PSAKD : 6 Kasım'da İstanbul'dayız!...

PSAKD : 6 Kasım'da İstanbul'dayız!...

PSAKD : 6 Kasım'da İstanbul'dayız!...Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak, AKP nin Alevilere yönelik hukuk tanımaz  tutumu karşısında...

A+A-

PSAKD : 6 Kasım'da İstanbul'dayız!...
PSAKD : 6 Kasım'da İstanbul'dayız!...

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak, AKP nin Alevilere yönelik hukuk tanımaz  tutumu karşısında meşru demokratik mücadelemizi sürdürecek, iki yüzlü politikalarını teşhir etmeye devam edeceğiz. Bu amaçla daha evel 9 Ekim de zorunlu din derslerinin kaldırılması için Ankara’da yaptığımız 24 saatlik oturma eyleminin bir benzerini bu kez 6 Kasım’da İstanbul Kadıköy’de yapacağız.

PSAKD : 6 Kasım'da İstanbul'dayız!...

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş'ün Basın Açıklaması:

* Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi çıkartılmalıdır

* Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır

* AKP’nin hukuk tanımaz, iki yüzlü politikalarına karşı oturma eylemlerimiz sürüyor :

* 6 Kasım’da İstanbul’dayız!...

AİHM nüfus cüzdanlarında din ibaresinin bulunmasının insan haklarına aykırı olduğu yönünde karar vermişti.
 
Türkiye'deki yargı sürecinin aleyhine sonuçlanmasının ardından Sinan Işık isimli alevi vatandaş, davayı AİHM'ye taşımıştı. Işık, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) düşünce, inanç ve din özgürlüğünü düzenleyen 9'uncu maddesi, adil yargılamayı düzenleyen 6'ncı maddesi ve ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddesini ihlal ettiğini öne sürmüştü.

Aradan geçen zaman zarfında Hükümetin AİHM kararını uygulamamsı tıpkı zorunlu din dersleri uygulamasını AİHM Kararına rağmen uygulamayı sürdürmesinde olduğu gibi hukuk tanımaz tutumunu sürdürmesidir.

AHİM verdiği karar ile uygulamanın özel hayata saygı ile düşünce ve inanç özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmiştir. AİHM kararı da göstermektedir ki Türkiye’deki çarpık laiklik anlayışının bir sonucu olarak devlete bireylerin özel hayatlarına müdahaleye imkan tanımaktadır. Dini inanç ile birey arasındaki ilişki özel bir ilişkidir ve bu 3. kişileri ilgilendirmediği gibi devleti de ilgilendirmez. Devletin bireylerin inançlarını açıklamak zorunda bırakması, bunu resmi nüfus cüzdanlarında gösterilmesi, dini inancını açıklamak zorunda bırakması açıkça birey hakkının zedelenmesidir.

Devlet inançlar karşısında tarafsız olmalı ve hiç bir bireyin inancını açıklamaya zorlayacak bir yaklaşım içinde olmamalıdır. İnsanların inançsal meselelerinin resmi kimlik bilgilerinde yer alması kabul gören inancın dışındakileri olumsuz ayrımcılıklara sürükleyecektir. Farklı inançtan olan insanların kendi kimliklerini ifade ederken dışlanmaya ve ‘ötekileştirilmeye’ maruz kaldığı bir ülkede, bu farklılığını kimliğine yansıtması ve karşılığında göreceği sıkıntıların boyutu daha da artacaktır. Bu bakımdan kimliklerde din hanesi yer almamalıdır. İşin doğrusu budur.   

AKP Hükümeti AİHM’in Sinan Işık kararından sonra, AİHM’in zorunlu din dersi uygulamasını hak ihlali olarak gören kararında başvurduğu gibi takiye yolunu seçmiş, haksızlığı ve hukuksuzluğu sürdürmüş ve laikliğe aykırı bu uygulamaya son vermemiş,  haksızlığı ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmak yerine özgürlüklere ne kadar yabancı olduğunu gözler önüne sermiştir.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak, AKP nin Alevilere yönelik hukuk tanımaz  tutumu karşısında meşru demokratik mücadelemizi sürdürecek, iki yüzlü politikalarını teşhir etmeye devam edeceğiz. Bu amaçla daha evvel 9 Ekim de zorunlu din derslerinin kaldırılması için Ankara’da yaptığımız 24 saatlik oturma eyleminin bir benzerini bu kez 6 Kasım’da İstanbul Kadıköy’de yapacağız.

Kamuoyuna saygı ile arz olunur.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

Alevihaber.com - 26 Ekim  2010

6 Kasım Cumartesi Kadıköy'de oturma eylemi yapıyoruz

Basına ve Kamuoyuna

Değerli basın mensupları,

İlk ve orta öğretim kurumlarında bir anayasa hükmü olarak “zorunlu” olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Alevi çoçukları için bir zulüm haline dönüşmüştür.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Danıştay ve yerel mahkemelerin verdiği kararlara karşın AKP Hükümeti hukukun gereğini yapmayarak anayasanın 90. maddesini ihlal etmektedir.

Zorunlu Din Dersi bir asimilasyon projesidir.

Zorunlu din dersi bir insan hakları ihlalidir.

Bu duruma dikkat çekmek “Zorunlu Din dersi” kaldırılsın demek ve Eşit Yurttaşlık talebimizi dile getirmek amacıyla 6 Kasım 20120 Cumartesi günü Saat 11.30’da “Tepe Natilius” önünden başlatacağımız yürüyüş sonrasında Saat 12.00 basın açıklaması yapıp Kadıköy İskele Meydanı’nda bir günlük oturma eylemi yapacağız. Oturma eylemimiz 7 Kasım Pazar günü yine saat 12.00 ‘da yapacağımız bir basın açıklaması ile sona erecektir.

İlgi göstermeniz dileğiyle bilgilerinizi rica ederiz.
 
Av. Fevzi GÜMÜŞ
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.