Pınar Sağ'a ceza Tunceli'nin özgün yapısındanmış!

Pınar Sağ'a ceza Tunceli'nin özgün yapısındanmış!

Pınar Sağ'a ceza Tunceli'nin özgün yapısındanmış!Sanatçı Pınar Sağ ile Mehmet Özcan’ın Tunceli’de söyledikleri...

A+A-

Pınar Sağ'a ceza Tunceli'nin özgün yapısındanmış!Pınar Sağ'a ceza Tunceli'nin özgün yapısındanmış!

Sanatçı Pınar Sağ ile Mehmet Özcan’ın Tunceli’de söyledikleri iki türkü dolayısıyla 10 ay ceza almalarının nedeni, “Tunceli’nin özgün yapısı nedeniyle suç oluşturacağı” iddiasıymış!

Türk halk müziği sanatçıları Pınar Sağ ile Mehmet Özcan, Tunceli’de gençlerin katıldığı bir etkinlikte Mercan Dağları ve Kırmızı Gül adlı türküleri söyledikleri gerekçesiyle örgüt propagandasından 10 ay hapse mahkûm eden mahkemenin gerekçesi belli oldu.

Sağ’ın avukatı Talyan Tanay, mahkemenin gerekçesini, “Bu türkü başka bir ilde söylenseydi suç oluşturmayacaktı” sözleriyle açıkladı. Kırmızı Gül’ün İbrahim Kaypakkaya’ya, Mercan Dağları’nın da 2005’te öldürülen 17 MKP üyesine yazıldığını söyleyen Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, bu türkülerin gençlerin örgüte katılma iradelerini güçlendireceğini savundu. Mahkeme, davanın gerekçesini de açıkladı. Cumhuriyet’in haberine göre, Sağ ve Özcan’ın 29 Mart 2009’da yerel seçimler öncesi Tunceli’de bağımsız belediye başkanı adayı Murat Kur’un tanıtım etkinliğine katıldıkları anımsatılan kararda, sanatçıların söyledikleri türkülerle, Kaypakkaya’nın şahsında örgütün propagandasını yaptıkları ifade edildi.

‘Özgün yapısı’ varmış!

Tanay, “Yargıçlar, bir türkünün, konuşmanın Tunceli’nin özgün yapısı nedeniyle suç oluşturacağını söylüyor. Bu türkü başka bir ilde söylenseydi suç oluşturmayacaktı” dedi.  Mahkemenin, savcının iddia ettiği suçlamanın dışına çıktığını savunan Tanay, “Türkülerin suç delili olarak gösterilmesi, verilen cezanın gerekçesini bulamamaktan kaynaklanıyor. Bu gerekçe, son dönemde sanatçılara yönelik baskılar açısından çarpıcı. 30 yıldır emekçilerin söylediği türkü örgüt parçası ilan ediliyor” ifadelerini kullandı.

Milliyet - 28 Mayıs 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.