Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"

Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"

Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz" DİSK, KESK ve Türk-İş'in çağrısıyla Kadıköy’de bir...

A+A-

Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"
 
DİSK, KESK ve Türk-İş'in çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen on binlerce emekçi "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz - Emek ve Demokrasi Mitingi"nde buluştu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri de işsizliğe ve yoksulluğa karşı Kadıköy’de buluşan emekçilere destek verdi. Emekçiler işten atılmaların durdurulmasını ve krizin faturasını patronların ödemesini istedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk İş'in çağrısıyla bir araya gelen işçiler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz-Emek ve Demokrasi Mitingi"nde bir araya geldi. DİSK, KESK ve bağlı örgütler ile demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler yürüyüşe Kadıköy Tepe Nautilius önünden başlarken, Türk İş'e bağlı sendikalar ise Haydarpaşa güzergahından miting alanına doğru ilerledi. Kadıköy İskele Meydanı'na ulaşılmasının ardından başlayan mitinge işçisi, kamu çalışanı, emeklisi, üniversitelisi ve liselisiyle yaklaşık elli bin emekçi katıldı.

Mitinge katılan sendikalar, kitle örgütleri, siyasi yapı ve partiler sabah saatlerinden itibaren Kadıköy Tepe Natilius ve Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanmaya başladılar. Saat 12.00’de iki koldan başlayan yürüyüş Kadıköy İskele Meydanı’na kadar devam etti. Emek ve meslek örgütleriyle diğer örgütlerin yöneticileri “Krizin bedelini ödemeyeceğiz; İşsizliğe ve yoksulluğa hayır” yazılı ana pankartın arkasında yürüdüler.

Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"

Yürüyüşe katılanların çoğunluğunun miting alanına girmesinin ardından miting programı başlatıldı. Mitingde ilk olarak Nazım Hikmet’in “Kerem Gibi” şiiri eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Daha sonra mitingin çağrıcı konfederasyonları Türk-İş, DİSK ve KESK’in genel başkanları Mustafa Kumlu, Süleyman Çelebi ve Sami Evren sırasıyla konuşma yaptılar.

Çelebi: "Koltuklarından kalmıyorlar çünkü hesap işçilere kesildi"

Mitingin, bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlamasıyla yapılan konuşmalarda DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, krize ilişkin hükümetin tutumundan bahsederek, ekonomiden ve yönetimden sorumlu olanların kıllarının kıpırdamadığını söyledi. Koltuklarından kalkma zahmetine girmeyenlerin işçilere ve emekçilere krizin bedelini ödetmek istediğini belirten Çelebi, AKP hükümetinin cehennem vaat ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin yangın yerine döndüğünü belirten Çelebi, "Evde tencere kaynamıyor, baba eve ekmek gönderemiyor, anne eve hapsolmuş durumda, çocuk okuluna harçlıksız gidiyor. Bu iktidar süreci yönetemiyor" dedi.

Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"
 
29 Mart'ta AKP'den hesap sorulacak

AKP hükümetinin yarattığı tablo üzerinden "sadaka toplumu" yaratmak istediğini belirterek, "Bütün mağdurlar kenetlenmelidir. Bütün işyerleri, meydanlar, işçi mahalleleri, pazar yerleri eylem alanıdır. "Çözümümüz yok" diyenlere, çözümlerimizi haykırma zamanıdır" dedi. Çelebi, 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde AKP iktidarından emekçilerin hesap soracağını vurguladı.

Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"
 
Evren: "AKP faşist politikaların uygulayıcısıdır"

Çelebinin ardından konuşan Sami Evren, krizi bahane edilerek kayıt dışı ekonominin teşvik edildiğini vurguladı. Kıdem tazminatlarını ödememenin yollarının arandığını belirten Evren, "toplu sözleşmeleri "sıfır" zamla kapatmak istemektedirler. İşten attıkları işçileri işten atacakları işçilere karşı tehdit olarak kullanmaktadırlar" dedi.

Sermaye sınıfının sendikalı işçileri hedefine koyduğuna dikkat çeken Evren, "kim örgütlenirse krizi gerekçe göstererek işten arttılar. Bütün bunlar hükümetin bilgisi dahilinde olmaktadır" dedi.

Ekonomi ile siyaset arasında derin ve kurucu bir bağ olduğunu dile getiren Evren, ekonomik uygulamaların toplumsal bir destek ve zemin kazanabilmesi için, siyasal alanın da demokratik dönüşümünün gerekmekte olduğunu ifade etti.
 
Kamusal alan genişletilirse gelecek kaygısının ortadan kalkacağını ifade eden Evren, ancak böylelikle ülkenin sosyalleşebileceğini söyledi. Evren, "işkencede insanlar öldürülürse, farklı kimlik ve kültürlere tahammül edilmezse o ülke sosyal olmaz. Baskıcı faşizan politikaların uygulayıcısı olur. Başbakan asosyaldir" dedi.
 
Evren sadaka ve yardım gibi uygulamalara 29 Mart'taki seçimlere gölge düşürüldüğünü vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Pirsultanlar Haykırdı : "Krizin bedelini ödemeyeceğiz"

TÜRK-İŞ, DİSK ile KESK öncülüğünde düzenlenen “Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi”nde konuşmalar yaklaşık bir saat sürdü.

Miting için sabah saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatılan yollar, mitingin tamamlanmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı.

KAYNAK : SOL HABER - SENDİKA.ORG'dan derlenmiştir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.