Pir İnanç Dolu: Alevilerde oruç toprağa karanlık çöktüğü zaman açılır

Pir İnanç Dolu: Alevilerde oruç toprağa karanlık çöktüğü zaman açılır

Muharrem orucuna ilişkin PİRHA’ya konuşan Ağuçan Ocağı pirlerinden İnanç Dolu, “Aleviler bu orucu yas için tutarlar o yüzden cem tutulmaz, düğün yapılmaz, saç taranmaz, banyo yapılmaz, tırnak kesilmez, et yenilmez ve Kerbela Şehitleri’nin çekti

A+A-

Muharrem ayı bütün Aleviler için yas ayıdır. Kurban Bayramı’ndan 20 gün sonra başlayan Muharrem ayı, 680’de Kerbela’da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.

Aleviler, Kerbela Katliamı’nın yası nedeniyle 3 gün Masum-u pak, 12 gün ise Muharrem orucu tutuyor. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Eğlenceden uzak durulur.

Ağuçan Ocağı Pirlerinden İnanç Dolu, Muharrem orucuna ilişkin PİRHA’ya konuştu.

“ALEVİLER MUHARREM ORUCUNU YAS İÇİN TUTARLAR”

Alevilerin Muharrem ayı orucunu yas için tuttuklarını belirten İnanç Dolu, “Aslında dünyanın var oluşundan bu yana kadar dilinden, dininden, inancından dolayı katledilenler için tutulmuş bir yas orucudur” dedi.

“MUHARREM AYINDA CEM TUTULMAZ”

Dolu şöyle devam etti:

“Bir evde nasıl bir insan yaşamını yitiriyor ve yası tutuluyorsa bu ayda bütün Alevi evlerinde aynı yas tutulur. Aleviler Muharrem orucunu yas için tutarlar o yüzden muharrem ayında cem tutulmaz sonuçta cem tutmak için bağlama çalmak lazım matem olduğu için cem tutulmazdı. Düğün yapmazlar, saçını taramazlar, banyo yapılmaz, aynaya bakmazlar, tırnak kesmezler, soğanın kellesi vardır o yüzden kesilmez, diğer insanları kokusundan dolayı rahatsız etmemek için sarımsak yenilmez, et yenilmez ve Kerbela Şehitleri’nin çektikleri susuzluğu hissetmek için saf su içilmez ancak vücudun su ihtiyacı çay, hoşaf, ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır.”

“GELENEKLERİMİZDE TOPLU ORUÇ AÇMA YOK”

Pir İnanç Dolu, oruç açımına ilişkin de, “Bizde oruç toprağa karanlık çöktüğü zaman, koyun ile kurdu birbirinden ayırt edemeyecek kadar karanlık olduğu zaman oruç açılır. Orucu açarken sofraların zengin olmamasına dikkat ederlerdi, Görkemli sofralar kurulmaz, lüksten uzak durulur. Ne yenirse gece yarısından önce yenir, sahura kalkılmaz. Şimdi cemevlerinde yapılan toplu oruç açma yapılması bizim geleneklerimizde yok” dedi.

Cihan BERK/DERSİM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.