PSAKD: 2 Temmuz'da Madımak önündeyiz

PSAKD: 2 Temmuz'da Madımak önündeyiz

PSAKD: 2 Temmuz'da Madımak önündeyiz  ANKARA (20.06.2009)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş...

A+A-

PSAKD: 2 Temmuz'da Madımak önündeyiz PSAKD: 2 Temmuz'da Madımak önündeyiz
 
ANKARA (20.06.2009)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş bugün yazılı bir açıklama yaptı. 1993'te Sivas'ta yaşanan katliamı unutturmak isteyenlere karşı, tüm duyarlı insanları 2 Temmuz günü Sivas'ta, Madımak Oteli önünde olmaya çağırdı.

Gümüş, açıklamasında, Sivas Madımak'ta 2 Temmuz 1993'te 33 aydının katledilmesinin Ortaçağ karanlığının devamı olduğunu vurguladı. 15 yıl önce gerçekleşen vahşi katliamın devlet ve polis gözetiminde yaşandığını hatırlattı. Gümüş, “Yaşanan katliam, aydınlığa, çağdaşlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırıydı” dedi.

Gümüş, Madımak katliamıyla tarihe karanlık bir sayfa eklendiğini ifade etti. “Bu kara leke, siyasi iktidarların Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin talepleri görmezden gelen tutumu ile daha da büyümektedir. Bu tutumun en az Madımak Katliamı kadar canımızı yakmakta, ruhumuzu incitmektedir. Aslında hepimiz biliyoruz ki; katliamlar, insanı yakarak öldürmeler yeni değildir. Enel hak dediği için Hallacı Mansur asıldı, Seyyid Nesimi’nin derisi yüzülmüştür” diye belirtti.

Karanlığa bir ışık oldular

Madımak'ta yaşanan katliamın ilk ve son olmadığını vurgulayan Gümüş, 1 Mayıs 1977’de İstanbul’da, Maraş’ta, Çorum’da, Gazi’de yaşanan katliamları unutmadıklarına işaret etti. “Kuşkusuz, onlar yandılar ve karanlığa bir ışık oldular. Ama artık karanlığa ışık tutmak bedenlerin ateşlerde külleşmesiyle değil; bilimle, teknikle, akılla olmalı. Bunun için geçmişte yaşanan katliamları unutturmayarak, katliamların yenilenmesini önleyerek, farklılıkların zenginlik olduğu bilincini beyinlere kazıyarak ve hepsinden önemlisi vicdanlarımızla, geçmişimizle, ayıplarımızla, suçlarımızla yüzleşerek ışığı çoğaltmalıyız” dedi.

PSAKD Genel Başkanı Gümüş, insanlık dışı kıyımın vicdanlarda hep birlikte temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Madımak katliamının salt Alevilerin sorunu olmadığı belirtti. Av. Gümüş, “Madımak Katliamı’yla yüzleşmenin ve gerçek faillerin bulunmasının gerekliliğine inanıyor, 2 Temmuz’un unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini görüyoruz” diye belirtti.

Omuz omuza Madımak önüne

Türkiye'nin geçmişindeki utançlarla yüzleşmesi gerektiğini belirten Gümüş, Madımak'ın müze olması, katliamın karanlıkta kalmış faillerinin açığa çıkarılıp yargılanması ve devletin Alevilerden özür dilemesini istedi. Gümüş açıklamasının sonunda şunları belirtti: “Yeni Madımaklar yaşamamak için 2 Temmuz’un unutturulması yönündeki girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak bu açıdan önem taşımaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da Madımak Oteli’nde karanfillerimizi bırakıp kaybettiğimiz değerleri anacağız. Demokratikleşmeyi savunan güçlerle omuz omuza olmayı önemsiyor. Omuz omuza verdiğimiz mücadelede dostlarımızı şimdi 2 Temmuz’da Madımak Oteli önünde görmek istiyoruz.”
 
ATILIMHABER - 20 Haziran 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.