PSAKD : "AKP'nin Alevi Açılımı Bitmiştir"

PSAKD : "AKP'nin Alevi Açılımı Bitmiştir"

PSAKD : "AKP'nin Alevi Açılımı Bitmiştir"Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Basın AçıklamasıAKP nin başlatmış olduğu...

A+A-

PSAKD : "AKP'nin Alevi Açılımı Bitmiştir"PSAKD : "AKP'nin Alevi Açılımı Bitmiştir"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Basın Açıklaması

AKP nin başlatmış olduğu Alevi Açılımı kapsamındaki 6. Çalıştay bu gün yapılıyor. Oysa Alevi Toplumunun ve Alevi kurumlarının demokratik talepleri aylarca tartışılacak talepler değildir.

3-4 Haziran’da “Alevi açılımı” için yapılan ilk “çalıştayda” derneğimizin de içinde bulunduğu 35 Alevi kurumu ortak taleplerini hükümete bildirdiler. Hükümet eğer “Alevi açılımı yapılacak” idiyse birinci “çalıştaydan” sonra yapardı. Ancak AKP hükümeti “Alevi açılımı” dediği süreci sulandırdı. Aleviliği Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine, ilahiyatçılara sorarak “Türk, İslam sentezi” mantığına göre bir Alevilik kurgulamaya çalıştı.

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi 17.12.2009 günü yapılacak olan “çalıştaya” Maraş  katliamının bir numaralı sanığının çağrılması bize yapılmış bir hakaret ve saygısızlık olarak değerlendirdik. Ökkeş (Kenger) Şendiler, Alevi Toplumunun nazarında Maraş Katliamının sanığı ve vicdanlarında sorumlularından biridir. Düzmece mahkemelerle “aklanmış” olması bu gerçeği değiştirmez. AKP Hükümeti ve “çalıştayı” yürüten yetkililer bize “Maraş Katliamının 1 numaralı sanığı ile aynı masaya oturun” demekle “Açılımdan” ne murat ettiklerini ortaya koymuşlardır. Özellikle “çalıştay moderatörü” Necdet Subaşı’nın “Ökkeş (Kenger) Şendiller’in çalıştaya davet edilmesine Alevi kurumları niye bu kadar tepki gösteriyorlar anlamıyorum?” demekle aslında Alevi Sorununun “çözümünden” ne anladığını ortaya koymuştur. AKP Hükümeti katliam sanığını “çalıştaya” davet etmekle Alevi Toplumuna hakaret etmekle kalmamış, demokrasi, insan hakları gibi evrensel değerleri de hiçe saymıştır. AKP Hükümeti bu davetten dolayı Alevi Toplumundan özür dilemelidir.

AKP Hükümeti “Demokratik açılımda kararlıyız” dese de DTP’nin kapatılması ile “Kürt açılımı”, 35 Alevi kurumunun 1. “çalıştay”daki ortak iradesini hiçe saymak ve Ökkeş (Kenger) Şendiller’i “çalıştaya davet” etmekle “Alevi açılımı” bitmiştir. AKP Hükümetinin amacı “açılımları” zamana yaymak bu devasa sorunların taraflarını ve Türkiye demokratik kamuoyunu yılgınlığa sevk ederek kendi amaçladığı kof “açılımı” yapmaktır.

Alevi toplumunun demokratik talepleri demokrasi ve insan hakları  bağlamında “pazarlık ve tartışma gerektiren”  talepler değildir. Alevi sorunu, Alevilerle çözülür. AKP hükümetinin son bir yıldır ortaya koyduğu politikalar samimiyetten uzak kültür ve inancımızı tartışmaya açan saygısız bir siyasettir. Böylesi bir hükümetten “Alevi sorununu çözmek” gibi bir beklentimiz yoktur.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 17 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.