Polis Hopa Protestolarona da Saldırdı

Polis Hopa Protestolarona da Saldırdı

Bugün Hopa’da Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesi Başbakanı protesto etmek isteyen Hopalılara polisin saldırması ve olaylarda emekli ...

A+A-

Polis Hopa protestolarına da saldırdı

Bugün Hopa’da Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesi Başbakanı protesto etmek isteyen Hopalılara polisin saldırması ve olaylarda emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun hayatını yitirmesi İstanbul, Ankara ve Bursa’da protesto edildi. Bu basın açıklamalarına da polis müdahale etti.

Başbakan Erdoğan’ın Hopa’da yapacağı seçim mitingi öncesi protesto gösterisi yapan yüzlerce Hopalı’ya polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etmiş, saldırı nedeniyle kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Lokumcu’nun hayatını kaybettiği saldırıyı İstanbul ve Ankara’da protesto etmek isteyenlere de polis saldırdı.

İstanbul’da basın açıklaması


Galatasaray Lisesi önünde saat 19.00’da toplanan oldukça kalabalık olduğu gözlenen kitleye polis müdahale etti. Protestocular, polis müdahalesine rağmen dağılmazken, AKP binası önünde polisin gaz kullanarak yaptığı müdahalenin ardından Galatasaray Lisesi önünde tekrar toplanan kitle, burada bir basın açıklaması yaptı.

ankara-hopa-4.jpg

Halkevleri Genel Sekreteri Oya Ersoy ise Halkevleri, ÖDP, TKP, ESP, EMEP ve EHP’nin ortak basın açıklamasını okudu.

"AKP’nin ’İleri Demokrasisi’ Hopa’da ölüm saçtı, Katiller Halka Hesap Verecek" başlığını taşıyan açıklamada, "Erdoğan’ın Hopa mitinginden bir gün önce başlayan gözaltı terörünün bugün Hopa halkına karşı saldırıya dönüştüğü" belirtilerek, "Halk düşmanı, emek düşmanı, doğa düşmanı AKP iktidarını ’AKP Hopa’dan defol’ diyerek karşıladı. Halkevleri, ÖDP ve ESP’nin yaptığı eylem çağrısı ile bir araya gelen Hopa halkı derelerini şirketlere satan, çay üreticisinin emeğine, ekmeğine el koyan AKP’yi ’Su haktır satılamaz, çayda fındıkta sömürüye son, AKP Hopa’dan defol’ diyerek protesto ederken, AKP’nin emrindeki polis tazyikli su, gaz bombaları ve coplarla halka saldırmaya başladı. Çok yoğun gaz bombası atılması sonucunda gazdan etkilenen emekli öğretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Hopa’nın Metin öğretmeni polis terörü ile yaşamını yitirmişken, ilçede çatışmalar sürerken Erdoğan dışarıdan getirdiği kitleye ’seçim nutukları’ atmaya devam ediyordu. AKP ileri demokrasisi işte budur! Bombadır, coptur, panzerdir, ölümdür, faşizmdir!" denildi.

Açıklamada, AKP polisinin halka yönelik saldırısının ölüm getirdiği ve onlarca insanın yaralandığı ifade edilerek, Metin öğretmenin ölümünü ve polis terörünü protesto eden halkın üzerine ateş açıldığı vurgulandı. AKP’nin halka karşı gerçekleşen saldırının baş sorumlusu ve Metin öğretmenin katili olduğu belirtilen açıklamada, "AKP halktan korkmakta, halkın tepkisi ile karşılaştığı her yerde teröre saldırmaktadır" denildi.

Açıklama, "Metin öğretmenin katillerinden, halka saldıranlardan hesap sorulacağı" belirtilerek sona erdi.

Açıklamanın ardından söz alan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, “Hopa, devrimcilerin, faşizme karşı mücadelenin yeridir. AKP, Doğu Karadeniz’i boşuna seçmedi. Hopa halkı diz mi çökecekti? Bu memleketin soyguncuları, faşistleri varsa devrimcileri de var. Hopa halkı balkonlarından, pencerelerinden taleplerini sarkıttılar. Su hayatımızdır, sattırmayız dediler. AKP defol dediler. Devrimciler insanca bir yaşam için Metin Lokumcu’yu yaşatacak” dedi.

TKP MK üyesi Erkan Baş da “AKP en adi, eli kanlı, halk düşmanı iktidar partisidir. Dünyanın her yerinde uzun yıllar halk düşmanı iktidarlar gördük. Ama AKP, sadece savaş politikalarıyla değil intihar eden gençlerin, annelerin de katilidir. Metin abimizin adını yumruklarımızı yazıyoruz, AKP iktidarını bu nasırlı yumruklar devirecek. Halk ne AKP’ye ne de sermayeye boyun eğmeyecek” dedi. Baş’ın yaptığı coşkulu konuşmanın ardından yüzlerce kişi ’Boyun eğme, AKP’den hesap sor’ sloganı attılar. ESP PM üyesi Olgun Yücel ve EHP Genel Başkanı Sibel Uzun’un da yaptığı açıklamaların ardından eylem, AKP faşizmine karşı mücadelenin devam edeceği vurgulanarak sona erdi.

Basın açıklaması öncesinde AKP pankartını indiren 2 göstericinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Ankara’da onlarca gözaltı


Ankara’da 18.30’da düzenlenen eylemde polis saldırgan tutumunu devam ettirdi.

AKP İl Başkanlığı önüne yürüyen gruba, burada barikat kurmuş halde bekleyen polis tarafından müdahale edildi.

Polis, grubun AKP İl Başkanlığı önüne geldiği anda herhangi bir açıklama yapılmasına izin vermeden gaz bombalarıyla kitleyi dağıtmaya çalıştı. Çatışma sırasında polisin taş atarak eylemcilere saldırdığı gözlendi.

ankara-hopa-3.jpg

Polis müdahalesinin ardından grup büyük ölçüde dağıldı. Türkiye Komünist Partisi korteji de sloganlar eşliğinde Yüksel Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Burada TKP Merkez Komite üyesi Erkan Yıldız tüm gün yaşanan olayları kınayan bir konuşma yaptı. Gösteride bir TKP üyesinin gözaltında olduğu bir TKP’linin ise yaralandığı bildirildi.

ankara-hopa-1.jpg

Polisin Kızılay’a doğru yürüyüşe geçen Özgürlük ve Dayanışma Partisi üyelerini bir süre çembere aldığı gözlendi.

Protesto gösterisine polisin müdahalesinin ardından toplamda 60 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Bursa’da da polis müdahalesi


Bugün Hopa’da, AKP’nin mitingi öncesi çıkan olaylar sonucu hayatını kaybeden Metin Lokumcu için çeşitli kentlerde düzenlenen eylemlerden biri de Bursa’da gerçekleştirildi.

Bursa’da ÖDP, Halkevleri ve TKP’nin katılımıyla yapılan protesto eyleminde de polis saldırganlığını gösterdi. Fomara Meydanı’nda saat 18.30’da toplanılıp buradan AKP Bursa il başkanlığı önüne yüründü. Basın açıklaması esnasında defalarca “Metin’e sözümüz halk iktidarı” sloganları atıldı. Basın açıklaması sonrası polisi yumurta yağmuruna tutan Gençlik Muhalefeti üyeleri ile polis arasında kısa süreli bir arbede yaşandı.

Ardından, ÖDP’nin Fomara Meydanı’nda bulunan “Barajsız-yasaksız seçim” başlığında düzenlenen stand çalışmasına doğru yürüyüşe geçen kortej, meydana girerken orada bulunan AKP seçim irtibat bürosuna da yumurta atmaya başladı. Burada polisin müdahalesi ile karşılaşan kitle ile polis arasında ciddi bir arbede yaşandı.

Saldırı esnasında 5 kişinin yaralandığı bildirildi.(soL)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.