Pir Sultan'ın torunları, Hızır Paşa sofrasına oturmayacak

Pir Sultan'ın torunları, Hızır Paşa sofrasına oturmayacak

Pir Sultan'ın torunları, Hızır Paşa sofrasına oturmayacak   DERSİM (11.01.2007)- İşbirlikçi AKP’nin Aleviler için verdiği...

A+A-

Pir Sultan'ın torunları, Hızır Paşa sofrasına oturmayacak Pir Sultan'ın torunları, Hızır Paşa sofrasına oturmayacak 
 
DERSİM (11.01.2007)- İşbirlikçi AKP’nin Aleviler için verdiği iftar yemeğini protesto eden demokratik kurumlar, Yer altı Çarşısı üstünde yaptıkları eylemde yemeğe katılanların “düşkünler” olduğunu ifade ettiler.

Hızır Paşa Sofrası bugün

İşbirlikçi AKP Hükümeti'nin bu akşam düzenleyeceği “Alevi iftarı”, Ankara Bilkent Oteli'nde verilecek. Dün Ankara'da açıklama yapan Alevi örgütleri, yemeğe katılanları “düşkün” ilan edeceklerini açıklarken, Türkiye'de bulunan 279 Alevi örgütünden yalnızca 8'i iftara katılacak.

Pir Sultan'ın torunları eylemle yanıt verdi

Dersim’de bir araya gelen ESP, DTP, Tunceli Barosu, İHD, EMEP, Partizan, HÖC, DHP, DKD, HKM ve Tunceli Sendikalar Platformu bugün bir basın açıklama yaparak AKP'nin sözde Alevi açılımının bir ehlileştirme politikası olduğunu açıkladı. Öğle saatlerinde Yeraltı Çarşısı üstünde yapılan eylemde “Pir Sultan'ın torunları Hızır Paşa (AKP) sofrasına oturmayacak. AKP Alevilerden elini çek” yazılı pankart açtı.

Kurumlar adına açıklamayı okuyan Haydar Beltan, AKP’nin Aleviler için düzenlediği iftar yemeğini hatırlattı, AKP'nin ihanetçi Alevi kurumlarıyla masaya oturmak istediğini söyledi. Verilecek yemeğin Alevileri diyanetin kolları altına almayı amaçladığını dile getiren Beltan, “Bu sofra ancak Hızır Paşa sofrası olur ve oraya oturanlar oradan medet bekleyenlerde bu yolun düşkünleridir” dedi.

Pir Sultan'ın torunları, Hızır Paşa sofrasına oturmayacak AKP'nin Alevi politikasına açıklık getirdiler

Açıklamada AKP’lilerin Alevilere dönük açılımlarının aldatmaca olduğunu değinilerek;

“-Başbakan Erdoğan daha belediye başkanı iken Şah Kulu Derneği'nin Cemevini yıktırmış, Karacaahmet Cemevi içinde aynı çabayı göstermiş ama baş edememiştir. Yıllar sonra bir gazeteye verdiği demeçte “Karacaahmet Cemevi'ni yıkamamak içimde büyük ukdedir” demiştir.

- 2 Temmuz günü Madımak Oteli'nin önünde Müslümanlara “gazanız mübarek olsun” diyen belediye başkanı bugün AKP milletvekilidir ve o olaylara katılanların bir kısmı AKP'de halen yöneticilik yapmaktadır.

- Geçtiğimiz ay TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan AKP Milletvekili Mustafa Özbayrak’ ın; “Alevilere bir tahsisat yapılırsa, Aleviliğin diğer kolları bize de tahsisat yapın derse ne olacak? Mecusîler, Satanistler gibi gruplar da benzer taleplerle gelebilirler” diyerek içlerindeki irini göstermiştir.

- Cem evlerine cümbüş evi diyen bu AKP’nin bakanıdır” dedi.

AKP’nin gerçek niyetlerine dikkat çeken Beltan, “Din ve inanç bireysel bir konudur ve asla bir devlet politikası biçiminde kullanılmamalıdır. Aleviler haksızlığı yapan kim olursa olsun karşısında olmuşlardır. İşte bu yüzden AKP, bu gün Alevilere yasal yani “devlet içinde” bir statü kazandırmaya çalışmaktadır” dedi.

AKP eliyle uygulanan politikaların Osmanlı'dan buyana uygulandığına dikkat çeken Beltan, Yavuz Sultan döneminde gerçekleşen Alevi kırımı, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarını hatırlattı.

Beltan, açıklamasının sonunda Almanya'da bir Tv'de yayınlanarak Alevilere hakarette bulunan 'Tatort' adlı diziyi de kınadıklarını bildirdi.

ATILIM - 11 Ocak 2008 Cuma

www.atilim.org

Dersimlilerden AKP'nin 'iftar sofrasına' kitlesel tepki

Dersimlilerden AKP'nin 'iftar sofrasına' kitlesel tepki

Dersim'de çok sayıda demokratik kitle örgütü, AK Parti'nin 'Alevi Açılımı' kapsamında vereceği iftar yemeğini kitlesel bir şekilde protesto etti.

AK Parti'nin Aleviler için 'Muharrem Ayı Orucu' nedeniyle bu akşam vereceği iftar yemeğine Dersimliler tarafından tepki gösterildi. DTP, ESP, Partizan, HÖC, DHP, DKD, HKM, EMEP, Dersim Barosu, İHD, Dersim Sendikalar Platformu gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve demokratik kitle örgütü AKP'nin iftar yemeğine tepki göstermek amacıyla Belediye Yeraltı Çarşısı üzerinde bir araya geldi. 'Pir Sultanın Torunları Hızır Paşa (AKP) sofrasına oturmayacak. AKP! Alevilerden elini çek' ile 'Alevi halkı onuruna sahip çık' yazılı dövizler taşıyan yüzlerce kişi, AK Parti'nin 'Alevi yemeği ve açılımına' tepki gösterdi.

Dersimlilerden AKP'nin 'iftar sofrasına' kitlesel tepki'Madımak failleri AKP'nin yöneticileri'

Bir araya gelen kuruluşlar adına burada ortak bir açıklama yapan Dersim Kültür Derneği Temsilcisi Haydar Beltan, bu akşam Alevi yurttaşlarına yeni bir gömlek giydirilmek istendiğini belirterek, 'Alevileri o çok demokratik, hoşgörülü diyanetin kolları altına almayı planlayan AKP, bazı ihanetçi Alevi kurumlarıyla birlikte iftar sofralarına oturacak. Baştan söyleyelim ki bu sofra ancak Hızır Paşa sofrası olur. Oraya oturanlar, oradan medet bekleyenler bu yolun düşkünleridir' diye konuştu.

AKP'nin Alevilere yönelik önceki söylem ve uygulamalarına dikkat çeken Beltan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın belediye başkanıyken Şahkulu Derneği'nin Cem Evi'ni yıktırdığını, Karacaahmet Cem Evi içinde aynı çabayı gösterdiğini söyledi. 'Erdoğan, yıllar sonra bir gazeteye verdiği demeçte 'Karacaahmet Cem Evi'ni yıkamamak içimde büyük ukdedir' demiştir' diyen Beltan, şunları söyledi: '2 Temmuz günü Madımak Oteli'nin önünde müslümanlara 'Gazanız mübarek olsun' diyen belediye başkanı bugün AKP milletvekilidir. Ve o olaylara katılanların bir kısmı AKP'de halen yöneticilik yapmaktadır.'

'Alevi katliamı AKP eliyle gerçekleştiriliyor'

Alevilerin tarihinin baskıyla, zorla, katliamlarla yazılmış bir tarih olduğuna dikkat çeken Beltan, bugün bu politikaların egemen sınıfların temsilcisi AK Parti eliyle gerçekleştirildiğini ifade etti. AK Parti'nin Alevilere devlet içinde bir statü kazandırmaya çalıştığını belirten Beltan, Yavuz Sultan döneminde gerçekleşen Alevi kırımının, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi mahallesinde gerçekleştirilen alevi katliamları ile hep aynı zihniyetin ürünü olduğunu söyledi. Beltan, 'Kürt sorununa demokratik çözümün yolunu açmayan bir yeni Anayasa'nın, inanç sorununu demokratik yönde ele almayan bir yeni Anayasa adil olmayı hak etmez' dedi.

Almanya ARD adlı televizyonda yayınlanan Tatort adlı diziye de tepki gösteren Beltan, Alevilere yönelik bu hakaretleri kınadıklarını belirterek, tüm duyarlı kesimleri tepki göstermeye çağırdı.

DİHA- 10 Ocak 2008 Cuma

"Alevi Halkı Onuruna Sahip Çık" 
 
Dersimlilerden AKP'nin 'iftar sofrasına' kitlesel tepkiAKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından düzenlenecek olan Yassı Muharrem orucu iftarı Dersim’de yapılan eylemle protesto edildi.

Açıklama HÖC, ESP, DHP, İHD ve daha birçok kitle örgütü ortak düzenledi. 11 Ocak saat 12:15’de Yer altı çarşısı üzerinde bir araya gelen yaklaşık 300 kişi, Başbakanın düzenleyeceği iftarın “Hızır Paşa sofrası” olduğunu belirttiler.

Eylemde “Pir Sultan Torunları Hızır Paşa (AKP) Sofrasında Oturmayacak. AKP, Elini Alevilerden Çek” yazılı pankart açılırken “Alevi Halkı Onuruna Sahip Çık”, “ Emperyalizm İnançların Düşmanıdır” yazılı dövizler taşındı.

Açıklamayı Dersim Kültür Derneği Üyesi Haydar Beltan okudu.

Beltan, “Bu akşam Alevi Yurttaşlarımıza yeni bir gömlek giydirmek ve Alevileri o çok demokratik! Hoşgörülü diyanetin kolları altına almayı planlayan AKP bazı ihanetçi alevi kurumlarıyla birilikte iftar sofralarına oturacak. Baştan söyleyelim ki bu sofra ancak Hızır Paşa Sofrası olur ve oraya oturanlar oradan medet bekleyenler de bu yolun düşkünüdürler.” vurgusunu yaptı.

Beltan, Avrupa da Tarort adlı dizinin gösteriminin devam etmesini eleştirerek “Demokrasi havariliği yapan AB ülkelerinin demokrasi anlayışları bu tutumlarıyla bir kez daha ortaya çıkmaktadır” dedi.

Beltan “AKP’nin bu oyununu bozalım” çağrısı ile sözlerini bitirdi. Dersim Belediye Başkanı’nın da katılarak destek verdiği açıklama “Alevi Halkı onuruna sahip çık” sloganı ile sona erdi.

HALKINSESİ.TV - 11 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.