Protestocu Desiree NTVMSNBC ye konuştu

Protestocu Desiree NTVMSNBC ye konuştu

Protestocu Desiree NTVMSNBC’ye konuştuRice’a “kanlı protesto”nun mimarı Desiree Fairooz, NTVMSNBC’ye tüm dünyanın dikkatle izlediği o birkaç dakikayı...

A+A-

Protestocu Desiree NTVMSNBC’ye konuştuProtestocu Desiree NTVMSNBC’ye konuştu

Rice’a “kanlı protesto”nun mimarı Desiree Fairooz, NTVMSNBC’ye tüm dünyanın dikkatle izlediği o birkaç dakikayı anlattı. Fairooz komik ya da ciddi ama etkili eylemler planladıklarını anlatırken, Türkiye’deki kadınlara da birlikte çalışma mesajı yolladı.

İSTANBUL - ABD Kongresi’nde geçen hafta tüm dünyanın ilgisini çeken bir protesto gösterisi yapıldı. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice konuşma yapmak üzere salona girdiğinde, yanına gelen bir kadın kırmızı boyalı ellerini Rice’ın yüzü etrafında, dokunmadan gezdirdi; “Ellerinde kan var Rice” dedi. Görevliler tarafından apar topar dışarı çıkarılan kadının “Kod Pembe: Barış Kadınları” üyesi olduğu ve gözaltına alındığı açıklandı. NTVMSNBC bu protestocuyu buldu, konuştu.

Desiree Fairooz, 51 yaşında, öğretmen. Eşi ve çocukları Texas’ta yaşıyor. O ise, “Kod Pembe: Barış Kadınları” için Washington’da; çalışıyor, eylemler düzenliyor. Savaş bitinceye kadar da burada kalacak. Rice’a protesto gösterisinin ardından gözaltına alınan ancak serbest bırakılan Fairooz, “Kod Pembe: Barış Kadınları”nı ve eylemlerini NTVMSNBC’ye şöyle anlattı:

BAZI PROTESTOLAR CİDDİ, BAZILARI KOMİK

“Kod Pembe kadınların kurduğu bir barış hareketi ve Irak’taki savaşı durdurmayı amaçlıyor. ABD’nin farklı şehirlerinde ofislerimiz var. Başka ülkelerde de ofislerimiz var; örneğin İngiltere ve Japonya’da. Amerikalıların çoğunluğu bizi destekliyor. Bize karşı olan çok az insan var, ama karşı da olabilirler, çünkü demokrasi ancak böyle olur. Fakat yola çıkıp sesini duyuran bir tek biz varız. İnsanlar bize güveniyorlar. Şu anda 150 bin üyemiz var. Diğer barış kuruluşlarından farklı olarak yaratıcı eylemler düzenliyoruz; bazı protestolarımız komik oluyor, bazıları ise ciddi.

RAHİP VE İMAM KOSTÜMÜYLE PELOSİ’YE PROTESTO

Örneğin, geçen hafta Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bir televizyon programında “Irak’ta barış için dua edin” demesi bizi çok kızdırdı. 5 yıldır bu savaş içindeyiz ve Amerikalılara “dua edin” diyor. Biz de bunun üzerine rahibe, papaz ve imam kostümleri giyerek, Pelosi’nin ofisinin önüne gittik; “Şeytan çıkartın ve Tanrı’ya şükredin” diye bağırdık. Önemli olan bu insanların beyninde fiziksel ve yaratıcı bir mesaj bırakmak.

RICE’A SESSİZ PROTESTO YAPACAKTIK

Rice’ın üzerine yürümem hazırlıklı bir protesto değildi, spontan gerçekleşti. Bizim amacımız Condoleezza Rice’ın maskelerini takıp ve kanlı ellerimizi havaya kaldırıp sessiz bir protesto gerçekleştirmekti. O anda Rice’ın yanında kimse yoktu ve ben de onun yanına gittim. Halka açık bir oturumda bence bu normal karşılanması gereken bir davranış. Yasalara aykırı birşey yapmadım, çünkü öyle bir toplantıda istediğiniz kişiyle konuşabilirsiniz ve ben de öyle yaptım, ona dokunmadım.

“ELLERİNDE IRAKLILARIN KANI VAR” DEDİM

Eğer bana konuşma hakkı tanısalardı, Rice’a şunu söylerdim “Aynada kendine nasıl bakabiliyorsun! Sen bizim Irak’a girmemizin en büyük etkenlerinden birisin. Aynı zamanda tüm Amerika’nın beynini yıkadın. Neden, neden böyle birşey yaptın? Ama o anda ona bir tek şunu söyleyebildim: Ellerinde milyonlarca Iraklının kanı var!

RICE YÜZÜME BAKMADI, “KADINI GÖTÜRÜN” DEDİ

Rice çok soğukkanlıydı, hiç tepki göstermedi. Suratıma bile bakmadı. Sadece sonradan bir fotoğraf gördüm, sıkıca sandalyeyi tutuyordu. O anda tek söylediği şu oldu; ‘Kadını götürün buradan!’

TÜRKİYE’DE DE ŞUBEMİZ OLMASINI UMUYORUZ

Hazırladığımız bir başka protesto ise İran’la savaşa karşı duruşumuzu ifade edecek. İnternet sitemizde gerçekleştirdiğimiz protestoları ve düzenlediğimiz çalışmalara bakabilirsiniz. Ayrıca Kod Pembe’nin Türkiye’de de kurulmasını umut ediyoruz. www.codepinkalert.org

Ayça Aydoğdu - NTV-MSNBC

30 Ekim 2007 Salı

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.