen Kaypakkaya adalete borçlu değil, alacaklı"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi de yaptığı bir yazılı açıklamayla "Anayasa ve uluslar arası sözleşmelerle güvence altına alınan Düşünce ve ifade hürriyeti bir kez daha ağır ve açık bir ihlale konu oldu" dedi.

Dernek açıklamasında mahkemenin kararını "tüm maddi ve usül hukuku kurallarını hiçe sayarak" verdiğini söyleyerek, "Hizbullah davası sırasında yargının yavaşlığı, Sağ davasında ise hızı dikkat çekici. Hizbullah sanıkları tahliye ediliyor, Sağ ceza alıyor" dedi.

Düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan uygulamalara ve "yargı terörüne" son verilmesi çağrısı yapan dernek, hükme konu olan Kaypakkaya hakkında ise şu cümlelere yer verdi:

"Bu mahkûmiyetin nedeni, 18 Mayıs 1972 yılında Diyarbakır'da işkencede Katledilen İbrahim Kaypakkaya'nın adının anılmasıdır. Kaypakkaya'nın suçlu olduğuna dair hiçbir mahkeme kararı yoktur. Dahası işkencede katledilen Kaypakkaya'nın bu adli sisteme borcu değil alacağı bulunmaktadır." (EÇ/EÖ)

Emir ÇELİK - Malatya-istanbul - BİA Haber Merkezi - 28 Ocak 2011, Cuma

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.