Pir Sultan Abdal anılıyor

Pir Sultan Abdal anılıyor

Pir Sultan Abdal anılıyorHalk ozanı için Sivas'ta etkinlikler düzenleniyor.Halk ozanı Pir Sultan Abdal, Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde...

A+A-

Pir Sultan Abdal anılıyorPir Sultan Abdal anılıyor

Halk ozanı için Sivas'ta etkinlikler düzenleniyor.

Halk ozanı Pir Sultan Abdal, Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Pir Sultan Abdal'ın doğum yeri olan Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde bu yıl 19'uncusu düzenlenen ''Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'', ozanın Topuzlu Baba şenlik alanındaki anıtına çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından programın sunucusu Emel Sungur, Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek okudu, etkinliklere katılanlar da ''burada'' diye karşılık verdi.

KAYMAKAM GÜNEY

Etkinliklerde konuşan Yıldızeli Kaymakamı Hüseyin Güney, bu güzel coğrafyada erdemi, hoşgörüyü, sevgiyi yeşertmek, yaymak ve toplumsal kültür haline getirebilmek için, sevginin, kardeşliğin sembolü Pir Sultan Abdal'ı anmak için toplandıklarını söyledi.

Pir Sultan Abdal, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-i Veli gibi Anadolu topraklarında yetişen hoşgörü simgelerinin, insanların gönlünde taht kurduğunu ifade eden Güney, bu gönül insanlarının Türk milletinin Anadolu'da millet-devlet olmasına vesile olduğunu kaydetti.

Güney, şöyle konuştu:

''Çanakkale'de düşman karşısında mermiler ve top gülleleri altında yek vücut olup, ölümü hiçe sayarak sırt sırta, omuz omuza kahramanca savaşmamız, Erzurum'da, Sivas'ta güçlü ve tek irade olarak kendi kaderimizi tayin edecek kararları almamız, Sakarya'da, Dumlupınar'da destanlar yazmamız, taşıdığımız ortak kültür ve ulvi hasretlerle mümkün olmuştur.

İşte yine böylesine ulvi değerler ki bizlere tüm olumsuzluklar ve zorluklara rağmen Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde güçlü, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve yaşatılmasına en büyük vesile olmuştur.

70 milyonluk geniş bir coğrafyada adeta dünyanın merkezi sayılabilecek cennet bir ülkede yaşamaktayız. Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i, Arnavut'u, Alevi'si, Sünni'si hepimiz aynı maksada yürüyen, aynı manayı paylaşan, aynı şeylerle sevinip, aynı şeylerle üzülen bir vücudunun azalarıyız.''

Birlik beraberlik mesajları veren Kaymakam Güney, ''Aslında bir zenginlik olan bütün farklılıklarımızdan hareket ederek bizlerin içine ayrılık-gayrılık sokmaya, nifak tohumları ekmeye çalışan güçler var. Bu nifaklar dün de vardı, bugün de vardır, yarın da olacaktır. Ama bu güçler hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklar'' dedi.

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Murtaza Demir ise Pir Sultan Abdal felsefesini anlattı. Sivas olaylarında yaşamını yitirenleri anan Demir, ölenlerin demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve laik, demokratik Cumhuriyet için mücadele ettiğini belirtti.

Herkesi sevgiye, hoşgörüye, kardeşliğe çağıran Demir, zorunlu din dersi eğitimi uygulamasının, Diyanet İşleri Başkanlığının ve eşitsizliklerin kaldırılmasını istedi.

Hükümete ve muhalefet partilerini, seslerine kulak vermeye çağıran Demir, aksi takdirde kendilerinden oy istenmemesini istedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş de zorunlu din dersi eğitimi uygulamasının ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını istedi.

Aleviler olarak laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni savunduklarını, bölücü olmadıklarını belirten Gümüş, herkesi laik, demokratik Cumhuriyet'e sahip çıkmaya çağırdı.

Vatandaşların ilgi gösterdiği etkinlikler çerçevesinde, bazı ses sanatçıları ve mahalli halk ozanları sahneye çıktı. Semah gösterilerine de yer verilen etkinliklere, Yıldızeli Belediye Başkanı Mustafa Arda, daire amirleri, bazı parti, sendika ve derneklerin temsilcileri de katıldı.

Vatandaşlar, şenlik alanı çevresinde piknik yaptı. Bazı vatandaşların kenelere karşı kene kovucu sprey kullandıkları, bazı vatandaşların ise pantolon paçalarını çoraplarının içine soktukları gözlendi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen etkinlikler, yarın sona erecek.

A.A. - GERÇEK GÜNDEM - 21 Haziran 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.